Åsikter om ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”

11 tankar på “Åsikter om ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”

 1. En ny bok, den andra, kom nyligen ut på SolBo förlag. Jag ska försöka ge mig in på att beskriva vad jag tycker om boken: Skimrande ögonblick och gråa dagar.

  Jag var enligt Bosse en av de första, som beställde och då blir det ju inte fel om jag också blir den första att ”recensera”, så gott jag förmår. Men för att göra det, vill jag börja med att berätta hur jag hittade till Bosse Lide’ns blogg.
  Det var en nyårsafton 🎇 för några år sedan, när jag satt och surfade 🏄 lite förstrött och hoppade hit och dit i min julklappsdator, som jag plötsligt fick syn på en grön bild – och det klack till inombords.
  🌠 Det var ett foto från min barndomsstad som föreställde Norra Promenaden i Ystad. Precis där intill bodde min mormor och morfar på 50-talet. Jag såg för mitt inre hur jag satt på bänken i parken med min mormor bredvid och försökte lära mig att virka… Nyfiken på vem som lagt in bilden letade jag mig fram till ett skrivarforum, 1av3.se, på webben. Därinne ramlade jag pladask rakt ner i ett nostalgiskt hål, medan jag läste ett kåseri från skoltidens julpyssel, inlagt av någon som hette Bosse Lide’n.
  Jag läste flera kåserier. Det var så ”på kornet”, som om jag varit med själv i det där klassrummet och gjort julpynt med kompisarna. Bosse gillade varken sax, silkespapper eller Björnlim, att hitta på små rackartyg var visst mycket roligare. Hans säregna sätt att beskriva dråpliga situationer fick mig att skratta högt för mig själv medan jag läste om mer eller mindre lyckade påhitt – ibland rena katastrofen för honom själv och de inblandade. En som inte var lika road, var nog hans fröken. Jag gillade det till 100 procent!
  Jag kände att jag prompt måste kommentera – men för att kommentera måste man bli medlem. ”Det tar bara en sekund, förpliktar inte till något och ger tillgång till alla texter på skrivarsidan”, stod det.
  Från den sekunden var jag fast! Och som jag läste! Gjorde t.o.m. inlägg själv. Från den stunden, då jag gick in genom webbportalen, förändrades mitt liv. Allt tack vare Bosses kåserier!
  Han och andra var flitiga skrivare där inne, alltid med vänliga och uppmuntrande kommentarer! Det var ett givande och ett tagande. Så småningom lades skrivarsidan ner men jag fortsatte att följa kåserierna via Bosses Lide’ns blogg.
  Det har blivit många lästimmar med näsan över bloggen sedan dess. Timmar som inte kunde ha använts bättre, om det är sant som det påstås, att: ”Ett gott skratt förlänger livet!”

  Nu har äntligen valda avsnitt av kåserierna samlats i en bok: Skimrande ögonblick och gråa dagar”, till glädje för alla som ännu inte upptäckt bloggen. Till all lycka innehåller den även nyskrivna avsnitt, så tro inte att det räcker med att läsa bloggen! Och Bosse bjuder som vanligt på sig själv och sina tankar om livet, sett genom humorkikaren – sina medmänniskor, familjen och uppväxten – och väjer inte heller för sina tillkortakommanden. Allt vrids och vänds på bästa Bossemane’r till något att le åt – men jag får erkänna att det trillar en tår emellanåt, när man genomskådar humorn.
  Det finns mycket läsnjutning att ta igen för den som inte besökt bloggen eller missat att läsa ibland och så många härliga situationer att leva sig in i för den, som liksom jag gillar att försjunka i en vänlig bok. Det är bara att slå sig ner i bästa läsfåtöljen och ge sig hän!
  Bosse Lide’n skriver med stor lust att roa och ibland oroa och berättar med en ärlighet som får en att svälja allt – ja, man kan inte annat än tro att det är självupplevt, för det förmedlas med sådan värme och humor.
  I slutet av boken kommer en kortare del, med texter av Solveig Lide’n. Till innehållet allvarligare med ett stråk av smärta och sorg, när livet varit tungt – utan att de gråa dagarna tar överhanden. Det finns kärlek och hopp som vandrar jämsides – ett förhållningssätt till livet, som är grundlagt i barndomen. Det är varma texter, som går inpå huden, så nakna i sin uppriktighet. Att livet är både skimrande ögonblick och gråa dagar, visar Solveig och Bosse i den här boken.
  En bok som jag tycker skulle passa utmärkt i den tyvärr numera nedlagda utgivningen av ”En bok för alla”. Det är behändigt att kunna bläddra långsamt framåt – lägga undan för eftertanke – och ta upp igen och läsa vidare, där man slutade eller någon annanstans. Man gör alldeles som det behagar en, eftersom det är kapitel som inte nödvändigtvis måste läsas i kronologisk ordning.
  Sammantaget är det en ärlig bok med mycket ”feel good” blandat med livets allvar, en bok att ge till någon man tycker om!
  Ett av de skimrande ögonblicken måste ha varit att upptäcka, att projektet ”Göra en bok tillsammans”, gick i lås. Därmed tror jag att en önskan har uppfyllts, som funnits sedan länge. Den att lyckas med att bilda ett förlag och dessutom ge ut – inte bara den första boken: Mina fotsteg i ditt hjärta – utan nu också en gemensam bok.
  Bosse & Solveig, tillsammans är ni starka! 🎎

  Av hela mitt hjärta önskar jag er lycka till 🍀 med många utgivningar i framtiden!

 2. Att ha en vacker bok i sin hand som anspelar på livets innehåll, komponerat av ett par i långvarig kärlek är en förmån! Ord ger mening, ord ger mod, ord ger skratt, orda ger allvar att känna igen sig i, men ingen är den andra lik, fast nära nog ändå! Ordets mening finns på flera plan i livet. Jag sträckläser den inte, jag vänder sakta blad, på så vis får varje blad sitt – och jag mitt.
  Tack!

 3. Nästan varje kväll i några veckor, har jag läst en eller två berättelser ur
  ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”. Bara att se på det fina bokomslaget
  ger en glädje. Innehållsmässigt är den som en textfylld chokladask, med 76
  olika små goda bitar. Varma, roliga och berörande. Allt från den där roliga
  berättelsen som fick mej att skratta högt en lång stund efter att lampan
  släckts, till den fina texten som djupberörde så att ögonen tårades. Men det är
  också en del berättelser som blir till funderingar och som väckte mina egna
  minnen runt en speciell tid. Man kan välja sin egen läsordning eller att läsa
  berättelserna i den ordning de är i boken. Just det här med dessa korta
  berättelser i ett mycket läsvänligt snitt gör att boken även lockat personer
  som har svårt att koncentrera sig och de som känner sig lite läsovana. Jag
  tycker mycket om boken och tänker att den är en jättebra present, eller
  julklapp, då det är så många olika berättelser som helt klart passar och berör
  många läsare.
  Lena Larsson 141130
  Ps. Lenas dator krånglar så recensionen kom via mejl till Solveig.

 4. Pingback: Skimrande ögonblick – och dagar i grått | I mitt tankerum

 5. En känslig och fin bok med både humor och allvar. Den speglar verkligen livets vardagshändelser.
  En del igenkännande om hur livet kan vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s