Veckans tre böcker

 

Etthundra milFruktans tidKathago

Vår beställningslista på bibblan är lång. Vissa titlar är det rejäl kö på. Det är alltid lika kul när Solveig kommer hem med ”presenter” från Tomelilla Bibliotek. Vilken hade du börjat med? Om en stund ska jag byta ”Bosse Lidén läser just nu” bild. Då kan ni se mitt val. 😉

Karthago trevar djupt ned i psyket hos en man som hemsöks av fasansfulla krigsminne, medan historien om en flicka rullas upp, en flicka vars väg bort från familjen inleddes långt innan hon försvann från dem.
En historia om våld, kärlek och förlåtelse. Ett mörkt och fängslande familjedrama.

Ett hundra mil är en roadtrip genom Storbritanniens klassamhälle, en skildring av en familj som försöker behålla hoppet – och en annorlunda kärlekshistoria.

Fruktans tid är den avslutande delen i Set Mattssons kritikerrosade trilogi om Douglas Palm och Malmö på 1940-talet. Jag är ganska säker på att Set Mattson kommer att ge ut en ny bok på ett större bokförlag den närmaste tiden. Här behöver de stora elefanterna inte jobba för att hitta ett guldkorn efter Ondskans pris (2012) och Svekets offer (2013). Jag noterade att Sets mellanson heter Douglas.

Gerhardsen

Carin Gerhardsen lurade mig rejält när det gällde att gissa mördare i hennes sista bok Tjockare än vatten. Nu ska jag byta den scannade bilden som jag missade att redigera färdigt, mot den bok som Bosse Lidén läser just nu, enligt höger mall på min blogg …
Hoppas ni hade sol och fick sköna vårkänslor igår. ❤

44 tankar på “Veckans tre böcker

 1. Fruktans tid, börjar jag med.
  Men det var ett svårt val, dom verkar bra alla tre.
  Solen värmde igår, 15 grader, så härligt.
  Ha det jättefint, KRAM Primrose ,-)

 2. Jag har aldrig läst J C Oates men råkar ha boken här hemma (glömde tacka nej till bokklubben som jag sen gick ur av just det skälet) så den skulle jag väl börja med! Vore ju dumt annars.
  Men nu håller jag på med Liv efter Liv (Kate Atkinson) så jag ska avsluta den först…
  Tranor och sol…

  • Då kan vi senare se vad vi tyckte om den. Först ska jag läsa tredje boken om Malmö i efterkrigens tid. Jag gillar Mattssons sätt att skriva. Det märks att han läst på bra om den tiden.
   Tranor och sol låter våraktigt. När vi bodde i Hjo åkte vi till Hornborgasjön på natten, innan gryningen och dansen.

 3. Jag skulle absolut börja med Ett hundra mil. Jag har bara läst en bok av Jojo Moyes tidigare och den gav mersmak.
  Ha en skön måndag!
  Kram, Ingrid

 4. Jag har inte läst några av de böcker som du bloggar om. Mitt intresse ligger mer åt verkligheten. Dokumentärer är jag svag för. Har du läst 438 dgr av Martin Schibbye och Johan Persson? Den boken kunde jag inte ens lägga ifrån mig. Nu står Idag ska vi inte dö av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström på min lista, ska bara klicka hem den först. Ha en fin måndag!

  • Set Mattsson har verkligen lyckats förena verkligheten i Malmö, precis när andra världskriget slutar och de närmaste åren. I verkligheten har han placerat Douglas Palm. Trilogin håller hög klass kan jag skriva när jag kommit hundra sidor in i avslutningsboken. 🙂 Nej är svaret på in fråga.
   Tack. Vilken fin måndag det blev. Som jag njutit av det härliga vårvädret.

 5. Tack för boktips! Joyce Carol Oates har jag läst en del men inte den du föreslår.

  Här är så vackert väder idag! Det är ett måste att gå en promenad snart. Efter lunch. Jag är hungrig.

 6. Hade nog börjat med Karthago då jag redan läst Etthundra mil 😉 Den var helt suverän som alla Moyes böcker. Just nu är jag inne på en som inte bestämt mig för om jag tycker om ännu, Om du får det här brevet av Sarah Blake. Den har varit rätt rörig men nu börjar det ta form så smått. Är en otrolig bokmal, men har mitt eget bibliotek vilket inte alltid är så praktiskt 😀 Har lyckats att få grabbarna här hemma lästokiga också. Nikke maler Den gudomliga komedin just nu tillsammans med Matematiken i Universum… ja vi lirar inte riktigt i samma kategori 😉 Krigaren är inne på Dalslandsdeckarna och andra spännande berättelser så ja ära vare Billybolhyllan:)
  Ha en riktigt fin och härlig måndag!
  Vårkramar

  • Jag känner igen titeln ”Om du får det här brevet”. Är det inte den som blev film?
   Bra att du lyckats få dina killar lästokiga. Det var våra tjejer under flera år. Sista tiden har det blivit mindre av den varan. Dalslandsdeckarna stod högt i kurs några år. Samma här. Ära vare Billy.
   Hoppas ni haft det lika fint vid västkusten som vi haft det idag.
   Vårkramar tillbaka.

 7. ”Etthundra mil” och Gerhardsens bok har jag läst så det hade blivit Set Mattssons bok. Tror jag får beställa den från mitt bibliotek…

  Kram och trevlig läsning!

  • Om du inte har läst hans andra två böcker ska de definitivt börja med ettan. Intressant att följa hur det var i Malmö vid den tiden. Precis när andra världskriget slutar och året efteråt. Det märks att Set har forskat djupt.
   Kram Bosse

 8. Jag har inte läst nån av de tre första böckerna. Men den sista känner jag igen namnet på. Kan faktiskt inte säga om jag har läst den eller ej. Jag läser så många böcker att jag hinner glömma bort vilka jag har läst.

  Just nu hade jag inget nytt under solen, så jag plockade fram en bok ur hyllan. Den läste jag för många år sen. Jag hade bara små fragment kvar i mitt minne. Det är Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt. Sån tur att jag började läsa den igen, för jag kom inte ihåg mer än att det var en förfärlig barndom han hade. Men McCourt skriver mycket roande också. Nu är den snart slut. Jag skulle kunna läsa mer av honom. Får se på Bibblan.

  Men jag har fått tre böcker av ”Gubbens” dotter, som ligger på lut nu. Det är tre tjocka pocketböcker, skrivna av Louise Boije af Gennäs: Stjärnor utan svindel, Högre än alla himlar och Blå koral. Jag vet inte än, i vilken ordning jag ska läsa dem, för I. sa, att det var en trilogi. Så det gäller att läsa dem i ordning.

  Kram/Gilla

  • Skriver man inte upp böckernas namn är det inte lätt att komma ihåg. Jag kopierar bra böckers fram och baksida och sätter in i pärmar.
   Jag minns när jag läste ”Ängeln på sjunde trappsteget”. Det var när vi bodde i Falkenberg och jag var med i bokhandelns bokklubb. Boken fick ett bra betyg av mig. Jag var inte lika förtjust i hans nästa bok.
   Om det är en trilogi står det i början av boken i vilken ordning de är skrivna.
   Jag googlade och såg att Stjärnorna utan svindel är skriven redan 1996. Högre än alla himlar 2010 och Blå koral 2012. Har man alla böckerna tillgängliga är det alltid trevligast att läsa dem i rätt ordning.
   Kram Bosse

 9. Av de här tre intressanta böckerna väljer jag Kartago men eftersom jag just nu önskar mig lite ”lättare” lektyr så blir det nog iallafall Ett hundra mil. Alltså får det bli Kartago och Fruktans tid lite senare. Tycker du jag är velig? Det är bara förnamnet och du kanske förstår varför jag kan ”fastna” på bibliotek ganska länge. Tack Bosse för tre intressanta bokförslag! Önskar dig en god fortsättning på veckan. Maria

  • Hade du kommit till mig när jag jobbade som bibliotekarie skulle jag kunnat plocka fram många bra böcker till dig, om du berättade vilken typ av böcker du gillar.
   Jag tycker inte det är så dumt att fastna på bibblan. 🙂 Där får man vara velig. Fast det kan verkligen skilja på bibliotek och bibliotek. En gammal dröm som jag och Solveig har är att äga en egen bokhandel, full av möjligheter.
   Tack Maria. Hoppas du haft sol och kunnat njuta av den igår och idag.

 10. Av de här har jag bara läst ”Tjockare än vatten” och den tyckte jag mycket om. Jag lånar böcker från svenska biblioteket till min iPad och det funkar hur bra som helst! Aldrig några köer där 🙂

  • Men du har/hör inget prassel Marina. 🙂 Testa gärna Sets trilogi i rätt ordning. Jag gillar kombinationen att lära mig hur det såg ut i Sverige och framför allt Malmö vid den tiden och samtidigt njuta av en ”vanlig” kriminalbok.
   Ps. Jag har ingen iPad men jag har två nya andra tekniska ”leksaker”. 🙂

   • Jodå, jag har prassel också – alltid två böcker på gång! En ”riktig” och en prasselfri! (Fördelen med den prasselfria är att man behöver inte tända lampan när det är mörkt, perfekt när sängkamraten sover eller när man är på resande fot) Jag ska kolla upp den där trilogin, den är uppskriven på min boklista.

   • För dig som reser mycket måste det vara ett perfekt sätt och för de som pendlar till jobbet. Eller de som åker på semester och vill ha en lätt packning. Trots att jag suttit framför datorskärmar i snart 30 år kommer det aldrig att slå ut känslan av att läsa en text från papper. Ett bra ex. är arbetet med mina två böcker som jag gett ut. Där la jag ner tusentals timmar framför datorn och kunde utnyttja alla tekniska suveräna möjligheter. Men när det började närma sig slutet av projektet måste jag dra ut manuset på papper. Först då når jag det ultimata och texten får ett liv som inte finns till 100 % på skärmen. Jag kunde till och med gå och läsa högt 🙂 Visst låter jag knäpp. 🙂 Det är bra att du visar hänsyn till din sängkompis. Jag brukar tända en svagare lampa som står på nattygsbordet. Jag har även en liten smidig lampa som jag sätter fast på boken.

 11. Skulle gärna läsa alla böckerna, men helst Karthago då Joyce Carol Oates är en favorit. Men nu börjar ju trädgårdssäsongen, då blir det inte så mycket tid över för läsning! Annat än dom thrillers som ligger på nattduksbordet och som man kan läsa lite sporadiskt!! 😆
  Vi hade kanonväder igår, men den dagen spenderade jag i Visby. Först för att delta på ett litet trädgårdsmöte – vi ska ha ett ”paraply” som samlar alla föreningarnas hemsidor under ”Gotlands Trädgårdar”. Det är alltså till för att göra det lätt för presumtiva nya medlemmar att hitta rätt. 💡
  Som aktiv webmaster inom både Trädgårdsamatörerna och Rosensällskapet här på ön så fick jag naturligtvis ett par uppdrag. Men…dom är redan avklarade, så nu ska jag ägna mig åt min egen trädgård ett tag. 😉
  När det gäller läsning har vi precis rensat ut 14 stora pappkassar med inbundna böcker från ”biblioteket”, sovrummet, kontoret och från kassar i klädkammaren. Vi har både sålt och skänkt bort. 🙂 Sen hade vi en också samling på 201 stycken SF samt lite SF-tidskrifter som vi sålde till ett antikvariat och så har jag gjort ordning hylla i gästrummet med c:a 100 pocketthrillers och 10 vanliga pocket. Där får gästerna ta vad dom vill och börja läsa och sen ta med hem! På det sättet hoppas vi bli av med dom!! 😛
  KRAM ❤
  Susie

 12. Utan tvekan hade jag börjat med Karthago. En utmärkt författare och en bok med en triggande baksidestext! De andra hade jag också kunnat tänka mig att läsa… men jag tror mest på att Karthago hade passat mig!

  • Jag gillar också henne och ser fram emot att läsa den. Först ville jag se hur Set skulle knyta ihop alla trådar i sista boken. Mycket intressant att få reda på hur det såg ut i Malmö och få repeterat läget i världen under efterkrigstiden. Vilket imponerande researcharbete han lagt ner. Jag är tacksam för att jag inte levde då.

 13. Tack för bra boktips, alltid välkommet. Joice Carol Oates har jag läst en del av dock inte ”Karthago”, men det skall bli. Set Mattsson har jag inte alls läst. Säkert missat något. Jojo Moyes ”Ett hundra liv” vill jag gärna läsa. Vad gäller Carin Gerhardsen har jag läst böckerna och lite extra roligt eftersom den fiktiva Hammabrbypolisen håller till på Östgötagatan 100, det stora glashuset på vår kaj. Men någon polisstation har aldrig funnits på denna del av Östgötagatan.
  Just Gerhardsens bok ”Vyssan Lull” utspelar sig på vår gatuadress och på 6 tr där vi bor. Lite läskigt.
  Trevlig läsningen!
  Kram från ett blåsigt Stockholm.

 14. Sv: Jaså, ni har haft Telia, men går i från det. Som du sa, så är det Bostadsrättsföreningen som har valt det.

  Vi hade Telia förut, men eftersom ”Gubbens” närmaste alla hade 3, så gick vi över dit. när abonnemangstiden gick ut, för man skulle kunna ringa gratis till varann. Men det har bara varit strul med 3 och deras bredband, så jag blev arg och vi bytte till Telia igen. Det tar lite tid till innan vi blir inkopplade där.

  Vi satt ju på balkongen i går, men idag har jag inte haft tid. För jag har haft tvättstugan och Sibbe har handlat en hel del.

  Det var ju roligt att du tyckte om mina ”vårtecken”. Glassen lär inte smälta innan vi köper den igen.

  Kram/Gilla

  • Det är bara att gilla läget. Jag hoppas det kommer att fungera smärtfritt och snabbt. 🙂 Lite jobbigt bara att gå igenom tusen mejl. 😦 Där har jag flera timmars arbete att göra innan det är försent.
   De har säkert gjort extra många Magnum Mandel till säsongen 2015.
   Kram

 15. O, jag hade börjat med Jojo Moyes bok för jag har läst hennes övriga böcker men inte denna. Sen hade jag raskt läst de två andra.

  Carin Gerhardsens böcker är skiiitbra, men jag har läst alla. Väntar på nästa…

  Kramen bokmalen från en bokgalen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s