Film fyrtioåtta av femtio

Sound of Music

Sound of Music
Genre: Musikal, 167 minuter, 1965.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 35/40
2). Bosse Lidén 2014: 103/120

”Favoritkommentar”: ”Var är du? I en värld som håller på att försvinna.”

Egna ord: Denna klassiker bland musikaler har jag sett många gånger. Som barn var jag inte så förtjust i den. Då ville jag ha mer spänning och tyckte inte om att handlingen stoppades upp av sång och dans. Nu tycker jag att den håller en hög standard och är en bra påminnelse om ondskan och spindelflaggan i Europa under slutet av 1930-talet. I mitten av filmen kommer en stillbild med skylten INTERMISSION innan filmen tar en allvarligare ton. Annars börjar filmen med underbara foton från höjderna runt Salzburg. Denna historiska stad som jag själv och Solveig njutit av. Det jag är mest fascinerad av är att handlingen bygger på Maria Augusta von Trapps berättelser om sin familj. Hon hade varit ett ”svart får” i klostret i Salzburg. Till klostret kom änkemannen Georg von Trapp och behövde en guvernant. Maria skulle stanna i tio månader men hon blev både kär i Georg och fäste sig vid de sju barnen. Abbedissan gav sin välsignelse till frieriet. Det tillkom tre barn. Den musikaliska familjen uppträdde ofta. De deltog i den berömda Salzburgfestivalen. Däremot flydde skaran aldrig över bergen till Schweiz som i filmen, utan med tåg genom Alperna till Italien och vidare till USA. Sommaren 1950 uppträdde familjen på nytt vid Salzburgfestivalen och hyllades då som hjältar. Tyvärr hade George avlidit tre år tidigare.

Baksidestext: Dela denna magiska och hjärtevärmande berättelse, baserad på en sann historia, som blivit den mest populära familjefilmen någonsin – Rodgers och Hammersteins, SOUND OF MUSIC. Julie Andrews lyser likt en stjärna i rollen som Maria, den spirituella unga kvinnan som lämnar klostret för att bli guvernant åt Kapten Trapps sju barn. Han är en enväldig änkeman vars stränga regler inte tillåter något utrymme för musik och skratt. Filmen har vunnit Acacemy Awards, inklusive ”Bästa film”. En tidlös klassiker med några av världens mest älskade sånger.

Kuriosa: Sean Connery var ett av regissören Robert Wises förslag till rollen som Georg von Trapp.

Dagens fråga: Vilken melodi är din personliga favorit från filmen? Är det ”Maria”, ”I have Confidence”, ”Sixteen Going on Seventeen”, ”My Favorite Things”, ”Climb Ev´ry Mountain”, ”The Lonely Goatherd”, ”The Sound of Music, ”Do-Re-Mi”, ”Something Good”, ”Edelweiss”, ”So Long Farewell”?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 tankar på “Film fyrtioåtta av femtio

 1. Jag tycker mycket om filmen och har sett den flera gånger. När jag dessutom fick veta att den är baserad på en sann historia blev den ännu lite bättre! 🙂
  Ha en finfin torsdag!

 2. En film som innehåller mycket..den går att se ungefär vart fjärde år. Jag gillar Do, RE, MI eller, nä nu blir jag förvirrad. Alla är fina i sitt sammanhang!😋 HA DET GOTT!🎄

 3. Det är min första bioupplevelse. Mamma tog med mig och vi såg den här filmen på Matiné.
  Favoritmusiken är absolut Do-Re-Mi. Mina barn har hör mig sjunga den svenska varianten många gånger.
  /P

 4. Så länge sen jag såg filmen, men jag såg musikalen på Göteborgsoperan för kanske 6-7 år sen. Jag får säga att min favoritsång är Edelweiss. Detta eftersom min mamma alltid sjöng på den och ändrade texten till Ethelweiss :-).

 5. Den här filmen är oslagbar. Jag blev överlycklig, när den gick nånstans på TVn för ett tag sen. Det går ju inte att bortse från att handlingen på ett sätt faktiskt är sann.

  Kram/Gilla

 6. Ah en klassiker! Den är underbar, och tål att ses många gånger. Nu var det ett bra tag sedan så det kanske är dags igen. Favoriterna är Climb ev´ry mountain och You are sixteen going on seventeen.
  Önskar dig en fin kväll!
  Kramen

 7. Suck ja, vilken film! Måste nog bli Climb ev´ry mountain. Dels för innehållet i texten. Hur många berg måste vi inte bestiga i livet liksom, utmaningar, för att sen kunna njuta av utsiken. Sedan för att den är en utmaning att sjunga. Börjar lågt, lite knivga tongångar, för att sedan stiga upp i skyn i full styrka. Läckert! Ha en fin helg!
  Kram

 8. ”Climb every Mountain” är nog min favoritsång. Men det finns fler….Tänk, denna film som var så utskälld av kritiker när den kom och som verkligen blev en succé på flera plan.
  Har sett filmen många gånger, första gången månaden efter att den hade premiär och budskapet är klockrent. Kanske vore något för ett visst svenskt parti att titta närmare på, så att man förstår lite mer av den historia som passerat och som aldrig skall få upprepas.
  Fredagskramar från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s