Vågar vi bry oss?

Det behövs fler människor med civilkurage. Om vi hjälps åt och bryr oss mer om våra medmänniskor skulle vi få en bättre värld. Det är sanna ord som låter så bra i teorin. Hur är det i verkligheten. Rädslan om sitt eget skinn och sin familj är säkert ett stort skäl till att det blundas för saker vi ser i samhället. ”Var och en sköter sig själv tänket” har tagit över det som jag tror var mer självklart förr. Att man ställde upp för sin medmänniska som råkat illa ut. Jag inbillar mig att problemet är än större på stora orter av naturliga skäl. Repressalier för vad som händer om man vittnar gör att personer till och med fegar ur och tar tillbaks det de sagt tidigare. Hoten de fått under väntetiden är så skrämmande att de struntar i om de döms för mened.

Om några veckor har det gått tjugo år. Ändå händer det att jag och Solveig ibland tar upp en sak som hände i närheten av där vi bodde. Vi förstod vad polisen menade där han talade från hjärtat, men samtidigt var det tragikomiskt och sände ut egendomliga signaler i etern.
En av mellandagarna hade jag precis tänkt ut ett vinnarsystem på stryktipset. Jag satte mig i bilen för att åka och lämna in kupongen. I vanliga fall brukade jag blinka höger och köra nio km och nå fram till metropolen Ullared med sitt omtalade GeKås. Eftersom solen lyste upp och det gnistrade i snön bestämde jag mig istället för att blinka vänster och sedan ta in på ”Hallands vackraste väg” som går mellan Gällared och Askome och vidare till spelkiosken i Vessigebro. Man följer Ätran som slingar sig fram längs med vägen, en bra stund. En underbar vägsträcka som jag även cyklade flera gånger. Jag njöt till fullo där jag denna mellandag sakta krypkörde och hade turen att inte ha någon bil i bakom mig.
Under samma tid i Ullared föregick andra aktiviteter utanför spelbutken dit jag brukade åka annars i detta ärende. Några personer hade kommit fram till dagen D. De hade noga förberett sig några dagar och minst av allt haft något jullov som jag hade från jobbet på skolan. Gänget som fick namnet Militärligan hade stulit några bilar i Varberg som de placerat ut vid strategiska ställen. Ett täckt lastbil stod och väntade en km från vår bostad. Nu rusade de in på de två närliggande bankerna Sparbanken och Föreningsbanken vid parkeringen och hade vrålande önskemål om snabba pengar. Under tiden höll en i ligan allmänheten i schack med att vifta med ett maskingevär genom det delvis uppsågade biltaket på vanen, så att alla som kom längs med vägen hajade till.
Vi kände ett par av människorna som jobbade i lokalerna. Jag struntade i de två miljonerna utan tänkte mest på mina medmänniskor bakom kassan som skulle leva vidare, helst kunna sova utan mardrömmar i framtiden och dessutom ta sig tillbaka till jobbet och klara av att både koppla av och koppla på sin yrkesroll.
Jag kommer inte ihåg hur lång tid aktiviteten pågick. Gick säkert snabbt. De var välorganiserade. Vet att de åkte iväg i åtta km och brände upp vanen efter det att de lastat över pengarna och hoppat in i den täckta lastbilen. Körde några mil. Lämnade fort 153:an och bytte fordon igen efter att ännu en gång bränt ett flyktfordon. Avslutningsvis gick ligan upp i rök för allmänheten och lämnade bara kvar siffror i ouppklarad brottstatistik, en kassa som inte stämde mellan debet och kredit, men framför allt sår som kanske inte syns på utsidan.
Nu knyter jag säcken i detta allvarliga inlägg. Polisen intervjuades på Västnytt. De hade inte hunnit till platsen trots att det fanns en liten polisstation i anslutning till torget.
”Jag är glad att jag inte var där”, sa den utbildade mannen i polisuniform, från sitt hjärta rakt in i våra vardagsrum och såg mycket lättad ut.
Med facit i handen förstår vi honom. Den lokala polisen och Militärligan tävlade inte i samma klass. Militärligan hade året innan stulit 124 kulsprutepistoler, 92 automatkarbin 4 och fem ksp 58.

Fotnot: Jag gick in på Wikipedia för att fräscha upp minnet. Det var inget nybörjargäng. Medlemmarna i Militärligan var med i Hemvärnet samt var reservofficerare. Jag tänker inte göra reklam för vad de lyckades med utan bara nämna att ligan sprängdes 1993 efter ett nytt rån i Heby. Läser att en av medlemmarna hade samma namn som jag hade en gång i tiden.
En av de åtta var en kvinna. Jag gissade rätt. Hon var fästmö till ledaren.

16 tankar på “Vågar vi bry oss?

 1. Jag förstår polisen även om jag tycker att att även han borde tänkt ”Tala är silver tiga är guld”. När Estonia sjönk för 18 år sedan (minns det som igår, det var ju inpå oss) uttryckte sig en befälhavare på en annan färjan så klantigt att jag aldrig någonsin kommer att glömma det.

  • Så får du inte göra Fru Venus. Har du skrivit A får du allt skriva B. 🙂
   Jag minns att jag gick direkt och ringde och avbeställde vår resa till
   Fredrikshamn någon vecka senare. Ingen av oss hade någon lust
   att åka ut på havet. Du kan ju inte precis tänka så.

 2. Tänk att tiden gått så fort sen det hände. Polisen borde verkligen tänka sig för innan dom säger nåt som kan äventyra. Jag och min man var själv med om ett väpnat rån för några månader sen när vi var och hälsade på min son. Jag trodde själv i min enfald att det var en filminspelning när det kom ut två rånare och sprang till en bil. Tog upp kameran för att fota och då stannade männen till och jag förstod att det var på riktigt. Blev så rädd så kamerna åkte ner och fotade marken istället. Vi fick stanna kvar och blev förhörda av polisen. Rånarna hade både vapen och yxor men ingen blev skadad i butiken tack och lov. Vi hade även bankrån här nyss i vårt lilla samhälle. Jag kom en minut efter att rånarna stuckit.

  Ha en skön dag

 3. En viktigt verklighetshistoria, Bosse! Allt är vackert och fint, det hemska sker.. Statistik siffror..
  Kanske finns glädje över att nån hamnar i fängelse.. en stund.
  Och vi är RIKTIGT dåliga på, är att ta hand om den som varit med om det, efteråt.
  Det som kommer efteråt kan vara ett mer omfattande lidande än just de där minutrarna (om man förstår vad jag menar). Riktigt illa tycker jag att det är när de som har som yrke, när de som har LÖN för att stötta och hjälpa, står som fån och inte vågar lyssna.
  (alla är väl naturligtvis inte så!)

  Här har jag egen erfarenhet. Direkt efter blev jag ROLIG. Skojade. Alla skrattade. Hade jag sökt.. hade jag fått fast anställning som StandUp.
  Ingen verkade fatta att det här var en djupt chockad människa som försökte finna nåt sätt att hantera. Och reaktionen kan dröja.. det kan ta tid för chocken att lägga sig. Inte ens säkert att själen förmår hantera minnena. Känslorna kan dyka upp vid något helt annat tillfälle.. flera år senare.. eller genom nåt annat uttryck.
  I mitt fall blev det fobier. Enklare att vara rädd för något specifikt.. liksom..

  Jag är glad att du skrev dagens jätteviktiga text Bosse!

  • Det efteråt är superviktigt. Även att kunna ”avslöja” sådana
   som du och jag som skojar till även allvarliga saker. Allt som
   inte är bearbetat ligger någonstans på kontoret. När man minst
   anar det kan det komma en flashback både dramatiskt eller i en
   lugnare skepnad. Jag är intresserad av ämnet och har läst på en
   hel del genom åren.

 4. Jag ställde en del frågor till dig men det hade jag inte behövt sorry! hade inte läst på ordentligt men nu har jag hittat till stället där jag kan läsa om dig och ditt liv. Det var verkligen intressant och du har hunnit med , och jag fick svar på mina frågor. Kul detta med kaffekoppsmuseet för en som älskar kaffe av alla dess sorter. Förstod att du skrivit böcker så bra som du uttrycker dig i text. Spännande med manuset som du skickat in och säkert får godkänt. Härligt att du har sån fin familj och trivs med livet. Jag har själv flyttat många gånger i mitt liv men är nu rotad här i samhället.

  Ha det bra

  • Vi har många minnen kvar från tiden när vi drev Nordens största
   kaffekoppmuseum. Några ska jag skriva om här på bloggen.
   Nästa år ska det hända spännande saker med manuset
   ”Mina fotsteg i ditt hjärta”.
   Det är både för och nackelar med att flytta ofta.

 5. Ja usch så otäckt! Jag jobbade vägg i vägg med banken som blev rånad två gånger. Ena gången såg jag rånarbilen komma men det visste jag inte då … jag skulle korsa en väg då bilen kom. Vid ena tillfället var det en ruskigt ”modig” äldre man som ingrep fast rånaren hade yxa. Ja fy så jobbigt för inblandade.
  Det du berättar är så man får rysningar. Där åkte du på den vackra vägen och slapp vara med om det ruggiga som hände. Ibland är det bra att bryta sina vanor.

  Väldigt bra berättat!!

 6. Hej Bosse!! 🙂
  Så kul och trevligt att du kikar in hos mig ibland, det gör mig glad!
  Trevligt att du kollat in på min dotters blogg oxå..ja visst har hon fina bilder och kameran ja det är en NIKON, systemkamera det 🙂
  Jag har läst lite här hos dig och jag måste säga att jag förstår din längtan efter att ha blogg och att skriva, för du har ordets gåva du!! Intressant läsning och lätt att ta till sig, det du skriver om i detta inlägg är en fruktansvärd historia och man kan ibland tänka om det kanske finns en högre makt som håller sin hand över en och skyddar så som det blev för dig den där gången…tur att du slapp bli utsatt för detta hemska.

  Önskar dig en finfin dag Bosse 😀
  Ann-Louisekram

 7. Ang rånet i Enköping så har dom tydligen inte fått tag på rånarna. Fast här hos oss har dom fått tag på bankrånarna och dom var bara 16 år gamla och hade k-pistar.

  Ha en fin kväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s