Önskelistan till Sommartomten

För ett tag sedan gjorde vi våra sommarbeställningar till biblioteket. Jag tänkte i efterhand ge mina/våra betyg, om vi läst klart böckerna. Då blir det också en scannad bild på omslaget. Därför är du välkommen tillbaka till detta inlägg – som naturligtvis finns i min bloggs kategori BOKTIPS.

Här är titlarna/författarnamn/ och genre om det stod i katalogerna:
Jungstedt, Mari
. Det andra ansiktet. Kriminalroman.
Rosman, Ann. Vågspel. Spänning.
Haag, Martina. Det är något som inte stämmer.
French, Tana. En hemlig plats. Kriminalroman.
Olsson, Vibeke. Drömmen om Elin. Roman.
Neuhaus, Nele. Snövit ska dö. Kriminalroman.
Moyes, Jojo. Arvet efter dig. Roman.
Abrahamson, Emmy. Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske.
Mattsson, Set. Så länge min bror andas. Historisk roman.
Webb, Katherine. Sanningen om Alice. Roman.
Baldacci, David. Den skyldige. Kriminalroman.
Martin-Lugand, Agnès. Lyckliga människor läser och dricker kaffe.
Chase, Eve. Black Rabbit Hall.
McFarlane, Mhairi. Det är inte jag, det är du. Roman.
Mackintosh, Clare. Jag lät dig gå. Psykologisk thriller.
Hornby, Nick. Funny girl. Roman.
Anthony, Lawrence. Mannen som talade med elefanter. Roman.
George, Elizabeth. Oanade konsekvenser.

Mina förhoppningar:
Jag hoppas få läsa minst 5 st böcker som får fem glada gubbar  😀
och 5 st böcker som får en fyra i betyg av fem möjliga. Några romaner kommer jag inte att läsa själv. Några kommer jag att droppa om de inte fångat mig de första femtio sidorna. Ibland känner jag ”nej tack läsning”, långt tidigare.  😦

Författarnamn i färg = Boken har varit och hälsat på i vårt hem.  🙂
Vill du läsa mer om böckerna och författarna får du googla titlar och namn.

Arvet efter dig
Arvet efter dig.
Intressant att få läsa en fortsättning på succén ”Livet efter dig” som jag hade haft som en fullpoängare. Här når Moyes enligt mig inte upp till samma höga nivå. Men en mycket läsvärd bok om kärlek och sorg. En speciell härlig humor på gränsen till svart, genomsyrar hela romanen.
Bosse: 4/5. Solveig: 4/5

Nele Neuhaus
Snövit ska dö.
Det var länge sedan jag läste en tysk kriminalroman i klassisk pusselform, med många misstänkta. Nele Neuhuas var en trevlig nykomling för mig. Berättartempot skruvades upp rejält på slutet och var avgörande för min betygssättning. Istället för att gå igång ännu mer (som jag hade gjort för tjugo år sedan) går tankarna till att läsupplevelsen hamnar farligt nära gränsen mellan känslan av äkta spänning och en hopsnickrad text. Det tenderar till att bli för mycket på för kort tid.
Bosse: 4/5. Solveig: 3/5

Det är något som inte stämmer
Det är något som inte stämmer. Jag brukar vara väldigt förtjust i Martinas böcker. Hennes speciella humor gränsar till min egen. Här tappade hon mig på slutet. Vissa saker rinner ut i sanden. Men boken är helt klart läsvärd.
Bosse: 3/5.

Clare Mackintosh
Jag lät dig gå. En fängslande psykologisk thriller där det görs en hel del överraskande vändningar i handlingen. Två dominerande teman är sorg och skuld. Den brittiska författaren har jobbat tolv år som polis. Det finns några svaghetspartier som lyser genom, där författaren har mer att lära för framtida projekt.
Bosse: 4/5.

Det är inte jag
Det är inte jag, det är du. Detta är tredje boken av författaren som är född i Skottland.
Så här gick det till: Jag friade. Paul sa ja. Sedan tog livet en helt annan vändning.
Det gjorde det för mig som läsare också. Efter trettiosex sidor slog jag ihop boken.
Bosse: Ej utläst.  😦

Lawrence Anthony
Mannen som talade med elefanter.
En dag får Lawrence Anthony ett telefonsamtal: vill du ta hand om en mindre elefanthjord? Det är besvärliga elefanter, de är aggressiva, flera i den ursprungliga hjorden har haft ihjäl människor och de misstror och attackerar dem. Du har en dag på dig att bestämma dig annars skjuts de.
Solveig: 4/5

Tana French
En hemlig plats. En febrigt tickande roman om grymt intrigerande och mörka hemligheter, men också om svindlande ung kärlek och en magisk stark vänskap.
Första kapitlet slutade på sidan tjugosex. Då skiljdes vi åt. Berättartekniken tilltalade mig inte alls.
Bosse: Ej utläst. 😦

Den skyldige
Den skyldige. Detta är fjärde boken om den stenhårde, men också sympatiske hjälten Will Robie.
Svårt att sätta betyg på denna ojämna bok som tenderar att bli overkligt naiv i vissa lägen och ett frossande av våld i andra lägen. Samtidigt finns det en spänning inbakad som jag kommer ihåg från några gamla höjdarromander av Baldacci. Jag har även gett upp någon av hans tidigare böcker. Just nu minns jag inte på vilket svensk bokförlag de andra tjugo titlarna låg. Redigeraren på Bokfabriken skulle aldrig fått redigera mina böcker.
Bosse: 3/5.

Eve Chase
Tillbaka till Rabbit Hall. En roman om kärlek och familjehemligheter.
Solveig: 5/5

Elizabeth George 2016

Oanade konsekvenser. Den nittonde bladvändaren med Thomas Lynley och Barbara Havers. I denna tegelsten får det omaka paret en mindre plats än vanligt bland de 612 sidorna.
Bosse: 4/5 Solveig: 3/5.

Drömmen om Elim

Drömmen om Elim.
Solveig: Ej utläst. 😦

Nick Hornby

Funny Girl. Fornby tog mig med storm med boken ”Om en pojke”. Han höll sitt grepp om mig med böckerna ”High fidelity” och ”Fever Pitch”. Även om de inte nådde samma höjd. Sedan blev jag besviken på några romaner. Detta var hans sista chans att övertyga mig om hans storhet. Vilket pladder.
Bosse: Ej utläst. 😦 Gav upp efter sidan 93. Jag ville så gärna ge Hornby en ny chans.

Lyckliga människor

Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Denna franska bok började som en egenutgivning och har sålt i 350 000 exemplar i Frankrike och ska bli film.
Berättelsen som startar i Paris fortsätter i lilla byn Mulranny på Irland. Diane bär på en årslång sorg som ingen borde få uppleva. I en bilolycka förlorade hon både man och femårig dotter. Efter att ha snabbt kommit in i handlingen och njutit av romanens format i mina händer började jag drömma om en femma i betyg. Det fanns alla förutsättningar för att uppfylla drömmen. Då kom den ena rökbomben efter den andra. Jag störde mig på alla giftpinnar som tog upp textutrymme och en rival som inte kändes trovärdig. Det sistnämnda kunde gjorts mycket bättre. Ändå fanns det många lysande stycken. Ämnet sorg passade såklart författaren som arbetat som psykolog. Där lirade hon på hemmaplan och texten fick nerv.
Bosse 3/5 Solveig: 2/5

Det andra ansiktet

Det andra ansiktet är den trettonde boken om Kriminalkommissarie Anders Knutas på Gotland. Här räknade jag snabbt ut vem den skyldige var. Mari är bra på hantverket men kanske var jag denna gång lite för snäll i betyget. 🙂
Bosse:4/5

Emmy Abrahamson
Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. En kärleksberättelse om att våga välja med hjärtat och se bortom yta, förväntningar och trasiga kläder.

Bosse: 3+/5 Solveig: 3/5

Sanningen om Alice
Sanningen om Alice. Två starka kvinnor riskerar allt för att få fram sanningen om vad som hände Alice.
Solveig 3/5

 

Så länge min bror andas

Så länge min bror andas. Den kritikerrosade författaren skildrar judarnas flykt och krigets brutalitet, men även människornas förmåga till förtröstan och längtan i ett nattsvart mörker.

Bosse: 5/5.

Ann Rosman ej läst

Bosse: Fick hoppa denna bok på grund av tidsbrist.

 

 

 

20 tankar på “Önskelistan till Sommartomten

  • Jag tycker det är lika spännande varje år vid den här tiden då vi brukar göra en stor beställning. Smaken är alltid personlig. Hos oss är det ex. jag som älskar bra kriminalböcker. Faller handlingen mig inte i smaken droppar jag snabbt en bok.
   Jag sitter just nu på balkongen och njuter. Man måste passa på så länge värmen består. Värmen är precis lagom så markisen har jag inte vevat ut ännu.
   Hoppas du också har det gött. 🙂
   Kram Bosse

 1. Så många bra boktips! En del av dem har jag läst och en del väntar jag på. Men en sak är säker och det är att bokläsning hör sommaren till! Ju fler desto bättre 😀

  Kram

  • Det tycker vi också. Jag hoppas hitta några guldkorn. Gärna något nytt författarnamn. Smaken är alltid olika. Romanen som jag nyss börjat på, där författarefternamnet klingar ”datoriskt”, har börjat lovande.

   Du klampar väl inte omkring med tofflorna i gruvan? 😉
   Toffelkram från Bosse.
   Ps. Dina är snyggare än mina som har vit målarfärg på sig.

 2. Wow, finns det sommartomtar 😉 Arvet efter dig håller jag på mig och jag känner redan från början att den inte kommer att nå upp till samma betyg som Livet efter dig. Den var ju bara så bra. Tror filmen kommer i mitten av juni.
  Ha en bra dag, Bosse.
  Kram Petra

  • Det klart det finns Petra. Med svettiga skägg. 🙂 Då har vi samma åsikt om de två böckerna. Jag är ändå glad att hon skrev en uppföljare. Det ska bli kul att se filmen. Antagligen behövs det näsdukar/hushållspapper.
   Kram Bosse

 3. Det var en intressant blandning av böcker. Jag har samma inställning som du. Om en bok inte har fångat mig efter 50 sidor, lägger jag den åt sidan. Blir mycket intressant att läsa vad ni tycker om böckerna. Jag brukar göra en bokbeställning från Sverige en eller två gånger per år. Det är faktiskt högtidsstunder när böckerna kommer. Kanske jag kan inkludera några av era boktips i nästa beställning. Kram Monica

  • Jag gillar fortfarande att längta efter att läsa vidare i en bra bok. Är den extra bra brukar jag dra ut på utläsandet. Förstår att det är högtidsstunder för dig. Eller så får du köpa mina två romaner. ”Mina fotsteg i ditt hjärta” och Skimrande ögonblick – dagar i grått”. 🙂 Hm! Du skulle kanske slänga ihop dem med två kraftiga smällar innan sidan 33. 😀
   Kram Bosse

 4. Oj, vilken gedigen läslista – jag tror minsann du kommer hinna att få bruna ben. 🙂 Men det förstås, fordrar ju fler sommarfina dagar än de vi har just nu. Och det ska vi väl ändå våga hoppas på. De dagar det eventuellt kommer falla lite fint sommarregn är en bra bok något av det bästa. Tack för många bra boktips!
  Kram Mia

  • Jag är redan på god väg. 🙂 Vädret de sista dagarna har varit underbart. Det gäller att passa på att njuta.
   Sommarregn är härligt efter en varm dag. Om jag fick bestämma skulle det regna varje sommarnatt.
   Varsågod. Kanske kan det vara något som lockar dig.
   Kram Bosse

 5. Hjälp så många! Jag hinner ju aldrig läsa en enda sida nu för tiden. Har en hel hög med ”ska-läsas-böcker” som bara ligger och ligger.
  Minns inte ens titeln på boken jag håller på med. Håller på och håller på……
  Den påbörjades i julas under skidsemestern och det är Åse som skriver om Brejwik. Hua, du förstå kanske varför den tar sin tid? Man måste återhämta sig.
  /P

 6. Boktips är alltid lika intressant. Värt mycket. Har läst Snövit ska dö, läst med öronen :), och håller med dig om att det blev väldigt mycke på kort tid där ett tag. Men den var bra. Ska bli intressant läsa resultatet av det här inlägget. Ha det gott.

  • Den var spännande och jag gillar att gissa. Här hade jag gott om möjligheter att försöka komma på saker. Det gick rätt bra för mig att gissa, men det var väldigt många som bar skulden till denna mörka händelse för elva år sedan.
   Den boken vi började på båda två igår verkar lovande – än så länge.
   Kram Bosse

 7. Jättemånga bra boktips. Tack för dessa. Jag har läst ”Arvet efter dig” och den ger jag också 4/5. Martina Haags bok gav jag upp. Kände att jag inte kom så mycket framåt i den. Men kanske får den en ny chans.
  Kram!

  • Det kändes som hennes härliga humor hade konkurrens av hennes privatliv som låg för nära skrivandet. Min egen inte speciellt vilda gissning. Kanske skulle hon behövt skapa mer distans. Eller behövde hon detta som en terapi?
   Kram Bosse

 8. Det var inte dåligt! Bra boktips är alltid välkommet. Apropå böcker som man får ge upp då det händer (som tur är sällan) så efter att ha samlat dom på hög några år så bestämde jag mig för att överraska lite här och där. Jag la några böcker lite här och där, bland annat i en busskur, och fruktdisken i affären för att ta några exempel.. skrev i boken ”att va kul att just du hitta denna bok.. var så god, en gåva från mig till dig” Undra om de blev glada? Kanske de uppskattade böckerna mer än jag, hoppas kan man ju alltid 🙂
  Ha det gott och tack för boktipsen
  Kram

 9. Det är alltid lika roligt att planera sin sommarläsning tycker jag även om jag har lärt mig att de blcker jag planerar att läsa inte alltid blir de jag faktiskt läser :).

  • Jag håller med dig. Det händer saker på vägen. Frestelser när man läser en bra recension. En snurra på bibblan med ett lockande omslag.
   Igår slutade jag efter 38 sidor med en bok. Näpp. Inget för mig. Det är skönt att läsa inte längre är ett måste, men det kan vara helt härligt spännande ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s