Film åtta av femtio

CCI20131226_0002

Casablanca
Genre: Drama, 98 minuter, 1942
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 32/40
2). Bosse Lidén 2014: 109/120

Favoritkommentar: ”Here´s looking at you, kid.”

Egna ord: Jag ville gärna att våra döttrar skulle få se denna klassiker. Först berättade jag om bakgrunden till filmen och världsläget när den spelades in.
Jag kan förstå Ingrid Bergmans frustation när ingen av skådisarna ex. visste om hur filmen skulle sluta. Manuset var fortfarande under arbete under inspelningen. Intressant att känna till att repliken ”Play it again, Sam” aldrig sades. Det närmaste var ”Play it, Sam…” Även häftigt att inte fler retat sig på dimman i slutscenen. Det var omöjligt med tanke på att dimma inte förekommer i Nordafrika. Skälet var att dölja besparingen med att flygplanen var gjorda av papp och flygplansbesättningen var miniatyrer.

Den cyniske 37-årige Rick (Humphrey Bogart) är krögare i Casablanca, i Franska Marocko, som styrs av den med Tyskland allierade Vichyregimen i Frankrike. Rick försöker utåt sett vara neutral i allt som händer omkring honom. Då dyker norska Ilsa Lund upp (Ingrid Bergman) tillsammans med sin man Victor Laszlo, som är ledare inom motståndsrörelsen, och välter omkull allt.
Ilsa och Rick var förälskade under en kort tid i Paris innan tyskarna snabbt närmade sig den franska huvudstaden. Paret skiljde på sig några timmar för att enligt planerna återförenas på perrongen och sätta sig i säkerhet på ett tåg söder ut. Det kom ingen Ilsa i ösregnet… Detta kan förklara Ricks karaktär… ”En kvinna sårar dig och du hämnas på hela världen.”
Filmen har korta dokumentärklipp från andra världskriget. Vi får även återse vad som hände i Paris med underbara repliker mellan Rick och Ilsa. Casablanca är så mycket mer än ett triangeldrama. ”Ses vi i ikväll?” ”Jag planerar inte så långt fram”, slänger Rick ur sig till en blond kvinna. Denna svartvita film kommer jag alltid att högakta när jag tänker tillbaka på filmindustrin.
Casablanca belönades med tre Oscars statyetter. Bästa film, Regi och Manus baserat på tidigare verk. Ytterligare fem statyetter var filmen nominerad till, ex. Bogart till Bästa manliga skådespelare. Han fick vänta i ytterligare tio år på revansch när han fick en Oscar för Bästa manliga huvudroll i ”Afrikas drottning”.

Dagens fråga: Vem var bäst? Greta Garbo eller Ingrid Bergman?

Efterord: Bogart dog 1957 i strupcancer. Han hann med fyra äktenskap under sina 58 levnadsår. Mest känd av kvartetten kvinnor, var för mig Lauren Bacall.

Ingrid Bergman dog i bröstcancer på sin födelsedag 1982. Hennes namn finns inhugget på föräldrarnas gravsten på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Askan ströddes i havet vid Dannholmen utanför Fjällbacka. På denna ort finns en byst till hennes minne och torget är döpt efter henne. Ingrid var gift 3 gånger. Det blev en megaskandal när hon fick ihop det med Roberto Rossellini, samtidigt som de båda var gifta på var sitt håll. Under en tid var hon iskall som skådis i Hollywood. Ingen vågade ha med henne att göra. Hade hon ringt mig… men jag var inte född, inte ens påtänkt.
Ps. Det ser verkligen inte ut som Ingrid Bergman på DVD-omslaget.

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014.
https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

32 tankar på “Film åtta av femtio

 1. Kan inte svara på dina frågor, bara berätta att idag ska jag se en Bergman film på Biblioteksbio, vi är en grupp som kollar, och sedan fikar och diskuterar. Gratis, kul.
  Torsdagskram♥ Gerd

 2. Har sett filmen, men är inte speciellt förtjust i den – tyvärr! Har alltid haft svårt för svartvita filmer, så det kan vara förklaringen. Sen är varken Greta eller Ingrid någon av mina favoriter heller, så jag kan inte välja någon. Fast Greta var ju väldans vacker…men det är jul inte det frågan gällde!

 3. Kan inte välja mellan de tu, bägge så vackra. Kanske jag kan relatera mer till IB eftersom hon gjorde filmer under mycket längre tid. I nutid, så att säga.

  Men annars gillar jag Lauren Bacall. Vilken röst, vilket utseende och vilka läckra dialoger med Bogart. På film iaf :-).

 4. Denna film finns faktiskt i min hylla, den står bredvid ”Härifrån till evigheten”. Casablanca tycker jag är betydligt bättre än ”Härifrån…” …och man förstår varför den har blivit en klassiker. Bergman och Bogart tillsammans, det kan bara bli bra!

 5. Såg Casablanca första gången som ung i en liten stad i Massachusetts, Amherst. Jag blev helt såld, vet inte varför…Och filmen och främst Ingrid Bergman fick stående ovationer när filmen var slut.
  Har sedan dess sett den många gånger och även jag har sett den tillsammans med döttrar som då var unga tonåringar.
  Spelade in den på en gammal VHS kasett och har den kvar i gömmorna.
  En verklig ”kult film”.
  Vad gäller Greta Grabo eller Ingrid Bergman så går jag för Ingrid. Men tänk att de båda var svenskor och verkliga förgångare på många sätt.

  • 🙂 Visst är det en kultfilm som heter duga. Det måste ha varit stort för dig när du såg den första gången. Jag sätter också Ingrid snäppet högre än Greta Gustafsson. Just det. Jag har ju skrivet att jag inte kommenterar i denna kategori, mer än med en glad gubbe som en bekräftelse att jag är tacksam för kommentarerna från mina bloggläsare. Ska jag sudda nu eller… 😉

 6. Bäst? Banne mig, jag vet inte ens vad jag tycker, men kanske lutar det åt Garbo. Hennes röst är oslagbar och sättet att säga replikerna. Ninotchka, Ninotchka, I love you, säger en av herrarna i en film. Och då svarar hon med sin fantastiska timing i replikerna: You’re repeating yourself!
  Men Bergman var fantastisk också. Och så finns det en ros uppkallad efter Ingrid Bergman, inte att förglömma.
  Kram

 7. Det var minsann inget lätt val så jag säger helt enkelt båda 🙂
  Bra filmval! Har sett den själv alldeles nyligen.
  Trevlig kväll!
  ( Ikväll så ska vi svinga de lurviga i takt under bordet medan vi hejar på rätt dansare )

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s