Film fyrtiotre av femtio

Sova med fienden

Sova med fienden/ Sleeping with the Enemy
Genre: Thriller/Drama, 99 minuter, 1991.
Betyg:
1). I filmsoffan med familjen: 25/40
2). Bosse Lidén 2014: 93/120

Favoritkommentar: ”Det var den kvällen som jag dog och någon annan räddades.”

Egna ord: En film som stack ut i vårt familjemys med våra ganska unga döttrar, därför fick de då aldrig se slutscenen. Anledningen till filmvalet var att jag köpt in några filmer som jag ville återse och som fick ingå i visningarna för att få lite bredd. En ung söt Laura Burney (Julia Roberts) insåg först efter giftermålet med drömmannen Martin, att han hade några ”dåliga sidor”. Som tittare ser vi första spåret av att allt inte är friskt i förhållandet, rätt snabbt in i filmen. Vi inser att Laura är som en ägodel. Efter tre års äktenskap finns det bara en väg för att överleva… Sådär skulle jag med några få rader skriva på baksidan av DVD-fodralet om jag fått bestämma. Jag gillar inte att läsa baksidestexter där det avslöjas nästan allt. Läs här nedanför så instämmer du kanske. Om du inte har sett denna relativt gamla ”klassiker” inom thrillergenren och ämnar se den, så hoppa över baksidestexten här nedanför. Jag har alltid uppskattat en gastkramande psykologisk thriller. Däremot tröttnade jag snabbt på onödigt blod och fotokonst i att visa allt i denna typ av filmer. ”Sova med fienden” har många steg som tilltalar mig. Jag har sett den flera gånger. Varje gång försöker jag tänka mig och se var jag skulle kunna göra den ännu mer spännande. Det har blivit ganska många ställen där jag funnit möjligheter. Rollen som regissör hade lockat mig om det funnits ett bra manus. 🙂 I den här filmen finns intressanta sekvenser som kunde ökat på det psykiska spänningsmomentet. Slutet skulle jag gjort om helt, delvis när det gäller våldet. Det känns som en repris som något jag sett alltför många gånger. Varje gång i resten av mitt liv som jag får höra Berlioz Symphonie Fantastique kommer jag att få gåshud och omedelbart vilja stänga av stycket.

Baksidestext: Till en början verkade det som om Martin Burney var Lauras dröm. Han var stilig, framgångsrik och förföriskt snygg. Inte förrän de gift sig upptäcker Laura att Martin är en kvinnas absoluta mardröm – tvångsmässig, kontrollerande och livsfarligt våldsam. Efter att ha levt i skräck och fara i tre år beslutar sig Laura för att rymma. Eftersom hon vet att inget annat än hennes egen död kan stoppa Martin, låtsas hon drunkna i en båtolycka och återuppstår under ett nytt namn i en annan stad i mellanvästern. Trots att hon skaffat sig en ny identitet och ett nytt utseende, lever Laura i en ständig skräck vid minnet av Martins brutalitet – ett minne som blir högst levande när Martin förstår att Laura fortfarande lever. Driven av sin besatthet kommer Martin inte att låta någonting stå i vägen i jakten på att få hämnas sin svekfulla hustru.

Kuriosa: En av mina gamla drömmar är att få åka till Cape Cod. Hyra ett hus vid havet och skriva mitt livs roman under ett år.

Dagens fråga: Minns du någon film som du gillat, men gärna velat leka regissör i?

Här är texten till nya läsare om denna bloggkategori som slutar med en tävling i december 2014. https://bosseliden.wordpress.com/2014/01/08/mina-blogginlagg-pa-torsdagar-2014

 

 

 

 

 

 

 

30 tankar på “Film fyrtiotre av femtio

 1. Hej Bosse, jag och maken har sett en del filmer av Almodovar. Många är knepiga och gapiga men på något sätt ändå bra. Vissa har lite väl mycket sängkammarscener om jag får uttrycka mig så. En del skulle jag vilja peta i som regissör för vissa slut gör en bara knäpp. Han är ju en väldigt underlig och annorlunda regissör 🙂 Har du sett någon film av honom? 🙂

   • Vet att du själv kan gå in på Wikipedia men jag gjorde det för dig och fann detta 🙂 Filmerna han gör är ganska spektakulära och känner du för det så kolla på en av dom. Min favorit tror jag bli Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott 🙂
    Pedro Almodóvar Caballero, född 24 september 1949 i Calzada de Calatrava, Ciudad Real, Kastilien-La Mancha, är en spansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent.

    Almodóvar flyttade till Madrid 1968 med målet att lära sig göra film. Han slog igenom i Spanien 1980 med långfilmen Pepi, Luci, Bom, och internationellt 1988 med Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Han är sedan dess spansk films mest framgångsrika och internationellt ryktbara filmskapare i sin generation. I hans filmer återkommer teman om spanskt kynne, religion och sexualitet, familjeliv, åtrå, passion och identitetskriser som ofta framförs som rappa och provocerande skildringar.

    Han vann en Oscar för bästa utländska film med Allt om min mamma 1999 och för bästa manus för Tala med henne 2003.

 2. En av mina favoritfilmer assoluta! Alltid när vi ser på tv och min omgivning konstaterar att det finns inget sevärt, då föreslår jag just denna film. Är intresserad av det mänskliga psyket, inbillar jag mig i alla fall, och så tycker jag att Julia Roberts är en utomordentligt bra skådespelerska!
  Och du, jag vill till Maine och jag har suttit flera dagar och googlat vart jag vill åka, tycker om det dramatiska. Fast jag vill nog inte skriva, jag vill vara ute och gå vid havet och bo i läckraste, men mest primitiva huset…..Känner du för det så slår jag gärna följe!
  Regissera en film, nä, det har jag aldrig tänkt att jag skulle vilja göra, men om du frågar så är det väl en som dragit in storkovan då, det är ju aldrig fel…..Skojar!
  Kram

 3. Julia Roberts är en bra skådespelerska. Jag tycker om de flesta av hennes filmer. Regissör?….nja, det tror jag nog inte jag skulle vilja prova på att vara. Kram

 4. Men hallå, du som bor i Ystad vid havet och redan skriver dina böcker kan ju förslagsvis visualisera att du är i Cape Cod (ärligt talat så har jag inte riktig koll på var det ligger, men trevligt låter det ju annars skulle du ju inte drömma om att sitta där och skriva antar jag 😉 )

  Ha det fint!
  Kram Christina

 5. En mycket bra film som jag sett flera gånger!

  Om jag vore regissör skulle jag vilja ge ett lyckligt slut i Dr Zjivago. Men då vore det så klart inte bli samma sak…

  Kram

 6. Den filmen gillade dottern och jag!
  Jag drömde en natt att jag regisserade en film och den handlade om dagen äldreomsorg. Vet inte hur det gick men jag tror att det gick bra för helt plötsligt hade massor av pengar på mitt konto 🙂

  Kram

 7. Det här är en film jag gillar och skapar kusliga rysningar i mitt inre .
  En bra film.
  Baksidestexten läser jag gärna….annars skulle jag ljuga. Och ljuga är fult, för det har min mamma sagt *LER* då växer näsan.

  Förstår din dröm. Att skriva över there och med havet som bostad och närmaste vän. Vilken inre frid som kan leda ut till spännande äventyr eller romantik och draman.
  Ha en JÄTTEFIN fredag nu.
  Kramkram från mig.

 8. Kommer inte ihåg så mycket, tyvärr. Så länge sen jag såg den. Men vet att jag alltid blir obehagligt berörd, arg och frustrerad av filmer i den genren.

  Jag skulle velat vara regissör i någon av Woody Allens filmer. Mycket är bra, gillar hans filmer, men ibland skulle jag vilja ändra på vissa saker. Kommer särskilt ihåg en, som jag faktiskt inte såg klart, eftersom det blev för mycket av äldre män som är trötta på sina äktenskap och som roar sig med yngre flickor. Den filmen vill jag ändra på! Kommer inte ihåg vilken det var, förstås :-/. Jäklars.

 9. En riktig rysare, som fick håret att resa sig! Julia Roberts är en favorit – hon spelar alltid bra. Men även hennes motspelare i denna film. Kan inte vara lätt att gestalta den rollfiguren!! Det var längesedan jag såg den nu, men en del scener etsar sig fast. Vigselringen i toaletten!!
  Helgkram, Gunilla

 10. Den här filmen är en av mina favoriter med Julia Roberts. Har sett den 2 gånger men kan mycket väl tänka mig att se den igen.

  Hm! Kan inte påminna mig att jag någonsin velat leka regissör. Men leka skådespelare, det är en annan femma. Det gör jag mer eller mindre dagligen, i alla situationer där det finns utrymme för det … hihi … och filmerna jag ser mig själv i är enormt skiftande. Någon favoritroll tror jag inte att jag har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s