Stängt fem dagar om året

Åttonde nedslaget i kategorin, Österlens bästa fik

Sommaren 2017 hade jag mycket att göra med manuset ”Minnen som stannat kvar”. Därför fick detta inlägget aldrig chansen på bloggen. I dessa snötider passar det nästan bättre. Både när det gäller att minnas och framför allt längta efter det som väntar oss. 

 

I Kivik på vackra Österlen ligger fiket som har öppet 360 dagar om året.

Kivik ligger underbart vid Hanöbukten. Vi hade precis tagit fotot i Baskemölla, som jag har som header. Ljuvligt att åka iväg tidigt på morgonen. Innan alla vaknat och det kryllar av bilar på vägarna. Innan vi skulle ut och vandra på tre ställen i kuperad terräng var det dags att fylla på kolhydraterna.

Detaljer. Jag älskar att njuta av en personlig prägel på interiören.

Kaffekvarnar visade vi också upp på Lidéns Samlingsmuseum. Solveig brukade inför varje säsongsstart köpa nya kaffebönor som hon strödde ut framför. Jag minns hur ljuvligt det doftade från den montern. Jag gick dit ibland och sniffade i smyg.

 

Snyggt. 🙂 Nu var det en skön vindstilla solskensmorgon. Därför valde vi att sitta på terassen.

Ni är säkert några som känner igen denna variant av våg.

Många lockande saker i skyltfönstret. Läste att de gör specialtårtor med modellerade figurer och att kunden får komma med önskemål. Undra om de fixar det hemliga jag tänkte på just nu. 😉

Fattas det dig läsare något? Jag är impad av utbudet. 🙂 Min ibland sjuka fantasi tog sig en funderare. Vad menas med glutenreducerat? Tar de bort hälften? Blir ätaren bara hälften så sjuk av att äta matbrödet? 😉 Jag läste friskrivningsraderna senare.

Jag har besökt många fik under mina 28 år som diabetes 1 bärare. Ystad, Ängelholm, Boarp och Hjo ligger väldigt långt framme när det gäller att sälja osötade aptitliga kakor som alla kan älska att äta. ❤ Hade jag bjudit dig hemma hos mig hade du aldrig trott att det var osötat och mitt blodsocker går inte upp på ”fel sätt” av intaget. Tyvärr är det magert/torrt på de flesta ställen jag besökt genom åren. 😦

Blir du frestad? Nyttigheter på toppen. 🙂

I en broschyr står det att de tillverkar spettkakor på ett traditionellt sätt, utan några tillsatser och med svenska råvaror. Har du ätit spettkakor? I så fall. Vad tycker du om det? Jag tror att antingen älskar man det eller ”avskyr” det. Ungefär som med mockatårta som jag brukade bjuda på när jag fyllde år förr. En tårta som var som bäst efter tre dagar.

Nästa gång blir det fika inomhus för oss.

Visst ser det ut som en perfekt litet oskyldigt bakverk för en diabetiker? 😉
Faktum är att det är/var det. Jag var redan låg efter backarna i Baskemölla och vi skulle iväg på tre ställen till som är rejält kuperade. Brösarps backar var ett av dem. Då är wienerbröd det idealiska för att kunna behålla ett jämt pålitligt blodsocker under en längre tid. Det feta är ”guldet” i ”medicineringen”. Inte för blodkärl som korkar igen. Denna taktik tillämpar jag givetvis inte varje dag. Bara i extrema dagsscheman. Minst fem dagar om året avstår jag wienerbröd. 😉

Betyg: 4/5

40 tankar på “Stängt fem dagar om året

 1. Spettekaka har jag försökt att äta några gånger, men alltid tyckt att det är en otroligt överskattat torrt och smaklöst bakverk! :_( Men…jag dricker ju inte kaffe och har aldrig gjort – så det kanske är en perfekt kaffekaka!? Äter inga andra bakverk heller, även om jag nån enstaka gång om året lyckas klämma i mig en bit av nån god frukttårta. *fniss* 🙂
  KRAM/Susie

  • Jag fick spettekaka i present av en busschaufför på Lidéns Samlingsmuseum. Inte så illa som mina fördomar viskat i mitt öra i flera år. 😉 Jennifer blev stormförtjust i det. Inget som jag skulle vilja äta en stor bit av. Kul att ha provat – en gång.
   Vad nyttig du är. Saknar du helt laster.
   Kram Bosse

 2. En duktig konditor kan göra osötade bakverk som verkligen är läckra medan en del blir tyvärr bara torra och tråkiga. Spettekaka kan jag tänka mig att äta en liten bit av men det är inget som jag skulle frossa i. Tycker att det smakar för lite så ska jag falla för en frestelse får det bli något annat! På lördag ska jag i alla fall unna mig en rejäl bit prinsesstårta för då döps lilla S ❤

  Kram och god tisdag!

  • Fyra dagar kvar. Gissar på att du längtar. Just nu är här soligt. Hoppas ni får det på lördag. En minnesdag för hela livet. ❤
   Inte bara torra och tråkiga. Dessutom blodsockerhöjande. Det är inte BARA socker som höjer. Bättre att äta en söt biskvi för mig. Den höjer mindre än två-tre små "sockerfria" torra kakor. Jobbigt i början för mig att artigt äta och se glad ut. 😉 Pinsamt när personen/värdinnan gjort extrabakning bara för min skull.
   Klart du ska ha fridag från alla sunda matregler den dagen. Hoppas allt går bra. Undra om du är inblandad i "extranamn" S Znogge och något mer. 😉
   Kram Bosse

   • Nej, jag är inte alls inblandad i namnfrågan även om Znogge hade varit ett passande fjärde namn. Visst har vi pratat namn och haft synpunkter men det får vara föräldrarnas beslut. Vi fick i alla fall bestämma tre gånger 😉

    Kram

   • Självklart ska föräldrarna har sista ordet och inte känna någon press åt något håll. Tror det var betydligt svårare i tidigare generationer.
    Men ”Znogge” hade varit passande. Lät bra när jag nyss sa det högt.
    Fy vad fuskigt. 🙂 Vi fick bara bestämma två gånger. Men jag bestämde Texas.
    Tre dagar kvar. 🙂

 3. Spettkaka är torr söt och vidrig tycker en skåning. Fiket besökte jag på Österlenresan och gillade. Din lilla kaka är säkert smarrig men jag får jättehögt socker om jag smakar.
  Vi har fått mer snö inatt men det är +3 så nu känns det som vi går mot vår.
  Kramar från oss

  • Kommer inte med på min hundratopplista heller. 🙂 Då har du också varit där.
   Om du ska sitta stilla eller gå en kort promenad funkar inte Wienerbröd. Men om du följt med mig på de tuffa tre ställena vi skulle direkt efter fikabesöket, hade det kunnat varit den perfekta kosten för dig, att behålla ett jämnt och stabilt blodsocker och slippa känningar. Nu var jag låg innan vi kom fram till fiket. Därför var jag fortfarande låg vid första promenaden som låg bara en kvart bort. Wienerbrödet som är så fett går inte direkt upp. Nu när jag har ”Libra” kan jag följa hur suveränt wienerbrödet är vid sådana här speciella tillfällen.Jag damp inte en enda gång ner i något läbbigt träsk. 🙂
   Snart måste det vända. Solen är varm och käkar upp snö. 😀 Lite läbbigt med ”takdropp”. Det låter rejält och det är bäst att ha en plåthjälm på huvudet när istapparna eller snösläppet kommer. 😉
   Kram Bosse

   • Det är +5 grader och takras lite sol så nu vill jag att våren börjar visa sej. Just nu har sockret legat väldigt högt trots rätt mat och motion. Sen helt plötsligt nere på normal nivå inatt. Blir lite trött på detta och min läkare tror det beror på stress och ångest som jag drabbas av ibland.
    Men nu skall jag planera sommarblommorna till altanen och njuta en stund i solen.
    Kram från oss

   • Fem plus låter stimulerande. Likaså att planera sommarblommorna till altanen. Sådant mår både kropp, själ och blodsocker bra av. 🙂
    Ju mer jag ”forskar” om det. Jul mer förstår jag hur invecklat hela systemet är. Sedan är vi alla människor olika personligheter med egna kroppar. En del experter menar att det aldrig finns någon dygnsdos som ligger fast i mer än några dagar. Sedan ”tänker” kroppen/blodsystemet om igen och det behövs nya justeringar. Det går i cirklar. Oavsett hur vi mår. Jag mår bäst av att inte tänka på problem. Samtidigt som jag försker göra mitt bästa per automatik. Nu ska jag gå ut och hälsa på solen.
    Kram

 4. Har inte ätit spettekaka på länge men när jag åt den gillade jag den så tummen upp för spettekaka som är gott och vacker att titta på ,-)
  Härligt att bakverk för diabetiker o gluten (ett av våra barnbarn är glutenallergiker) och det är sällan gott men bra att de blir godare o godare.
  Precis alla kan äta samma på fester ,-))
  Mysigt ställe ni varit på i Kivik så kommer man och det är stängt du är det max otur alltså ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • De är riktiga konstverk. Finns i många storlekar. Ingen som lutar. Kunde varit tufft. Som tornet i Pisa. 🙂
   Träffar man de fem dagarna är det en sorglig tillfällighet. Skottdagen är kanske en av dem. 😉 Jag längtar tills vi åker på en ny upptäckarfärd. Sex mil hemifrån tänkte jag på i första hand. Fortfarande finns det mycket oupptäckt för mig/oss.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 5. Det caféet har jag besökt en gång. Just den gången råkade Claes Malmberg vara där. Vi sa några ord till varandra. Tror att jag sa att jag hade sett honom i något teveprogram och att jag tyckte att han var bra. Han var rätt lågmäld och verkade sympatisk.

  Jag gillar nog inte spettekaka. Har bara ätit den någon enstaka gång för länge sen och tror att jag tyckte att den bara smakade socker.

  Wienerbrödet med choklad såg läckert ut.

  Kram från Ethel

 6. Spettekaka är inget för mig. Mina döttrar gillar det konstigt nog. Min svägerska gör imponerande fina, på släktträffen är det många som vill vinna den hon ev skänkt som vinst!
  Helt okej fik det där, nu tar de ju kort också… Nästa gång du är där, köp med dig ett danskt rågbröd hem. Men akta tänderna!

   • Det är ju det enda jag provat😇så jag håller väl med dig. Gott kaffe också.

   • Jag trodde mer på att du varit på alla. Jag googlade innan vi åkte och tyckte det lät mest intressant och kunde vara aktuellt för att få vara med i min kategori där det krävs minst en fyra i betyg. 🙂 Dumt nog fick vi sticka dit extra tidigt eftersom min ”Libra” visade en pil rakt neråt. Konsekvensen av allt mysigt traskande i Baskemölla den morgonen. S var inte fikasugen vid den tidpunkten.

 7. Vi har ett spettkaksbageri i Åstorp och där har jag varit på studiebesök med många barn under årens lopp. Det är väldigt intressant att se hur de bakar kakorna, men det är inget jag gillar att åta. Det är på tok för sött. Kram

 8. Så bra att utbudet på kakor ökar för dem som har olika behov och att det numera är både smakligt och vackert att titta på. Jag har en gammal kaffekvarn som pepparkvarn – helt perfekt!
  Spettekaka har jag smakat, men tycker nog att det finns det som är godare till fikat … Mockatårta t.ex – det är gott det, men det är väldigt länge sedan jag åt en bit av en sådan. Jag tror det var medan farfar fortfarande jobbade som bagare/ konditor och han gick i pension 1972 🙂
  Kram

  • Bäst är att ringa och beställa i förväg. Då finns nybakade i en kartong och väntar på mig. De är oftast betydligt godare och kostar exakt lika mycket som de som legat framme i x antal timmar/dagar/veckor/år. Oj vad jag tog i. 😀 Men det var allvar med i leken. Den som jag åt idag var som att äta chokladtuggummi. Måste varit ovädret i förra veckan som är orsaken. 😦 Just nu längtar jag till Nisses Konditori i Ängelholm. Jag måste göra en stor beställning någon gång i år och åka och hämta.
   Jag älskade mockatårta men det är inget som jag längtar till längre. Tror inte ens jag hade gillat det längre.
   Vilken lyx. 😀 Hoppas du bodde i närheten och kunde göra egna besök när du blivit ”lite större”. 1972 känns både som igår och som evigheters sedan. Tiden är märklig.
   Kram Bosse Städare som står kvar en stund på balkongen och altanen när jag viftar med dammvippan. Det är varmt i solen.

   • Jag växte upp hos farfar och farmor och bodde sedan jag flyttat hemifrån bara ett par kvarter bort 🙂
    Ingen sol här – tvärtom kan man säga … det snöar! Suck!
    Kram

   • Det lät mysigt och fullt av söta möjligheter. Jag gissar på att du blev bortskämd. 😉

    Vi slapp den här gången. Jag pratade nyss med moster i Huskvarna. De hade fått rejält med snö i natt. Snart måste det väl vara slut på det för oss i Götaland.
    Det är läbbigt att gå i stan på trottoarer. Oftast hörs ett brak. Då gäller det att sätta sig i säkerhet. Inte så lätt om det är smalt och nära till gatan med bilar. Jag är fortfarande för ung/fåfäng för att ta på mig cykelhjälmen som gående. 😉

 9. Jag ser här att dom som ätit spettekaka tycker att det är alldeles för sött. Då borde det passa mig som är en riktig sötälskare..fast ändå inte. Jag tror inte att spettekaka är min grej, men det är otroligt roligt att se hur en spettekaka bakas.
  Wienerbröd kan vara gott nån gång men känns väldigt feta. Jag kommer ihåg när vi köpte wienerbröd i Danmark för flera år sen. Fy fasen, fettet bara kladdade av dom. Inte ätligt enligt mig i alla fall,haha.. men det finns många caféer med otroligt mycket läckert att mumsa på.
  Idag blir det en semla att gotta sig med. Jag får skylla på min käre man som köpt med sig hem..
  Fast jag brukar skrapa bort en del av grädden det blir alltid så mycket av den..**
  Kram och ha det gott♥

  • Jag tycker att de danska är betydligt mindre goda än många svenska. Samma sak med deras kakor. Vi hittade inget gott på den fronten när vi var på Bornholm i somras.
   Ha. Skyll du ifrån dig. 🙂 Lagom är bäst när det gäller grädde. Sedan går det utmärkt att ta med skeden och sedan doppa ner det i kaffekoppen,. Mums. Men jag vill inte ha någon mandelmassa i kaffet.
   Kram Bosse

 10. Oj här var det smarriga bilder på söta och osötade bakverk! 🙂 Och jag som försöker låta bli de där godsakerna nu då vinterkilona sitter hårt på kroppen! 😦 Hursomhelst så tycker jag inte om mockatårta och minns inte om jag smakat spettekaka? Bra är det i alla fall att det finns goda bakverk som inte är så sötade eller helst osockrade. Nog om det…
  Tycker ju om som du att fotografera det där lite extra som du har gjort till det här inlägget. Att inreda personligt oavsett om det är hemma eller en offentlig miljö! Här hemma börjar renovering nummer två bli klar. Nu ska gubben sätta upp listerna i vårt sovrum, sedan kan vi flytta in dit igen och jag kan börja inreda! Just nu ligger jag mest till sängs… bättre idag! Ryggen och lederna! 😦
  Men idag bestämde jag mig för att försöka pulsa ut i snön och det gick bra! 🙂
  Kram kram Nilla

  • Det verkar vara betydligt svårare att bli av med vinterkilorna nu än förr.
   Inredningen är viktig för helhetsintrycket. Jag dras till det där extra. Kan vara avgörande om jag väljer på två ställen. Både när det gäller första gången och för att göra en repris i framtiden.
   Förstår att du längtar efter att starta ditt gebit. Kan bidra till att du känner dig friskare. Bra att du mår bättre.
   Kram Bosse

 11. Vilket trevligt besök här! Och så mycket godsaker.
  Och visst är det fint att det finns en hel del för diabetiker. Här i huvudsatden tycker jag att utbudet där är gott. Men jag grunnade också på det du skrev om glutenreducerat….
  Bra med olika allergiinfon. Men jag ätnkte här på en vän som berättade att nu på deras arbetsplats var dte ingen längre som spontant bjöd på fikabröd som de gjorde förr. Rädslan att inte alla ska kunna smaka tog över. Känns också trist.
  Jättemysig inredning! Och det betyder mycket för stämningen.
  En liknand ekaffekvarn som finns med här har jag här hemma liksom en gammal våg. Och de bara står där…
  Kram och tack för turen.
  Lockande bilder på allt.
  Kram!

  • Hos dig borde det gå att hitta många favoritställen för mig.
   Jag blev konfunderad av den rubriken. Vet att en del ”bara” har en ”släng” av sjukdomen och kan ”slarva” ibland. Men för andra är det livsfarligt om inte kniven/skärbrädan är bytt eller diskad.
   Blir nästan dumt tycker jag när det svänger totalt åt andra hållet.
   Inredningen bidrar vid val mellan två jämfördiga ställen när det gäller dryck/mat/läge.
   Kram Bosse

 12. Vilka tänker du mer på? Stinas vid musteriet? Finns det fler? Jaha Strand kanske? Svindyrt när jag tittade in…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s