Sex mil hemifrån; etapp två

ett

Vi nådde sex mil vid de södra backarna i Brösarp. Denna gång skulle vi inte springa upp och ner i de berömda backarna, utan ta vår längre promenad senare.
Undra om det flockades många nyfikna omkring ”målarprinsen” Prins Eugen när han på somrarna på 1930-talet avbildade backarna ur olika perspektiv. Den berömda Bregottreklamen är inspelad i södra backarna. Personligen förknippar jag platsen med satirfilmen ”Äppelkriget” av Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Den berömda duon var inspirerade av de planer, som smiddes på 1970-talet och som jag är tacksam för aldrig blev genomförda.

två

Vi fikade på Café Smulan i Brösarp. Det var gott och jag uppskattade jukeboxen och annan trevlig inredning.

tre

Två ballader som jag får behagliga rysningar av. Jag var för ung för ”A whiter shade of pale” när den kom, men den låten har jag tagit till mig senare. Balladen från filmen ”Saturday night fever” har jag dansat tryckare till och jag har kvar LP-skivan.

fyra

Nu åkte vi tillbaks längs med väg 19 en bit innan vi svängde av till ett ställe som vi tänkt besöka flera gånger tidigare. Det handlar om ett slott som jag förknippar med konserter av stora artister och studentbaler. Visst är det en fin gammal bro?

fem

Vi hade tur med vädret och slapp regn under vår mysiga promenad till Poesiträdet och längs med Kärleksstigen. ❤

DSC_34540085

Vi blev sugna på att bo i det där huset med de vackra omgivningarna.

sex

Kronovalls slott ligger på en holme och är omgivet av vallgravar. Huvudbyggnaden är uppförd 1760. 2014 var slottet Sveriges enda vinslott. Åtta meter under ytan i källarutrymmet lagras tiotusentals flaskor av mousserande vin enligt Wikipedia. På slottet bedrivs numera hotell-, restaurang- och konferensverksamhet.

nio

Nästa stopp blev Skåne-Tranås där vi inte skulle spisa hos berömda Daniel Berlin som omnämnts i restaurangguiden White Guide.

sju

Däremot besöka kända Längorna av två olika skäl. Jag för att utforska damkläderna och Solveig för …

åtta

eller så var det tvärtom. 😉

tio

Vi avslutade vårt besök i Skåne-Tranås i den gamla skolans lokaler där de numera rostar kakaobönorna på plats.

elva

Vad svårt det var att välja praliner till vår ask. Så många frestelser och möjligheter. Vi lät andra människor gå före oss.

tolv

Denna hemliga ask har vi gömt på ett säkert ställe, så vi kan ta fram den en stormig och mörk höstkväll och minnas tillbaka till sommaren 2015. Inte bara lavendel i trädgården utan även i munnen. 😉

Fast text: Solveig kom på en idé i våras som jag snabbt nappade på. Vi bestämde oss för att nollställa trippmätaren och åka iväg sex mil hemifrån. Några önskemål har vi förberett, andra får dyka upp spontant längs med de skånska vägarna. När vi nått sex mil vänder vi bilen och gör stopp längs med hemvägen. Du som läsare får jättegärna ”låna” min nya kategori. Det hade varit intressant att se vad du upplever sex mil hemifrån dig.

2

66 tankar på “Sex mil hemifrån; etapp två

 1. Funderar på vad sex mil heifrån innebär för oss, vi som bor i lite mer avlägsen skogsbygd. Får kanske lägga till några mil… i övrigt är idén lysande. Brösarps backar är en vackerhetsplats, absolut. Har varit där/åkt förbi ett antal gånger, då malmödottern och hennes dåvarande sambo hade ett sommarhus i Önneköp. Nära till många intressanta platser var det därifrån. En av dem var Kivik med omnejd. Finns så mycket att se i ert vackra landskap… finns det även i Västergötland… men då få man allt bege sig uppåt Falbygden. Undrar vart er nästa resa tar er… Anna-Lena

  • Du kan ta tio mil eller fördubbla sträckan. Jag är övertygad om att det finns många spännande platser i dina krokar. Du har visat det på bloggen flera gånger med fina foton. 🙂 Nyfiken som jag är tittade jag efter var Önneköp ligger. Där har vi inte varit. Det finns många vita fläckar kvar för oss i Skåne.
   Inte ens jag vet vart tredje etappen bär oss. Det beror på vädret och hälsan.
   Kram Bosse

 2. Det finns många fina ställen i Skåne. Fast en chokladfabrik behöver inte vara fin, den får se ut hur den vill – det är innehållet som räknas.

  Kronovalls slott skulle jag gärna besöka igen. Jag har varit där på bröllop och eftersom jag var toastmaster hade jag ingen tid för utforskning.

  Ha en bra söndag. Gissar att pralinerna är slut 😉

  PS. Varför tog det så lång tid för BTJ?

  • Du har rätt. Jag var rädd för att det skulle bli höst innan jag/vi valt vilka praliner vi skulle ha med i asken. Helst skulle jag vilja provsmaka varenda en. Jag vet inte om insulinet i Melissa hade räckt till. 🙂

   Vilken viktig uppgift du hade. Det har aldrig blivit av tidigare att vi tagit oss in dit.

   Nädå. Jag tänkte ta en bloggbild på innehållet, men kvinnan hade satt fast ett gulligt hjärta med text på som jag inte fick loss utan att förstöra det skyddande papperet.

   Nu ska vi ut på nya äventyr. Enligt kvinnan drunknar de av inkommande material. Sedan tror jag att det inte är samma fil för SolBo Förlag som för stora elefanter. 😉 Många får inte ens chansen att bli recenserade. Mina tankar gick till ett spel som jag gillade som barn. Fullt med gator. Röda hotell. Gröna hus. Asch! Jag har glömt namnet. 😉 Solveig ropar att hon är redo.

 3. Tack Bosse! Det är så roligt att få följa med på era små utflykter inom en 6-milsradie hemifrån. Vackra bilder och trivsamt personlig text därtill. Som alltid. Er idé lockar till efterföljd, men vi får nog avstå utflykter så slångt som 6 mil söderut i Vänern, eftersom vi inte har egen båt. Vi har däremot båtbussar som går ut till ett par större öar. Hm, kanske inte vore så dumt.
  Kram,
  Gigi 🙂

  • Tack Gigi! 🙂 Båtbussar tycker jag lät spännande. Mina tankar gick till Jersey och transporterna i ebb och flod. Fast vi brukade vada ut till Elisabeth Castle.
   Det finns säkert flera sevärda platser sex mil från din bostad. Hur mycket behöver du förlänga det för att nå Norges gräns? Nils Ferlins bänk? Kanske inte sitta i knät men platsen bredvid. 😉
   Kram

 4. Sex mils turerna verkar vara en jättekul idé! Kanske vi borde ta och göra här också, får fundera på det. Ett år gjorde vi som så att vi åkte norrut längs kusten här i norra Bohuslän och tog av västerut på varenda avtagsväg vi kunde finna och det var rätt kul det också! Det finns så mycket roligt man kan göra om man bara tar och tänker till lite.
  Ni gjorde i alla fall en jättehärlig resa och så mycket fint ni hittade på vägen. Jag tar också gärna det där huset som ligger vid sjön. Slottet kan dom få behålla, för mycket att städa.
  Och musiken, jag blir alldeles nostalgisk, Procul Harum och A Whiter Shade of Pale – gissa om det var precis när jag började gå på disco och det första som fanns i Gbg var Pop In på Liseberg……man fick stämpel på handen som lyste i dom där lamporna och så spelades just den låten miljoners gånger samma kväll. Och Bee Gees……ååååå, nu blev jag alldeles förflyttad tillbaka i tiden. En annan, lite tidigare låt, tror jag, som dom gjorde var Massachusets och då var det High School Club (disco) som gällde! Du milde vad jag minns nu! Kul!
  Chokladen verkar oerhört läcker, bra att spara till ett speciellt tillfälle!
  Agneta och nostalgiska kramar

  • Du måste nå många fina platser på sex mil.
   Vilken häftig ”lek” att vika av väster mot havet vid varje avtagsväg. Har du lagt in det på bloggen?
   Jag tar också hellre huset än slottet. Usch för att vakta alla de vinflaskorna. 🙂
   Det finns en bra version på Tuben, en relativ nyinspelning av ”A Whiter Shade of Pale” som Procul Harum gjorde utomhus för några år sedan. Sångaren hade kvar sin häftiga röst. Det var mäktigt att se och höra. Det var tufft att sätta handen under lampan och se hur det lyste.
   Jag hoppas chokladen är lika god som den var dyr. 🙂
   Kram

 5. Vilken trevlig tur ni gjorde igen. Chokladfabriken måste jag ha missat, när vi var på det hållet? Men detta väder vi har, kan hösten komma snabbt. Faktum är att det nästan känns som höst, så här hade asken tagit slut idag. 😉

  • Det var första gången som vi var där. Älskar man choklad är det värt ett besök.
   Du får åka till Båstad och se på tennis i nästa vecka. Det gjorde jag många gånger under flera år. Först när jag bodde i Halmstad och sedan när Solveig under flera år fick en gratisdagbiljett från Båstad kommun. Nu sticker jag och gömmer om asken så du inte kommer hit och plundrar. 😉
   Kram

 6. Det var verkligen trevligt att få följa er på er utflykt. Jag trodde först att det var med JOJOKORTET, men det var ju med er egen bil, vad jag förstår.

  Besöket på chokladfabriken vore inte så bra för oss. Sambon har diabetes som du, så jag hade fått äta chokladen ensam. Det kunde ju bli katastrof för viktens skull, för jag älskar choklad.

  Kram/Gilla

  • ”Sex mil hemifrån” sker med bil. Annars kommer man inte åt godsakerna på ”landet”.
   Jag älskar choklad. Utmärkt att äta (1-2 bitar) en timme innan jag ska göra något fysiskt ansträngande. Kanske bäst ni håller ifrån den fabriken. 🙂 Jag är även sugen på att åka till lakritsbutiken i Ramlösa.
   Kram

 7. Visst är det härligt att vi kan dela med oss av våra resor och utflykter, man kommer ju ut på en del då. Fina bilder har du tagit, men vart har sommaren tagit vägen ?
  Kram på dig.

 8. Tack för en härlig resa i Skåne.Mycket intressant och vilken bra ide med 6 mil. Jag borde göra så för här finns mycket att upptäcka. Häls Anki o Minton

 9. Brösarps backar passerade jag igår och jag köpte mörk ekologisk choklad att ge bort i en butik i närheten av Kivik. 🙂 Alltid lika härligt att vara på Österlen och här får jag tips om nya ställen att besöka nästa gång jag åker dit. Rosorna blommade helt underbart på Österlen igår. Klädde in husväggarna och doftade ljuvligt!

  Ha en bra kväll!

  Kram/Anna-Karin

  • Mottagaren blir säkert glad. 🙂 Köpte du ingen choklad till dig själv? Då fick du finare väder än vi hade under denna ”blogginläggningsresa” som skedde i måndags (ska vara tacksamma att vi slapp regn). Igår hade vi främmande/besök och kunde ”äntligen” sitta utomhus igen utan att frysa. 2015 har varit ett riktigt bra ”rosår”. Visst är det ljuvligt att sticka in näsan och dofta. Kommer inte Herr Frost för tidigt, finns möjligheten kvar en bit in i november.
   Kram Bosse

 10. Så många ställen att besöka .
  Skåne Tranås blir det nog nästa gång . Damkläder hmm låter intressant
  Chokladfabrik o café ..
  Vi får så många fina utflyktsmål !!
  Tack Bosse !! 😀

 11. Vilka trevliga mysiga utflykter ni gör.
  Slottet ser jättevackert ut. Där skulle jag kunna tänka mig att vara slottsfru. Tycker det borde vara ett perfekt jobb för mig. Psss……..ge dom tips om TantGlad haha.
  Å du…….chokladfabriken….Mmmm. Där skulle jag gärna kunna bli inlåst. Lite som Emil i Lönneberga. Snickeboa liksom.
  Det ser ut att finnas mycket sevärt där i skåne-Tranås.
  Mysigt mysigt.

  Kvällskram från mig

 12. Så fina platser du visar upp! Tänk så mycket vackert man kan uppleva endast 6 mil hemifrån. Snart så kommer jag också att ta efter 🙂

  Ny vecka!

  Kram

 13. Nääää, Bosse… Nu vill man ju åka dit på direkten!!! 🙂
  Du skulle jobba på Turistbyrån och extraknäcka!! ❤

  Kram
  Petronella (som faktiskt har en sådan där turismutbildning i bagaget och jobbat på turistbyrå. Back in the days… 😉 )

  • Är du ett chokladmonster eller en slottsängel? TB borde ge mig några konsertbiljetter då och då. 😉
   Häftigt. Då kan du branschen. Vad hände sedan? Var det någon buse som tog några betalbroschyrer från stället och då bestämde du dig för att bli polis? 😉
   Kraaam Bosse

 14. Jag blir så glad av att få följ amed på dina turer i vackra bilder och fin och inspirerande text.
  Jag är ganska obevandrad i Skåne, men just på ett par ställen ni nu besökte har jag varit; Brösarps Backar (i ösregn) och Kronovalls slott där vi bodde över en natt.
  Skåne- Tranås visst jag inte om och om jag kom dit blev ett besök i denna chokladfabrik givet.
  Jag hade gärna anammat din kategori, men vi har numer ingen bil så det får anstå.
  Men kanske kommer något liknande.
  Tacksamma kramar från mig.
  Och nu har jag lärt mig något nytt igen.

  PS Vad gäller jukeboxen känner jag igen alla bitarna. Och vem minns inte högstadiets skoldander….

  • Brösarps backar i ösregn låter inte alls inspirerande. 😦
   Bo på Kronovalls slott en natt låter mer lockande. 🙂
   Hade vi bott i Stockholm skulle vi förmodligen också sålt bilen. Jag har en känsla av att den skulle vara mer i vägen än ge nytta.
   Du har tagit mig med på så många ljuvliga promenader både i Spanien, på Åland och runt om i vackra Stockholm.
   Nu ropar Solveig att jag ska komma och äta. Bäst att lyda. Det fanns många fina låtar att välja på. Kram Bosse

 15. Härliga bilder, och en underhållande skildring … som vanligt … 😀
  Brösarps backar får mig att tänka på förra årets resa ner i dina trakter … 😉

  Men hallå där!? Hur kan du vara för gammal för ”A whiter shade of pale”? … hehe …
  Den gavs ut 1967, och JAG minns den som en stark följeslagare från radion när jag växte upp?
  JAG kan väl inte var äldre än du … hehe

  Insåg idag att Cornelis skrivit en text om dig … 😉

  Kram

  • Tack Lollo! 🙂
   Det kan du väl. Du är ju en sådan där rauk-kvinna och måste vara flera tusen år. 😉 Fotot blev jättebra. 😀
   Visst hördes det musik från min storebrors rum, men jag minns inte denna underbara klassiker från den tiden. Det var först några år in på åttiotalet som jag började söka mig bakåt på allvar i musikhistorien och läste på allt om ex. Beatles. 1967 gick jag i andra klass och kunde varenda låt på Svensktoppen. Några år senare var det bara Tio i topp och Kvällstoppen som gällde i den takt som min lugg växte. Jag hade sorg när Tio i topp gick i graven sommaren 1974. ”Sugar baby love” var den sista ettan. Därefter dök Poporama och Discorama upp med Kaj Kindvall och läkte lite av såren.
   Jag minns när Solveig googlade sitt namn sommaren 2012 och fick massor av träffar. Vi skojade om att jag fanns inte. Inte ens i telefonkatalogen. Bara Cornelis låt och dansbandskillen blev träffar. Det var rätt häftigt när jag passerade dessa klassiker när jag var som intensivast med bloggen. Nu känns det mest jobbigt när jag tänker på vad som händer med allt som ligger ute för hela världen. Bäst att inte tänka på det och leka struts. Det var mycket länge sedan jag googlade Bosse Lidén.
   ”Me and Bobby McGee.” En häftig klassiker. 🙂
   Sonen Jack har framfört låten många gånger. Finns också på tuben.
   Det finns tyvärr bara en stor svart rektangel på din kommentar.
   Kram

   • Trevligt svar. … och det kanske är sant att jag är flera tusen år 😉

    Du kanske behöver rensa dator och webbläsare, för hos mig är inte rektangeln tom. Varken i mobilen eller på datorn 😉

   • Tänk vad vis du måste vara då. 😉 Jag blev så sugen på Gotland när jag såg din fina bild.
    Allvarligt. Hur rensar man en webbläsare? Jag hatar teknik. 😦 Sedan vi blev av med Telia ramlar jag ur flera gånger om dagen. Endast min dator är drabbad såklart. Jag kan inte skicka mail och funderar på att kasta ut datorn genom fönstret. Men eftersom jag är rädd om de vackra röda pionerna låter jag bli – än så länge. 😉

 16. Ännu en trevlig utflykt! Och vad mysigt att spara lite sommarminnen i form av lavendelchoklad.
  Själv körde jag lite längre häromsistens, till våra barndomstrakter!

 17. Vilka guldkorn du/ni hittar!! Skåne är allt himla trevligt!!
  Tycker att du ska vända dig till TV4 och söka jobb på När och Fjärran Skåne Edition 😉

  sv: Mitt flimmer har slutat nu och jag hoppas verkligen få vara frisk resten av veckan.
  På lördag ska jag och min man på en heldagsutflykt med två goda vänner. Tydligen lovade jag att eftersom ändå låg hemma sjuk så kunde jag ta på mig det där med planering. Jag hade lite huvudbry ett tag men sen kom jag på din och Solveigs förra tripp som verkade vara så himla mysig så jag snodde den rakt av!! Fast med ett tillägg framåt kvällskvisten då vi ska baka våra egna pizzor på Tomarps gård. Så om det blir en trevlig utflykt så kan jag ta åt mig lite av äran i alla fall 😉
  Kram

  • Skåne är trevligt, men idag upptäckte vi att Danmark är inte så pjåkigt heller. Dessutom var det suveränt väder. (Något vi väntat länge på för den resan.)

   Bra att du blivit av med ditt flimmer. Så de kör med dig när du är sjuk. 😉 (Kan vara ett bra knep att lura hjärnan att tänka på något annat.) Ditt sista stopp tycker jag låter både spännande och gott. Jag håller tummarna för att det blir fint utflyktsväder på lördag.
   kram

   Bb

 18. I närheten av Skåne Tranås, i Bärhulta, tillbringade jag mycket tid i början av 2000-talet, i ett litet sommarhus längs med vägen till Lövesta. Jag mådde inte så bra då, men naturen och goda vänner gav mycket energi :-)). Det var då jag förlorade mitt hjärta till Österlen.

 19. Det är fint vid Brösarps backar. Visste inte att den reklamen spelas in där men det låter ju inte otroligt. Av all reklam som sköljer över oss är den ett undantag.

  • Jag är oftast starkt motståndare och lyfter gärna från soffan vid reklampauser som tuggar sönder seriösa filmer och deckare.
   Vi har mest varit vid de södra backarna, turiststråket. Nästa gång ska jag försöka hitta till de högre backarna i norr.

 20. Vilka turer du tar med oss på! Cafe Smulan hade jag garanterat gillar, jag som gillar retro-inredning. Sen hade jag så gärna letat poesiträd och vandrat på kärleksstigar, låter så vackert. Hoppas ni tar oss med på många fler mysiga äventyr. Kramen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s