Om mig

7

Jag är killen som bytte Västkusten mot Ystad 2011. Allt sedan jag var en liten grabb har jag varit intresserad av att läsa böcker. Inte så konstigt att det mynnade ut i ett avgångsbetyg från Bibliotekshögskolan i Borås. I tidiga tonår smattrade jag fram min första banala roman på en gammal Facit reseskrivmaskin. Det var otaliga stopp där locket skulle av på den trilskande Tipexburken. Manuset var inspirerat av fotbollsböckerna om Åshöjdens BK. Där slutade jämförelsen.

Under många idrottsår och pluggår hamnade mitt eget skrivande i skymundan. I samband med att jag blev med dator gick jag en distanskurs på Skrivinstitutet. Då vaknade den gamla drömmen till liv igen. Drömmen om att jag någon gång skulle ge ut min första roman. Mina första delmål att få kåserier, noveller, reseskildringar och barnberättelser publicerade, gick som på räls. Jag fick till och med jobb som kolumnist på en tidskrift, samtidigt som jag arbetade som bibliotekarie. Sakta växte suget sig starkare att komma till skott med den där tjocka vuxenromanen. Men det fanns aldrig någon längre ledig tid för att leka med så många ord. Tidshålen var ständigt upptagna med alla andra måsten i vardagslivet. Jag gjorde tappra försök med barnmanus där jag snubblade på mållinjen ett par gånger. Även en självbiografi ville två fackförlag ge ut, men de behövde sponsorer för att kunna gå med vinst. Någon idéfattig författare lånade mina rader till en lättläst barnbok. Lusten för skrivandet försvann och ersattes av ”lusten” att skaffa egna barn. Bland det bästa som hänt i livet. Stora mirakel var det att få vara med om två rätt äventyrliga förlossningar. Jag känner mig ytterst tacksam för den familj jag fått. Inser att jag är lyckligt lottad på den fronten.

Efter några hektiska år där jag och min fru Solveig drev Nordens största privata kaffekoppsmuseum, Lidéns Samlingsmuseum på Bjärehalvön, dök skrivartiden upp igen. Högst oväntat. Orsaken var att jag hade sprungit för fort i livet. Rakt in i den berömda väggen. Istället för att bara ligga där och titta i taket försökte jag lura min hjärna in på andra stickspår. Där på vår TV-soffa, utmattad och utslagen, föddes mitt eget barn. Steg för steg formades små fragment till en spännande, kärleksfull, rolig, allvarsam, sorglig, sportig, slags låtsasmassa som jag knådade försiktigt under en lång tid för att ingredienserna tillsammans skulle kunna bli till ett färdigt vuxenmanus. Titeln kom till mig en sömnlös natt. Jag var så trött att jag inte orkade gå upp och skriva ner de fem orden. Istället låg jag där i vintermörkret och viskade orden som ett mantra tills jag var säker på att aldrig glömma dem. Mina fotsteg i ditt hjärta. Mina fotsteg i ditt hjärta. Mina fotsteg i…

omslag-svart

Jag är mycket förtjust i den titeln. ❤
”Mina fotsteg i ditt hjärta” köper du lättast här på bloggen.  Tryck på Köp bok/böcker under min header. Du kan även ta del av vad läsarna tyckt om boken. Både i läsarkommentarer och i bloggar.
Jag hoppas att ni som gillat att läsa boken sprider ut information till andra. 

En har blivit två… ❤
Jag och Solveig har gemensamt skrivit kåseriboken Skimrande ögonblick – och dagar i grått.
Vi hoppas att läsarna kommer att uppskatta våra betraktelser. Helst vill vi att de ska skratta, roas, bli lite arga på de rätta ställena, få en klump i halsen, en tår på kinden, bli berörda, men framför allt känna sig tillfredsställda med lässtunderna. För det är ju det som är fördelen med en kåseribok. Det går utmärkt att läsa ett kåseri åt gången. En bra kåseribok är dessutom suverän att ge bort som gåva/present. 

facebook

Två har blivit tre… ❤
Aldrig har jag varit så ärlig och personlig som i denna tredje bok. Denna gång valde jag att lägga in kåserierna i nästan kronologisk ordning.
En privat spegling av mitt liv. Från då till nu. Minnen som stannat kvar bjuds du förhoppningsvis på både skratt och många andra seriösa känslor. Sätt dig lugnt tillrätta i favoritfåtöljen och .. syftar på dig som köpt en bok via bloggen.
Omslaget ligger verkligen rätt i tiden. Sedan slutet av juni 2018 är vi ägare till en bostad på den vackra ön Gotland och folkbokförda i Visby. ❤ Här finns det alla möjligheter att hitta miljöer till ett bokmanus. Hoppas inte mitt ”redigerarteam” läser dessa rader. 😉

 

72 tankar på “Om mig

 1. Vad glad jag blev när jag såg att du ville följa min blogg – jag gör gärna detsamma, dvs följer din blogg för att om inte annat få veta hur det går med ditt manus! Lycka till! Margareta

 2. Nu är jag här och jag har läst med stort intresse. Önskar dig all lycka med ditt manus! Kommer boken ut så köper jag den!! Gillar verkligen att läsa det du skriver i blogg och på 1av3.

  Allt gott till dig!

  • Tack snälla du. Den ska ut – på ena eller andra sättet. Sedan vet du det självklara. Jag stormgillar att läsa dina tänkvärda ord på 1av3. Du är en pärla och en stor inspirationskälla för många där. Så idag har du min tillåtelse att vara en Malligmoster. Men bara idag 🙂

 3. Följer din blogg nu och det ska bli roligt att läsa din bok. Känner så väl igen mig i den ”graviditet” som det innebär att vara med manus. Transformationen till bok är väl den förlossning man går och väntar på…;-)

 4. Hej! Efter många kaffekoppsköp känns det redan som att jag känner Dig och familjen litet grann – ska bli roligt att följa fortsättningen och ev. bokutgivning. Har läst en del av Dina blogginlägg – ska vid tillfälle försöka läsa igenom alla. Du skriver intressant, reflekterande och tankeväckande! Lycka till! Jag köper boken när den kommer ut, alldeles säkert!

 5. Hej på dig därnere!!
  Nu ska även vi..Peter och jag läsa din blogg.
  Det ska bli jättetrevligt..
  Tycker det är så skoj att ni flyttade till just Ystad…
  även om jag bor långt ifrån min ”himmasta”så
  är ändå Ystad alltid hemma
  Ha det gott…hälsa tant och barn./Britt-Marie
  ps.jag skriver från min mejl…inte peters

 6. Hej på dej, Bosse! Va trevligt att du mejlade mej! Och Bosse, du skriver verkligen jättebra! Du har tagit skrivkurs.Tror du inte att du lär dej mest av att arbeta på egen hand,är det inte då du kommer dej själv, och ditt skrivande närast? Jag skriver lite själv, dikter och små noveller, och jag hade skrivit, ensam, under många år, innan jag plötsligt hittade just MIN stil.Det är roligt at skriva,och böcker är verkligen roligt! Kram till dej och din familj från mej! Hej då!

  • Hej Sigrun! Tack för att du gillar mina ord. Du har helt rätt i det du skriver. Det viktigaste är att hitta sin egen stil. För vissa tar det lång tid medan andra hittar dit direkt. Vad roligt att läsa att du också är en skrivande person och att du även är förtjust i böcker. Tack för att du besökte min blogg. Välkommen tillbaka. Bosse.

 7. Hej där! Tack för din kommentar hos mig. Blev nyfiken och gick in på din blogg, fastnade för din text Mormor och jag. Vilken berättartalang du har! Kommer att kolla in på bloggen fler gånger. Lycka till med bokutgivningen! /Susanne

  • Jag blev helt fascinerad av dina bilder. Beror det på fotografen eller utrustningen? Inser såklart att det är en kombination. Du är riktigt duktig!
   Blev glad för att du gillade texten om min mormor. I kategorin Funderare försöker jag vara lite mer nertonad och inte så skämtsam som i mina kåserier.
   Tack! Det är en tuff bransch. Jag kommer att ge ut ”Mina fotsteg i ditt hjärta” oavsett vem som ska stå för fiolerna. 😀

 8. Hej Bosse. Ja, nu har jag läst om din köttslamsa… Hmm, Kunde ju ha gått riktigt illa det där. Tur med en mor som äger ett sjätte sinne. Din blogg är trevlig och jag kommer definitivt att ramla in här fler gånger. //Camilla

  • Tack Camilla. Du är så välkommen. Ta det försiktigt med klippkanterna på din underbara ö när du ramlar in här. 😉
   Det där var mitt första liv som blev mitt andra. Jag är som katterna. Snart ska jag berätta om tvåan som blev trean.

 9. Hej Bosse!
  Tack för alla Dina fina blogginlägg med intressanta, tankeväckande och igenkännande ord… Jag ska under helgerna framöver försöka läsa igenom samtliga inlägg – har inte hunnit läsa regelbundet på sistone. GOD JUL och GOTT NYTT (utgivnings-?)ÅR önskar jag Dig och familjen!

 10. Hej och tack för kommentar på min blogg! Intressant att läsa om din livsresa. Jag känner igen mig i vissa delar och verkligen i det där att idéer poppar upp i skallen precis när man ska sova. Oftast vill jag inte väcka min man genom att tända lampan, därför försvinner oftast de geniala idéerna och meningarna till nästa morgon. Ibland kommer jag faktiskt ihåg fragment ur drömmar, som jag sen väver en historia kring.

  • Jag har samma problem. Vill heller inte väcka Solveig. Ett tag smög jag iväg till köket och satte mig där och skrev snabbt ner vad jag drömt. Du har lite tur som kommer ihåg vissa delar och kan bygga vidare på det. Oftast brukar nästan allt vara borta för mig. Bäst hade varit att kunna viska in det på ett band medan det är färskt.
   Tack för att du kommenterade.

 11. Vad glad jag blev att hitta dig, via en kommentar hos en ”puffvän”. Du kommer tydligen från Falkenberg som jag o verkar älska havet. Jag hamnade i Örebro o verkar ha svårt att ta mig härifrån. Men din blogg föll jag direkt för, ska bli spännande att följa.

  Ingbritt

  • Alltid lika roligt när det kommer en ny person och kommenterar. Visst älskar jag havet. Jag kommer egentligen från Halmstad men har även hunnit med att bo i den mysiga staden Falkenberg. Örebro är förresten min frus favoritstad i Sverige.
   En vacker dag blir säkert din längtan till havet för stark. 🙂
   Glad att du föll för min blogg. 😀

 12. TACK BOSSE!!! för de fina orden d 8e jan. TACK för kort och hälsa alla dina fina flickor! Lycka till med bokplanerna. Må väl!/Viva

  • Tack! Du var så väl värd dem trots att du bara gjorde ditt jobb. Du kom in som en ängel för oss i precis rätt tidpunkt. 😀
   Jag la också in texten på en skrivsajt som lästes av många personer. Det har även droppat in privata meddelande och mail.
   Önskar dig ett fint 2013.
   Kram Bosse
   Ps. Solveig hälsar också.

 13. Hej Bosse, kul att du skrev på min blogg! Det är alltid roligt att höra av skrivarkollegor och kommentarer på hemsidan är allra roligast. Dessutom får man ju samtidigt tips om en ny vän att följa!

 14. Ser verkligen fram emot att få se din bok… och läsa den förstås! Lycka till i slutspurten!
  Ha det gott och ha en trevlig kommande helg!
  Påskkramar från mig

 15. Men så spännande, en egen bok, häftigt. Vilket jobb det måste varit….

  Ystad- en sån härlig stad. Vi har semestrat där neråt de senaste åren och vi älskar det. Vore jag lite modigare skulle jag vilja flytta dit. Hur kom det sig att ni flyttade dit? Trivdes ni med en gång?

  Ha en fortsatt skön påsk!

  • Det stämmer. Det har varit en spännande och lång resa som börjar närma sig sitt slut. 🙂

   Det var så vi också gjorde för flera år sedan. Hamnade i Ystad och österlen på semester. Återkom med jämna mellanrum till denna oas i Sverige. Drömde om att flytta hit någon gång. Sedan skojade jag till det och allt blev verklighet för snart två år sedan. Den direkta orsaken var att jag hittat på nätet en utbildning som passade vår äldsta dotter. Alla i familjen nappade på mitt skämt. Det är svårt att inte trivas här från april till mitten av oktober.
   Vi brukar ha lätt för att acklimatisera oss på nya orter. Det har blivit en och annan flyttning genom åren. 🙂

   Önskar dig också en fin påsk. Välkommen tillbaka till min blogg. 🙂

 16. Tack så väldigt mycket för dom fina orden om min dikt. Själv är jag mitt inne i din bok, startade på Skrea strand o håller på att avsluta den i Örebro- kan det bli bättre?
  Ha en fin kväll o natt!

 17. jag uppskattar din roman mycket, sättet du skriver på, innehållet o inte minst att jag förflyttas tillbaka till ungdomen i Falkenberg, några år före dig, men riff o jenka o tio i topp fanns…

 18. Nu har jag läst klart och jag är glad att jag hittade din blogg, att du skrivit boken, att jag fått förmånen att köpa ett dedicerat exemplar, att jag fått skratta, småle och i slutet gråta av all möjlig känslosamhet!

  Stor cyberkram till dig o din fru!

  • Tack bokdamen! September har verkligen visat sin bästa sida, i alla fall så här i inledningen. Denna månad är även startskottet för mig personligen till mysiga lässtunder på kvällarna. Jag har precis lämnat in en beställningslista på ett bibliotek och ser fram emot att få SMS. 🙂

 19. Nu har jag läst in mig på dig och vet lite mer … 🙂
  Jag vill hemskt gärna läsa din bok, men innan jag beställer den på nätet undrar jag om det går att köpa den med en signering från dig?

  • Tack för att jag fritt får förfoga över dina frukostord. 🙂 De orden vill jag gärna dela med ”hela världen”. Mycket intressant att du gör kopplingen till ett filmmanus. Det är i stort sett precis så hela berättelsen kommit till mig. I inre bilder. Sekvens för sekvens. Eftersom jag på din hemsida har noterat att du är både illustratör och konstnär känner jag mer ännu mer hedrad av din iakttagelse och att mitt frö har burit frukt.
   Tack och bamsekram

   • Det är jag som ska tacka, för en mycket trevlig inre film. Roligt om du blev nöjd över det jag skrivit, för jag kan inte säga annat än att jag har njutit av din bok …
    Bamsekram tillbaka … 🙂

 20. Hej! Hajade till när jag, via Kersti, hamnade på din blogg. Jag hade en barndomskamrat som hette Bosse Lidén. Men jag inser att det inte kan vara du. Visserligen påminner ni varandra till utseendet. Men resten stämmer inte. Ålder t.ex. Men ett kul sammanträffande. Här har du en liten liten påminnelse om vem du kunde ha varit.

  • Det fanns en fotbollsmålvakt som spelade i Umeå under flera år med samma namn. Sedan finns Cornelis W härliga översättning av klassikern ”Me and Bobby Mc Gee” som baserades på en annan Bosse Lidén som i sin tur hade ett dansband en tid.
   Tack för din kommentar. 🙂

 21. Jag gav ut min bok på egen bekostnad genom Axplock Förlag som tog sig an den. Har sålt 200 av 300 beställda böcker så jo det har gått ihop sig 😉 Även jag började skriva när jag kraschade, Livet är den väg du redan går, heter den jag var lite feg och skrev den under pseudonymen Lena Klarasdotter. Den finns också att köpa på de flesta ställen. Men jag har 90 stycken hemma i bokhyllan så är någon intresserad så bara hör av er 😀 Ursäkta att jag gör reklam på din sida, men all reklam är bra reklam.
  Själv flyttade jag och maken från Blekinge (han är född i Ystad) till Västra Götaland 🙂 Så vår resa har gått tvärtemot din. Ha det gott

 22. Vilken fin blogg du har.
  Blir intresserad av dina böcker, med tanke på löpningen in i väggen bland annat.
  Tänker att det väl är du som brukar titta in på min blogg och göra goa kommentarer som gör mig så glad?
  Kram Johanna

  • Tack ska du ha Johanna och välkommen till min blogg. 🙂
   Du råkar hamna här i november då jag för femte gången har min tävling/lek varje dag.
   Vad kul att mina tre bokbarn fångat ditt intresse. Vet att du gillar att läsa. 🙂 Dessutom är jag förtjust i din fina blogg och la den direkt bland mina favoriter.
   Ärligt talat blev jag sjuk för ca 6 veckor sedan och har inte bloggvandrat och tvingats hålla igen på mina sociala besök. Som tur är hade jag redan i somras förberett min novembertävling i 25 mappar. Men in i det längsta visste jag inte om jag skulle orka starta den. En fördel och nackdel att jag är så envis. 😉
   Jag är bättre, har genomgått en operation och hoppas vara tillbaka som vanligt i framtiden.
   Kram Bosse

 23. Halloj!
  Nu har jag letat en stund efter en länk till ditt ”gotlanduppochner”. Det är inte det att jag inte hittar dit, för det gör jag, men jag har noterat att du borde ha en länk tydligt någonstans. Det går att hitta hänvisningar i dina inlägg här och där, men det är för knöligt att leta upp. Kanske en sida i menyn som hänvisar till dina andra webbplatser (Du kanske skapar fler om du flyttar igen, eller hittar på något annat bus 😉 )
  Jag hittade en länk tillbaka hit från ”gotlanduppochner”. Den fanns i första meningen på sidan ”om dig”. Det gillade jag 😉

  Det var lite ”tycka till” från mig, i all välmening. Jag vill att man lätt ska hitta dina fina texter och inlägg. Det är dem värda 😉

  Kramis

  • Letat. Den står underst på alla de få inläggen 2019. 🙂 Kan ha missat vid något tillfälle.
   Tack för sparken i rumpan. 😀 Nu har jag äntligen fixat en sida under min header. Vet inte om någon kommer att hitta dit. Vet inte om jag ska trycka in en i sidan ”Om mig” också. Ibland tycker jag det blir för mycket av allt. Den allra bästa reklamen gick i stöpet redan innan jag lagt in första inlägget. Synd. S fick inte ens ett svar när hon tipsade om min gotlandsblogg. Fast jag hade insett att sidan försvunnet redan i december i lokaltidningen. I det veckobladet hade den platsat utmärkt. Undra varför de slutade med det.
   Min tanke var annars att mjukstarta precis som jag gjorde med denna blogg där jag inte berättade till någon kompis de första månaderna. Nu är jag riktigt framåt. 🙂 Som har visitkort. Passar bra när jag tar kort inne i butiker. Annars skulle de kanske bli misstänksamma. Tro att jag ”lånar” idéer till egen verksamhet. Inget skämt. De har frågat ibland under mina fastlandsinläggsfotograferande. Hur många bokstäver hade det ”ordet”? 🙂
   Tack Lollo för att du bryr dig. ❤

   • Hahaha … varsågod 😉
    JAG personligen behöver inte ”leta” efter länkar till din nya blogg. Vad jag menade med ”leta” är att jag inte kunde hitta en logisk koppling till den andra bloggen. Länkarna ska inte ligga ”gömda” i dina inlägg, utan finnas synliga på förstasidor eller på sidor där man spontant tror sig kunna finna dem 😉
    Det längsta ord jag hittills kunnat är ”Ecklesiastikdepartementssekreterare”. Min mamma lärde mig det ordet … Det leder fortfarande med 5 tecken … hahaha
    Kramis ❤

   • Nu var jag inne och tittade på vad du gjort. Perfekt Bosse 😀
    Nu är jag mer än nöjd (och säkert andra besökare också) ❤ ❤
    Kram

 24. Hej Bosse
  Såg att du köpt en Frank fårskinnsfåtölj. Funderar på stt köpa en sådan begagnad som jag hittat på nätet! Hur skön är den att sitta i? Dum fråga kanske men tänkte få ett omdöme på stolen!
  Skicka gärna ett sms med kommentar!
  Med vänliga hälsningar
  Erik
  0704561339

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s