Tre steg på vägen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roman eller kåseribok? Första steget funderade jag på i flera veckor.

 

 

 

 

 

 

 

När Lena Sanders smög in i mitt huvud med en deckarstory som utspelade sig i Abbekås, Ystad och runtomkring Österlen var det frestande att lyssna på henne. Hon berättade att Sebastian åkt till Boston för en läkarkonferens och att hon tillsammans med gamla väninnor hyrt ett sommarhus i Abbekås. Jag lyssnade på henne och förankrade hos experter att det ”hemska” var fullt möjligt.

 

 

 

 

 

Däremot är det inte möjligt för mig att både blogga och skriva en roman. För det sistnämnda behöver jag stänga av allt socialt och försvinna in i en fiktiv värld för minst ett halvår. Dörren är absolut inte låst för framtiden. Först vill jag fylla min gratisblogg på WordPress till hundra procent. En längre tid har det stått 62 % i rutan.

 

 

 

 

 

Därmed var svaret självklart. Jag öppnade i januari, när jag blev ensam efter det att familjens tre kvinnor försvunnit iväg till sina skolor, min wordbank och började bearbeta texter.
Problemet är att ett minne föder ett annat minne. Snart satt jag och skrev ständigt nya texter och underlaget växte till över tvåhundra kåserier. Till slut fick jag sätta stopp för mig själv.
Då började fasen med att gallra. Sakta men säkert gick antalet ner till etthundratre. Jag förde tabeller över antalet ord. I nästa genomläsning/tvättning fick jag ner det till 77 texter på 63 785 ord. Fortfarande alltför många ord för att klara bokryggen.

 

 

 

Jag kom på boktiteln mitt i en januarinatt.

 

 

 

 

 

 

 

Ungefär samtidigt bestämde jag mig för att placera de utvalda texterna kronologiskt, ibland nästan som en fortsättning på förra. En osynlig röd tråd som jag hoppas läsarna uppskattar. Aldrig har jag varit så privat som i de sjuttiotre kåserier som klarat av de fyra tvättningarna som pågått i många hundra timmar.

 

 

 

 

 

 

Under hela processen unnade jag mig att alltid ha en fräsch gerbera att vila ögonen på. Det blev en lek att det skulle vara olika färger så länge det var möjligt.

 

 

 

 

 

 

Det dröjde till slutet av maj innan jag berättade för Solveig att jag beställt ISBN-nummer från Kungliga biblioteket till två nya böcker. Nu bad jag snällt om hjälp med femte tvättningen. I detta läge var jag sekreteraren som satt med datorn på ett bord framför mig och hon som intill, i soffan, läste texterna på vår stora TV:skärm och dirigerade mig. Ibland knorrade jag, men oftast var anvisningarna för bra för att förbises. På självaste midsommarafton nådde vi slutet på tredje steget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista tiden har det varit blommor från vår egen trädgård som förgyllt skrivstunderna. Visst är den stora pionen läcker. ❤

Fjärde steget är att inlagan åkt iväg till en person som ska sätta texten. Under tiden har jag lämnat över till Solveig att fixa till framsidan på omslaget. Jag valde foto för ett par månader sedan. Nu leker hon med färger, typsnitt och storlekar. Själv ägnar jag mig åt de två flikarna och baksidan. När våra uppgifter är klara skickas de också iväg för att ”sättas”. Under tiden den processen sker på västkusten kommer vi att åka på hemlig utflykt åt ett annat vädersträck. 😉 Hemma passas bostaden av resten av familjen.

Det är många beslut och hårt arbetande innan en bokidé förvandlats till en färdig bok.
Undra hur många veckor/månader som återstår innan två blir tre. Det känns tryggt att vi gjort aktiviteten två gånger förut. Ändå vet jag att vad som helst kan hända. Ex är min danska inte fullgod.

https://bosseliden.wordpress.com/kop-boken/

37 tankar på “Tre steg på vägen

 1. Tack för att du delat med dig av tankarna runt arbetet med den kommande boken. Vackra blombilder också. Ser fram emot boksläpp❣ Ha det så gott och kramen ❤️

 2. Det låter spännande! Du har väl inte skrivit böckerna på danska – hur skulle jag kunna läsa de då 😉 ? Jag ser i alla fall fram emot att läsa din första bok (hoppas jag kan hitta den på bokhandeln i september. I fjol lyckades jag inte tyvärr. Lycka till med dina nya böcker!
  Kram Anne

  • Det skulle jag inte vilja ge mig på. Alla är inte lika språkbegåvade som du tycks vara. Men jag önskade att jag var det. 🙂 Tryckeriet ligger i Danmark. Trots att beställningen görs genom internet dyker det alltid upp olika sorts problem. Bokia gör beställningar på titlar och ISBN-nummer. Bäst tycker jag om bloggbeställningar. Alltid kul att veta vilka som köpt och skicka med en signering. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 3. En deckare gör mig nyfiken. Österlen är ju ett litet ”deckarbälte” så det passar bra. Tar du skuttet över pölen också? Min farmors dialekt var lite halvdansk, så jag kan nog hänga med ändå. Kram

 4. Trevligt när saker och ting framskrider så andra kan ta del av resultatet. Vill härmed göra klart för författaren att ett exemplar kan levereras till Finland och även signeras. Väntar på klartecken för officiell beställningsdatum. Kommer högst troligen att befinna mig i trakten av Hillerstorp, Kalmar och Öland den 7-10 juli för att tillsammans med familjen tillbringa en kort semester.
  Ha det gott.

  • Det låter trevligt att läsa. 🙂 Då hoppas jag att de bjuder på ett stabilare sommarväder under denna tidsperiod än vad vi har nu. Kalmar är en mycket populär stad och Öland har en del fina trakter. Men för mig är den lillebror till Gotland trots att öarna är lika i vissa avseenden. Jag önskar en trevlig semester. Vi kom hem från en blåsig Danmarksresa igår.

  • Tack! Jag hoppas du menar ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”. 🙂 När det gäller den tredje boken finns ännu ingen färdig bok eller datum. Men det är stimulerande att ha kommit så här långt i processen. Än återstår många timmars granskande av detaljer. Igår kom vi hem från samma ö som besökte för några veckor sedan.
   Kram Bosse

 5. Stort grattis! Vilket jobb! Och nu är du/ni nästan i mål. Klart att jag även vill äga den nya boken. Ser fram emot utgivningen.
  Kram!

 6. Kul att du kommer med en ny bok, ska göra plats för den i den överfyllda bokhyllan som vi tömt 2 gånger. Ja, alltså inte på allt. Det finns ju en del ”godingar” som man aldrig vill göra sig av med! 🙂
  KRAM
  Susie

 7. Wow … härligt med en ny bok! Spännande att följa hur den blir till! Jag beställer en på direkten!
  Ha nu en skön ledighet och njut av sommaren!
  Kram

  • Tack för de upplyftande orden. 😀 Vilken sommar? 🙂 Vi var så tacksamma för att det inte blåste storm på havet igår. När vi anlände till Ystad verkade det varit översvämning i hela stan. Jag fick korsa mellan ”vattenpölarna”.
   Kram Bosse

 8. Det är inte bara att skriva en bok, mycket runt omkring också. Spännande, nu är det bara att vänta och se resultatet sen…
  Kram och ha det gott♥

  • Jag börjar ana slutet av resan. Skönt att veta att det inte finns ett berg av smutstvätt att ta sig an. 🙂 Det har än så länge inte blåst någon storm under mina inre ensamresor. Men det har det gjort under våra semesterdagar. Tur det var nästan lugnt på havet igår. Jag tog inget åksjuketuggummi.
   Kram Bosse

 9. Måste komma till skott och beställa dom innan.
  Spännande och roligt måste det vara att kunna skriva en bok.
  Stort lycka till kram kram

  • Vem vet. De två första tar kanske slut snart. 😉
   Jag älskar att skriva texter. Både långa (roman) och korta. (kåserier). Svårast är att kombinera med alla sociala medier. Min blogg vill jag inte sluta med tvärt. Jag har skurit ner på antalet blogginlägg sedan jag startade med tredje manuset i januari. Göra bloggpaus helt är jag inte sugen på. Först ska jag fylla min wordpress yta. Jag såg att den minskat en procent sedan jag skrev detta blogginlägg.
   Tack ska du ha. 🙂
   Kram Bosse

 10. Oh gratulerar till Boken! Ser fram emot att få ta del av den!

  Befinner mig i Lagos i Portugal sen några dagar. Fint med lite bad och sol. På onsdag fortsätter vi vår upptäcktsfärd.

  Kram från Ethel

  • Tack! 🙂 I alla fall till inlagan som gått iväg. Snart ska omslaget skickas iväg till sättning. Men vi har precis kommit hem från en semesterresa.

   Låter som du tycker livet är riktigt behagligt. Jag önskar dig en gemytlig fortsättning på äventyret.
   Kram Bosse

 11. Spännande! Måste vara ett enormt arbete och många timmars arbete att få till en bok och verkligen få ner det man vill förmedla i ord. Kan känna sug efter ord och att skriva men det blir bara lite kladd för skrivbordslådan men man har ändå en skön känsla efteråt när man fått ner det där man kände i ord även om de sen aldrig blir lästa av någon annan än jag själv.
  Ha det skönt!
  Kram RosMarie

  • Inte värt att nollställa en timer och mäta skrivtimmarna. 🙂 Behövs inte. Jag älskar den fasen av processen som jag hållit på med sedan barnsben.
   Vi är många som har stort behov att dokumentera och skriva av oss. Själv skriver jag dagbok varje dag sedan länge. Extra kul när jag i år är inne på femte och sista året i femårsdagboken. Ofta läser jag vad som hänt samma dag under de tidigare fyra åren. Den viktigaste läsaren är ”författaren” själv.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s