Runt klostret i Ystad

Så många underbart härliga sommardagar vi har haft i ett sträck, här nere i södra Sverige. Nästan alla våra inomhusprojekt har fått stryka på foten. Däremot har vi hunnit med de saker vi ville göra i vår lilla trädgård denna sommar. Stunderna framför datorn har fått ge vika för helt andra aktiviteter. Ofta har vi gett oss ut tidigt på morgonen med cyklarna på bilen, eller rullat iväg direkt från garaget, vädrat våra jojokort på tåg och buss, tagit med hela familjen i en fullastad bil. Stränderna har vi mestadels besökt när de flesta andra åkt därifrån. Då har det fortfarande varit precis lagom varmt i luften och havsvattnet har blivit uppvärmt av ännu en het soldag. Vi leker en lek med badstränderna i Ystad. Det finns nio nerfartsvägar mellan Sandskogen och Nybrostrand. Vi betar av dem en efter en. Tänk att så mycket kan vara så olikt på en strand och i omgivningen, om man bara flyttar sig några hundra meter bort. Ju längre från Ystad Saltsjöbad, ju mer exotiskt upplever jag det. Idag får ni följa med bildmässigt på en cykeltur vi gjorde innan tuppen var vaken. Endast några få hundägare och vilsna turister mötte vi, när vi njöt i Klosterträdgårdarna i Ystad. En samlingsplats för många. En stilla plats där man kan ta paus från mediabruset. Sedan tidigare finns den vackra rosenträdgården, apelträdgården, kålträdgården och örtträdgården. Det senaste tillskottet är pionträdgården, som är skapad i trädgårdsarkitekten Emma Lundbergs anda. Här får ni åtta smakprov. Kan ni se vilken som är vår älsklingsblomma? 🙂 Tittar ni riktigt noga kan ni se en häftig detalj på ett foto. Ett stort spindelnät. Ha en fin torsdag.

Runt klostret tvåRunt klostet

Runt klostret tre

Runt klostret fyra

Runt klostret fem

Runt klostret sex

Runt klostret sju

Runt klostret åtta

33 tankar på “Runt klostret i Ystad

 1. Underbara bilder! Jag inser nu att det är allt för länge sen som jag besökte Klosterträdgården. Att läsa om att bada i havet och särskilt i Ystad får mig att bli nostalgisk. Jag minns när jag som barn cyklade till stranden genom Sandskogen. Men vattnet var inte det varmaste precis. Kram

  • Det var inte förrän igår som det blev riktigt varmt enligt mitt sätt att se på havstemperaturen. 🙂 De är mysiga de där nio nerfarterna. Både lika och olika. Svåra att komma upp från med bilen. Helst när en färja precis har tömts på bilar.
   Klosterträdgården är en pärla i Ystad.
   Kram

 2. Jag kommer, även jag, ihåg det kalla vattnet i Ystad. Vi bodde några år i min barndom i Malmö och tältade då alltid under sommarhelgerna + semester i Ystad. Sköna barndomsminnen. Hur min syster och jag på kvällen, efter det att mamma serverat kallops från burk, gick till kiosken och köpte godis. Annars fick vi sällan äta godis, men under semestern var det OK tydligen :-).

  • Kalops på burk låter inte lika tilltalande eller spännande som besöket i kiosken. 🙂 På semestern ska det såklart vara andra godisregler. Det har vi också kört med. Har funkat jättebra.
   Vackert är det att titta på, men det kalla vattnet kan jag vara utan.
   Förstår att det är sköna barndomsminnen för dig. Hoppas att du även har några kort från den tiden.

 3. Visst har vi mycket att utforska i vår lilla stad, runt Klostret är det en njutning att vandra, jag njuter ibland mina morgonturer där innan staden börjar vakna till liv, där är verkligen lugnt och stilla, slå sig ned en stund på en bänk och ha sin egen lilla stund, tid för eftertanke. Det är en härlig lisa för själen.
  Nu faller ett lätt sommarregn det är härligt det med om det bara är tillfället. En fortsatt fin dag önskar jag er. Kram Åse

  • Tänk att denna relativt lilla stad kan innehålla så många fina ställen. Inte konstigt att så många vill besöka Ystad. Tänkte samma sak. Ett lätt sommarregn är inte så dumt. Bara det inte blir en daglig vana och att dagstemperaturen dalar för långt ner. Kram

  • Tack! Du kan alltid prova en stjärnklar kväll. Blir smådjuren för irriterande får du kasta in handduken och gå in till sängen. I rätt temperatur är det på gränsen till magiskt att ligga där. Jag skulle aldrig skrivit något om blodsugarna. 😉

 4. Fina bilder och bra med blomster. Skulle jag vara blomsterälskare skulle jag ropa jippiiii, men nu får det bara bli jip, för jag förstår mig egentligen inte på blommor, men de är vackra att se på ändå. Förresten så har värmen kommit till oss nu också. Långkalsongerna behövs inte för tillfället och jag vågar även gå toppless ute i trädgården. Risk för brännskador. 😀

  • Inte mer än rättvist att ni fått ta del av värmeböljan, så du slipper gå och frysa i juli. 🙂 Förstår att du är nöjd med att slippa långkalsongerna. 😉 Glöm inte att smörja in dig.
   Jag har gjort en intressant tidsresa när det gäller blommor. Min mamma var riktigt trädgårdsintresserad så jag borde vara född med det, men på den tiden var mina hobbys något helt annat. 🙂 Nu uppskattar jag blommor och växter mer och mer för varje ny säsong. Att besöka en välsorterad trädgårdshandel är som balsam för min själ.

 5. Härliga bilder på blommorna. Ja Valen är köpcentrat på gågatan i Trelleborg. Parkering på taket. Att där är 9 nerfartsvägar till stranden har jag inte tänkt på. Förr var vi ofta på samma ställe som nog är i mitten då ungefär. Numera är jag sällan på stranden, inget för mig att bara ligga där och sola. Skillnad när barnen var små. Idag har det dock blivit en tur till Ystad som inte var det roligaste, Dock blev det en räkmacka vid småbåtshamnen och det var ju både gott och trevligt fast det kom några regnstänk.

  • Då har jag varit med inne på Valen några gånger.
   Vi har också kommit ifrån att ligga där i flera timmar när värmen är som starkast. Det slutade vi med redan när vi hade småbarn. Men timmarna innan och efter är härliga. Älskar att ligga och höra på kluckandet. Helst ha en fin utsikt mot horisonten. En välsorterad kylväska. En ”nergrävd klocka”. Sedan gillar jag taktiken att bryta upp när det är som finast. Då tar jag med mig det in i ”framtiden”.
   Småbåtshamnen är en pärla och en räkmacka är aldrig helt fel. 🙂

 6. Vilka underbara bilder du serverar idag!!! Å vad härligt att ta dagen som den kommer och bara njuta 🙂 Här har varit ett helt underbart sommarväder ett tag nu och vi har verkligen passat på att slita på badkläderna.
  Ha det göttans!!
  Kram

  • Tack! Jag trodde inte att Varbergsbadarna hade några badkläder att slita på. 😉
   Visst har det varit underbara dagar en längre tid nu. Vi är så nöjda. Det får gärna fortsätta i samma anda i en fem-sex månader till. Jag lovar att inte klaga. Kram

 7. Hoppsan!!!!!!! här kom man in till himmelriket tror jag, för jisses Amalia…..ursäkta utrycket villka fina bilder du visar oss.. Där bland alla blommorna skulle jag vilja vara . Känner mig ibland som en ros, men ibland så känner man sig som en maskros liksom. Näää nu vart jag allt lite busig av mig. Jag försöker vara lite allvarlig av mig ibland, men det går bara inte. Det måste vara värmen?????????…ääääh skyller på det.
  Ha nu en fortsatt jättefin sommar, för det ÄR NU vi ska njuta av den. Vintern är ju snart….nääää oj så jag säger. OOOPPS åt nog upp det samma gång! SLUUURK!
  Ha det så gott för här njuter jag och Göran av värmen så gott vi kan!

  • Jag vet inte om det hade gått att släppa in dig i trädgården. Tänk om du fastnat i spindelnätet. Hur skulle Göran fixat det? Spindlarna i Ystad har ett speciellt tåligt nät som är flyktsäkert. Det är vackert att titta på, som ett konstverk, men är direkt livsfarligt. Helst för blonda kvinnor. 🙂
   Njut på. Sommaren är låååång som Ledin brukade sjunga. 😉

 8. Ser härligt ut på dina underbara bilder!
  Och visst måste man passa på att njuta av sol och sommar nu när vi har det! Tids nog blir det höst och vinter igen!
  Fast här har det varit mulet en stor del av dagen, och även regnat under några timmar.
  Men sådant hör förstås också till sommaren…

  • Det är läbbigt att tänka på att det i nästa vecka är dags att vända på den där mappkalendern vi har på väggen. Vi fick några droppar igår men redan efter en stund kom solen och hälsade på igen. Egentligen skulle vi behöva en rejäl skur. Får gärna komma på nätterna.

   • ja tiden går fort, tycker man. Det gäller att ha liiiiiiite tråkigt så det känns som om allt räcker lite längre.

 9. Tänk om man hade en sån trädgård… Mitt minne av Ystad och bad är att det luktade gammal tång. (Barndomsminnen brukar ju vara antingen eller inget mitt emellan och vid den åldern var tång bland det värsta jag kunde tänka mig)

  • Vilket taskigt barndomsminne du har av min nuvarande härliga stad, men jag tycker att du har rätt. Första intrycket och allra helst barndomsminnen kan vara lika starka som sur tång kan vara. Jag har alltid haft en hatkärlek till tång. Jag vet att jag är nära mitt älskade hav men det finns en gräns… däremot är gränsen nådd innan locket är av på surströmmingsburkar.

 10. Du milde så vackert och vilka fantastiska bilder, jag njuter av varenda en. Ett slag trodde jag att du möjligen gått i kloster men så var inte fallet. Vilka skatter vi har i vårt land, det är alldeles fullt överallt, men det här var allt lite extra fint!
  Kramar

  • Jag vill hellre åka till ett nunnekloster i så fall. 😉 En gammal dröm har faktiskt varit att åka till ett tyst ställe i en vecka. Tankarna var aktuella under min ungkarlstid. Jag var inspirerad av en tjejkompis som åkte till ett kloster utanför Paris några veckor under ett par somrar. Konceptet skulle både vara nyttigt och fullt av möjligheter att använda andra sinnen fullt ut. Jag borde ha passat på när jag hade talförbud av en läkare. 🙂 Sommarkramar

 11. Visst är det fantastiskt vackert vid klostret. När jag jobbade i Ystad passerade jag där dagligen – nu är det ett tag sen jag kom förbi där. Jättefina bilder – fick kolla två gånger för att se spindelnätet.
  Ha en fin helg!
  PS. Tack för dina värmande ord – dom gjorde mig i alla fall glad :)…

  • Det är en riktig oas. Helst tidigt på morgonen innan andra upptäckt samma sak. 🙂 Fortfarande efter två år i Ystad känns det som om vi är på en lång härlig semester, i en vacker trakt när vi tar oss fram på olika sätt. Sedan finns det alltid små eller stora moln som kan vara svarta. De finns överallt. Få kommer undan. Hoppas att ditt andra arbetspass lämnade ett trevligare avtryck.
   Önskar dig också en mysig helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s