Med eller utan S?

Denna oas vid Skånekusten blir jag aldrig mätt på. Däremot brukar jag inte längre ta med kameran hit varje gång. Skulle jag drabbas av fotofeber finns alltid mobilen till hands.

Tänk att vara ett får här uppe och ha tillgång till denna vy varje dygn. Då hade jag inte haft tid att gå med blicken mot marken. Synd att jag saknar talang för att måla/teckna.

Jag kunde inte låta bli att googla på vad som är rätt och vad som är fel. Ska det vara Ale stenar som jag alltid sagt, eller ska det heta Ales stenar? Genast insåg jag att det trätas både bland myndigheter och privatpersoner. I den första noteringen som hittats står det Als Stene. Det är en prästnotering från 1624. Vad säger DU bloggbesökare?

Länsstyrelsen och Region Skåne verkar tycka som jag. Ystads kommun, NE och vägverket lägger på ett s. Jag anser att det är fuskigt med tanke på att vägverket har skyltmakten. 🙂

När jag befann mig däruppe i söndags släppte jag snabbt dilemmat. Det var bara när vi passerade skylten som jag hajade till. Resten av tiden njöt jag istället av ALLT. Det är en mäktig plats. ❤

Ändå dröjde det till 1997 innan jag gjorde mitt första besök. Undra hur många besök det blivit sedan vi flyttade hit sommaren 2011.

Solen lyste över havet, men mörka moln varnade för en ny skur.

Vi tackade för denna gång och drog oss neråt.

Vilket härligt team. Vi människor har mycket att lära av djuren. ❤

Det stod på en handskriven skylt som fårägaren skrivet, att det inte var tillåtet att klappa fåren. Självklart FÅR man inte det. Därför hade jag händerna på ryggen när jag … 😉

 

56 tankar på “Med eller utan S?

 1. Jag säger alltid med S men i och med att två S möts så hör man dem inte alltid lika tydligt. Hur som helst så är det en väldigt vacker pålats att besöka. Minns dock att en gång var korna väldigt ystra och närgångna vilket väl kändes lite sådär…

  Kram och ha en bra dag!

 2. Tack för njutflykten hit. Jag har varit här ett par gånger men det var fint att få bilderna på plats igen. Jag har nog sagt Ales stenar. Men det är intressant hur man ser detta och vad det heter. Stenar är det förvisso och mäktiga dessutom.
  Väldigt vackra bilder!
  Kram!

 3. Älskar den här platsen, så magiskt. Och du lyckas fånga den så vackert. Jag säger nog Ale Stenar men jag är ingen Skåne expert 🙂 Önskar dig en fin fortsättning på veckan. Varm kram 😍

 4. Åh vilka fantastiska vyer, helt magiskt. Mobilen går bra att fota med. Skulle vilja gå på fotokurs.
  Måla trodde inte jag heller att jag kunde, men oj så kul att kladda med färger. Fina bilder tar du ju med din kamera.
  Ha det bra
  Jraam

 5. Så trevligt att titta in hit där det inte är snöväder som hos oss i dag! Fina vyer, säkert lyckliga får som får vara där, både svarta och vita! ❤
  Tycker Ale Stenar låter bättre, vem har radat upp dem? 😎
  Stenkram

 6. Det ser underbart vackert ut. Jag måste se till att ta mig heeeela vägen till er kust någon gång. Det känns alltid så långt, vi åker ju på tävlingar och så men det ligger liksom utanför referensområdet för oss.
  Men å andra sidan……USM har de förlagt till Piteå i år. Plötsligt känns Skåne som vår granne.
  /P

 7. Det är ljuvligt att vandra upp till Ale (s) stenar, känna vinden, blicka ut över havet, våra öppna landskap. jag blir lika lyrisk vid varje besök. Det är en lisa för kropp och knopp ! Kram Åse
  ps. nästa vecka ska jag njuta borta som känns nästan som hemma 🙂

  • Vi tog trapporna även helgen innan. (Då åt vi på Kåsessons. Jättegod mat). Fast vi var tydligen så otränade att vi fick sätta oss på en bänk en stund för att hämta andan. Tur utsikten finns där. 🙂 Denna gång gick allt mycket lättare. Inte det minsta andfådd.
   Jag tror att du ska till en ö i Medelhavet. Rätt eller fel?
   8-4 till Ale Stenar.
   Ps. Vad fint de har gjort i Abbekås. Nu ser man havet bättre vid ”gräspromenaden”. Vi hade med fikakorg och njöt för ett tag sedan.

 8. Med eller utan S – det spelar väl ingen roll hur man stavar namnet av denna fantastiska plats. Förra gången vi var där var det kor som betade på ängen vid Ales Stenar. Förresten, vem var Ale?

  Kram Anne

  • Du har rätt. I fortsättningen får det heta Annes Stenar. 🙂 Jag funderade på det i söndags. Om vi sett kor sedan incidenten med turistkvinnan. Samtidigt kom jag på att det är stenlänge sedan jag såg rosa elefanter där. För inte tala om landsdelfiner och sega råttor. Ale var … nu tog bläcket slut. 😉
   Kram Bosse

   • Oj, jag känner mig smickrad.

    Tydligen måste vi tillbaka till Stenarna för att reda ut vad de heter på riktigt (och leta efter rosa elefanter 😉 . Några år sedan läste jag i en engelskspråkig turistguide att det är “Al’s Stones” man får se utanför Ystad.

    Hoppas det blir en solig helg i Ystad. Kram Anne

 9. Fantastiska bilder från en fantastisk plats! Ale Stenar så klart! Eller Ales … hm nu blev jag tvehågsen…
  Kram

 10. Åh, det här en plats som jag också gärna besöker då vi är i Skåne! Och jag har alltid sagt Ale stenar, så mycket göteborgare jag är!! 🙂 Jag vill minsann påstå att jag lärde mig det i skolan då det begav sig. 🙂 Hursomhelst så njuter jag av dina foton och av att besöka Skåne!
  Kram, Gunilla

 11. Hej Bosse 🙂 Jag skulle gärna besöka Ahl´s brygga, men kruxet att det är alldeles för långt. Skulle gissa att det är minst 130 mil, kanske längre. Mysigt att du och din fru gör så trevliga utflykter. Tar tillfället i akt. Fina bilder du bjuder på. Häftigt det där stället med stenar och vacker utsikt.
  Tack för besöket på min blogg. Har precis uppdaterat. Trevlig helg. Kram Katarina 🙂

 12. Jag gillar grammatik och läste att ett ortsnamn som slutar på vokal inte får något genitiv-s. Men å andra sidan om Ale nu menas en människa så vet jag inte riktigt om det stämmer. Jag har alltid sagt Ale stenar, men det var en kul fundering du hade. Kram och ha en trevlig långhelg.

 13. Åh … nu längtar jag dit igen. Förstår så väl att du återkommer till platsen om och om igen. Det var fantastiskt där.
  Jag har bara varit där en gång, men det känns som att jag varit där fler? Jag undrar hur det kommer sig?
  Jag visste inte att det fanns en namntvist? Jag har alltid sagt Ale stenar, utan att fundera på om det är rätt eller fel. Har aldrig själv hört något annat … vad jag kan minnas.
  Önskar dig en fin Valborg och 1:a maj … Kramis 🙂

 14. Antagligen har du gjort för många besök på min blogg genom åren när jag tuggat samma ämne. 🙂
  Gissa om jag blev överraskad när jag såg skylten. Där stod jag förtvivlad och flåsande, undrade om jag kommit till fel ställe. Tänk jag var i fel världsdel, hann det komma dystert genom min hönshjärna. 😀
  Tack ska du ha. Vi ska börja morgonen med att skicka iväg en dotter med flyget. Jag är tacksam för att hon inte ska ända bort till Israel eller Nya Zeeland.
  Kramis
  Ps. Du får ta andra besöket en kväll när solen går ner.
  12-5 till Lollos Stenar. Ale Stenar menar jag.

 15. Härliga bilder som väcker många minnen hos mig.
  Jag tyckte mycket om att vandra där vid Ale Stenar, eller Ales Stenar som jag tror är det rätta namnet. Skulle gärna besöka den platsen flera gånger, men det är ju en bit att åka för mig. Fin utsikt.
  Fåren har du fått så fina bilder på också. Väntade du till ett svart och ett vitt får gick så där bredvid varandra?
  Trevlig helg.
  Kram!

  • Undra vad mysingen har för hemliga planer på gång. Kanske bär det söder ut i vårt land. Men å andra sidan skrev du om pass. Så du kanske ser stenarna från ovan om några veckor. 🙂
   Jag förflyttade mig mot dem och väntade in. Det såg så gulligt ut. ❤
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse
   12-6 till Ale Stenar

   • Nja, någon utlandsresa är inte planerad. Det är en del olika provtagningar som ska ordnas till nu här i maj.
    Men, mysingen har ordnat med en tripp till Gotland, en lite kortare restur, Bokat flyg, hotell och hyrbil därnere. Ska bli spännande och jag hoppas att jag får vara frilsk och alert. Jag har aldrig varit på Gotland.
    I mitten på maj åker vi.
    Kram

   • Hoppas provtagningarna går bra.
    Vad roligt att det blir min Svenska favoritö. 🙂 Om ni slipper regn är jag övertygad om att du kommer att bli begeistrad av ön. Eftersom vi senast var där i juli/augusti förra året känns det det mesta fortfarande färskt. Det är klart smidigast att ta flyget dit. En söt liten flygplats. Smidigt att hyra bil på flygplatsen. Undra om ni ska bo i själva Visby. Ni kan ju gå in på min kategori Gotland om ni vill ha utflyktstips. 🙂 Fast vi varit där flera gånger anser jag att vi har mycket kvar att utforska. Sedan finns det några öar en bit ifrån som verkar vara spännande att se. Lilla och STORA Karlsö. De skulle jag vilja besöka. Vår taktik att åka iväg tidigt på morgonen var suverän. Ofta var vi ensamma när vi kom fram till målet. I Visby var det bara mestadels trevligt med mycket turister. Vi hade gångavstånd till den äldre kärnan från vår lägenhet.
    Mitten av maj tycker jag låter som ett mycket klokt val. Säkert vackert naturmässigt. Glest med turister. Mindre köer på vägarna och till matställen.
    Med andra ord är det inte många dagar kvar. Ska bli kul att se vad ni ska hitta på. 😀
    Kram Bosse

 16. Underbara bilder! Jag gillar också den där platsen och var där senast i början av sommaren tillsammans med dottern min. De där fåren är ju hur söta som helst 🙂
  Men om jag säger Ale eller Ales har jag aldrig funderat på, men nu när du får mig att tänka till så tror jag minsann att jag säger Ales….

  Önskar dig en fin valborgshelg!
  Kramar Christina

 17. FÅR man säga Stensäker?? att det heter Ales med ess. Fast då jag kommer från Norrlands skogar höga fjäll och djupa dalar så öre bäst jag är tyst. Jag vet ju inte riktigt och känner inte till era marker. Men det är riktigt trevligt att se vyer från andra delar av Sverige. Sådär 100 mil från mig. Vilka stenar. Så mäktigt. Men hos mig finns många träd…undra om jag ska ta och roa mig någon dag med att räkna dom??…..FÅR man det?

  Mysigt inlägg som vanligt. Önskar dig en fin valborg. Stenkram.

 18. Klart du får. Det ska bli spännande att se hur många träd du kommer att hitta innan du somnar med den blonda kalufsen mot en trädstram i månens sken.
  Jag är också en utböling i denna del av landet.
  Tack ska du ha.
  Kram Bosse Stenblock
  Ps. 12-8 till Ale Stenar

 19. Först till det här med namn som jag trots att jag inte är skåning har en bestämd åsikt om. Det är klart det heter Ale Stenar, åtminstone för oss som gick i skolan för över 50 år sen. Där fick man faktiskt lära sig det….. 🙂
  Men sen har ju kommuner, vägskylts- och kartansvariga pippi på att ändra saker och ting. Vi har faktiskt ett ställe här som jag har sett 6 olika stavningar på; Hörte, Herte, Härte, Hörta, Herta och Härta. Vilket är rätt vet jag inte, men i min äldsta karta står det Hörte så det använder jag! 😦
  Sen till det här med matställen i Skåne. När vi var där för c:a 10 år sen hade jag min vana trogen läst på lite och hittat ett matställe nere i hamnen i Kivik, där man kunde äta lunch både inne och ute. Mycket rekommenderat! 🙂 🙂
  Sagt och gjort, vi var där jättetidigt, precis när den lilla kiosken med smörgåsar öppnade. Vi var dock redan sugna så Rolle tog en räkmacka och jag blev överlycklig när det stod att dom hade smörgås med ål. Något man får ytterst sällan nu för tiden. 🙂 🙂 🙂
  Eftersom vi då hade Penny med oss satt vi utanför på några bänkar bredvid bilen. Rolles macka var klar först och jag såg ju minen på honom när han kom med den. Den var inte stor precis. 😦
  Sen var det dags för min ålmacka och det var nog den minsta smörgås jag fått för det priset!! 😦 😦
  Det hela slutade med att jag fick packa upp vår medhavda reservmatsäck och så åt vi bröd med mjukost tills vi blev mätta. 😦 😦 :_(
  Men som första matställe i det för mat berömda Skåne, var det en otrolig besvikelse! Så jag hoppas att Kåseberga är bättre…..
  KRAM
  Susie

  • Vilken härlig story du berättar. Tack för den. 😀 Den skulle jag velat se på film. Det första intrycket av matskåne blev verkligen inte lyckat för er. 😦 Vilken tur i oturen att ni hade med reservmatsäck. Kåseberga kan inte bli sämre och mindre. 🙂 Ål har jag aldrig testat. Vi åt lunch på Kåsessons igår (Kåseberga). Idag öppnar Jaktis (Jaktpaviljongen) sin sommarsäsong. Det har blivit en trevlig tradition att vi äter lunch där 1 maj om vi är på hemmaplan. När vi fick nycklarna till vår bostad 2011 var det visserligen 2 maj eftersom de inte hade öppet på röd dag. På Jaktis kan man också ha med hund. Idag är det sol så vi sitter kanske utomhus. Till efterrätt får det bli minigolf eller en promenad längs med Strandpromenaden.
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s