Livet är upp och ner

Jag gillar att bli överraskad åt det positiva hållet. Vem gör inte det. Helst när solen gått lite i moln. Den här färska recensionen handlar om min roman ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Skriven av en journalist och författare.

http://bokcirkelflickorna.blogspot.se/2013/09/tankar-kring-mina-fotsteg-i-ditt-hjarta.html

Under min Header finns fler bokläsares kommentarer och recensioner, som jag alla är ytterst tacksam för. Att skriva en bok är ofta ett ensamjobb där uppskattning alltid är en vitamininjektion, ett kvitto på att man nått fram någonstans. Nu till något tristare.

Imorgon klockan åtta ska jag besöka samma tandhygienist som jag skrev om 12 mars 2013, på bloggen. Här kommer början av det inlägget i repris. I skrivande stund vet jag inte hur jag ska uppträda denna gång. Ska jag visa upp en ny sida av Bosse Lidén? Eller ska jag för andra gången i mitt liv borsta tänderna liggande. De personer som jag pratat med privat är eniga. Aldrig att hon fått mig till det. Vad anser du som läsare?  

”Glöm nu inte bort att du INTE ska borsta tänderna ikväll.”
”Va? Vad sa du?”

Min tandläkare tyckte att jag skulle träffa en tandhygienist i höstas. Om det tyckte jag inte. Det räckte så gott med de över 1200 kronorna, som jag fick betala. Därför förhalade jag det hela och sa att jag skulle höra av mig när jag hade tittat i min kalender. När jag kom hem hittade jag ingen ledig lucka förrän den 5 mars 2028, om det regnade då. Till slut fick jag dåligt samvete och ringde efter julhelgerna. En telefonsvarare svarade hela förmiddagen att de hade julstängt och önskade alla en riktigt god jul. När en kvinna äntligen svarade på eftermiddagen och jag skojade om julhälsningen, var hon inte med på noterna. Antagligen hade hon inte fått allt som var med på hennes privata önskelista.

Uppmaningen som jag skrev överst kom alltså från tandhygienisten, efter att mina tänder fått bananlack. (Förr har jag bara hört att jag inte fick äta på en timme). Det måste ha varit första gången i mitt liv som jag hört frasen att jag inte fick borsta tänderna på kvällen. Å andra sidan hade vi träffats två dagar tidigare och då var det första gången jag gick i tandborstskola och var tvungen att göra ett praktikprov på plats – i den nedfällda stolen. Visst har jag besökt yrkeskåren några gånger i mitt liv. Jag kommer ihåg dyra, onda stunder där jag pumpats med dåligt samvetekommentarer om att jag måste sköta mina tänder och tandkött annars skulle Karius och Baktus komma och hälsa på. Och de var inga snälla kompisar. Jag hade sett otäcka bilder på planscher. Nu hotades det istället om tandlossning. Antagligen vuxenvarianten.
Det var pinsamt och ovanligt när hon bad mig att borsta med eltandborste med en spegel i min vänstra hand. Liggandes. Definitivt första gången jag legat och borstat tänderna. Såg säkert avigt och framför allt fel ut enligt henne. Mina tandläkare har de sista tjugo åren berättat att jag ska ta det försiktigt med borstningen med tanke på att tandköttet har krupit ner. Det var inte alls farligt fick jag höra nu. Mitt tandkött var bättre än andra patienters. Jag måste gnugga rejält på varje tand, berättade hon. Sedan skulle jag prova med större borst och nya tandstickor som såg ut som de där sakerna som tvättade bilen i en tvätthall för några år sedan. Fast lite mindre tack och lov.
Tack vare all tid som JAG fick jobba vid besöket hanns inte en sak med. Bananlackspenslingen. Jag såg att hon såg stressad ut på slutet. Hon frågade om det var okej att jag kom en gång till. Visst. Kul att betala en gång till för att jag suttit här och borstat tänderna som en idiot, tänkte jag. Högt sa jag artigt och väluppfostrat.
”Visst. Det går bra.”
Jag fick en lapp i kassan efter det att jag rensat min plånbok. Det var när jag kom hem och läste papperet som jag kom att tänka på termen ”rättvisa”. Helst en rad intresserade mig. Sent återbud inom 24 timmar debiteras med 500 kr. Jag tänkte på att kvinnan var genomförkyld och skulle hinna smitta mig. Tänkte vidare på vinterkräksjuka som kan komma snabbt, racerbajs och annat trevligt. Ska man släpa sig dit på morgonen för att man inte vill slänga 500 kr i sjön och istället smitta ner alla andra?
”Ursäkta kan du vara snäll och hålla i spannen. Vänta lite. Nu hörde jag åskan i den andra ändan. Förlåt. Tror du inte det går att tvätta av instrumenten? Det där borret ser väl ändå rätt gammalt ut. Borde det inte bytas? Kanske bäst att öppna föns…. snabbt hit med hinken. Nuuu! Ursäkta att jag inte hann. Har du någon aning om vad de här stora variga bölderna kan vara för något? De sitter så dumt i hela mitt ansikte. Jag hade fyrtio grader i feber i morse. Slipper jag borsta tänderna idag? Är det okej om jag sitter topless? Jag är genomsvettig. Nu är det dags igen. Snabbare! Du har ingen mer spann?”

Närmaste tiden på bloggen:
Det är på tiden att jag skriver om ett Practical Joke.
Jag måste också lägga in något riktigt seriöst. Helst innan det är dags för nästa tiodagarstävling, då jag ska fira jämnt antal visningar på bloggen. Om jag nu vågar den varianten som jag tänkt mig. I så fall handlar det inte om sovande söta tjejer eller fina kaffekoppar utan om något av textil som börjar bli…
Just nu längtar jag efter att klockan ska bli nio så jag får se nästa avsnitt på den prisbelön
ta engelska serien Broadchurch. Följer ni också serien?

 

42 tankar på “Livet är upp och ner

 1. Så. Nu har jag läst. Och ja. jag vill läsa din bok nu! Alldeles säkert kommer jag göra det i framtiden! Så roligt det verkar med alla 70-talsflörtar! Jag är född -71, så jag kanske är för ung? 😉

 2. Hmmmmm……..jag får ALLTID tillrättavisning vad gäller mina tänder, och jag VET jag ÄR en slarver på detta. Varenda gång lämnar jag min skojfriske tandläkare med orden………….NU SKA JAG BÄTTRA MIG, men nääääeeee………..samma gamla annechristine är jag vid varje besök.
  Ha så gott nu.
  Kramen!

 3. Jo, detta att gå till tandläkare och även tandhygeinist kan vara jobbigt, och dyrt är det också
  Tycker speciellt dyrt blir det hos tandhygeinisten…
  Själv har jag drabbats av tandlossningssjukdom och måste gå till tandhygeinisten oftare
  och har fått en massa råd och tips om hur jag ska sköta mina tänder
  Men vad är Bananlackspensling som du berättar om ?
  och jo, håller med om att det är inte så kul om t.ex. tandhyienisten är genomförkyld, och förhoppningsvis de bär munskydd då.

  • Jag lider med dig som måste gå dit ofta och jag hoppas verkligen att du får rätt sorts hjälp och behandling.
   Fick inte du bananpensling när du gick till tandläkaren i skolåldern? Under flera år har jag inte stött på det förrän vi flyttade hit. Det blev ett kärt återseende. Syftet är att det ska skydda emaljen mot att karies ska få fäste. Mina barn får det också. Det tycker det smakar äckligt men jag har inte ont av det.
   När man kommer så pass nära varandra, vill man verkligen att de ska vara friska.
   Jag försöker att vara duktig med tråd, stickor och att skölja med fluor.

 4. hehe… här är en till som är trött på ”goda råd” från tandhygienisten. Visst går det an en gång, men inte om och om igen. Ibland funderar jag över varför jag känner mig så liten i tandläkarstolen, men det är inte alls konstigt. En förnumstig människa står över en och talar om HUR man ska göra, med underton att så har du inte gjort, samtidigt som personen pysslar runt i munnen med diverse redskap och så salivsugen som alltid bråkar. Kan man känna sig vuxen i sådant underläge? Inte jag, i alla fall…

  • Vi är många som känner oss små där i stolen. Plötsligt skruvas tiden tillbaka. Märkligt på ett vis och inte på ett annat. Du har så rätt. Man kommer definitivt i ett underläge både kroppsligt och mentalt. Salivsugen både bråkar och skaver läbbigt. Det är hopplöst att känna sig vuxen. Ofta brukar jag försöka tänka på något roligt. Därför lyssnar jag inte på alla kommando och de kan bli irriterade på mig för jag inte gör som de säger direkt. Väldans tur att man inte är där varje vecka.

 5. Nämen jisses Bosse! Du råkar då ut för det ena värre än det andra. Är det inte vid öronspolningar så är det hos tandläkaren.
  Tur du kan skriva så roligt om det i alla fall. Då finns det hopp!!!!! 😀

  • Vad tror du det beror på Ninna? Har jag varit extra elak mot någon? Värst var rörmockaren i Laholm som jag har skrivit om vid något kåseri. Han var läbbig. De där håriga labbarna vill jag inte se fler gånger. Han kan inte varit utbildad tandläkare.
   Ha det gött.

 6. Haha, hur kan det bli så att du drar till dig sådana här saker 😉 Förföljd?? Kan bara instämma i recensionen, boken är kanon!!!!
  Hoppas du får en härlig helg med tandborste och allt 🙂
  Kramen

 7. Vilken fin recension du har fått, vännen! Grattis! Den var du verkligen värd. Håller med henne om precis ALLT. Tandhygienister och tandläkare däremot, de kan gå och hänga sig hela gänget!:-( Ha en fin dag!

  • Tack! Lika tråkigt som det är att få ris är det underbart att få rosor. 😀
   Tänk snart står du där i Göteborg och pratar varmt om din bok till nyfikna främmande ansikten. Häftigt va?
   Idag bjuds vi på ännu en fin dag som ska utnyttjas på bästa sätt.
   Hoppas du är ledig.

  • Det löser vi så här Marianne. Du tycker bra om den. 🙂 Jag tycker att den är typiskt engelsk. Välgjord. Spännande. Lagom otäck. Jag gillar att få använda min egen hjärna istället för att bli serverad en massa äckliga våldsamma blodeffekter. Är också nyfiken på om jag gissade rätt mördare i första avsnittet. Poliskvinnans man. Jag är inne i ett stim av rätt. Maria Wärn fixade jag på första sekvenserna när ”mördaren” dök upp. Syster till en polis. Annars brukar jag alltid ha fel både när jag läser böcker och ser på deckare.
   Kram 🙂

 8. Vi har ny tandläkare då vår gamla gått i pension. Den nya är mycket trevlig och förhoppningsvis också duktig. Och faktiskt billigare än den gamla. Är ju rätt trista pengar det där men jag intalar mig att det är bättre att betala nu än att drabbas av diverse otäckheter på ålderns höst.

  • Finns det att välja på väljer jag numera alltid en trevlig och hoppas på att den personen är duktig. Inte dumt när det blir billigare. Du har rätt. Bättre att få saker fixade i förtid. Tycker bara inte om när de lastar på en massa dåligt samvete och att jag känner mig som ett olydigt barn. Blir mest arg på mig själv som finner mig i det.
   Hoppas att du har det bra långt där borta. Eller du är kanske redan hemma.

 9. Ha ha förlåt men jag skrattar för du skriver så underbart. Jag ser framför mig hur du ligger i stolen och borstar tänderna inför publik usch jag skulle smälla av. Ja moster Ingeborg ska ut på nya äventyr som tur är. En låååååång historia men nu har jag skrivit på nya anställningspapper : )) och ser så fram emot att börja jobba på ett nytt ställe. Där saker och ting förhoppningsvis går framåt och inte bakåt : ( och där Moster Ingeborg kan uppskattas även av kollegor! Fast tyvärr kommer jag nog ligga lågt med henne ett tag är lite ”bränd” just nu : ( kram Sofia

  • Jag skulle vilja se Moster Ingeborg gå till tandläkaren/tandhygienisten. Det kunde blivit en rolig scen. 🙂
   Kommer du att börja jobba på hemmaplan eller får du fortfarande resa en bit? Du får definitivt inte lägga ner henne. Hon håller bra klass och en sådan figur är alltid användbar med barn i många olika sammanhang. När det gäller kollegor kan det handla om avundsjuka.
   Önskar dig lycka till.
   Kram

  • Tack Sandra! Alla snälla ord värmer. Konstruktiv kritik är också bra, utvecklande. Alla ser vi livet på vårt eget sätt. Direkta påhopp är däremot motbjudande.
   I Falkenberg hade jag en mycket trevlig och pedagogisk tandläkare. Vi skrattade mycket under våra träffar.
   Hoppas du haft det härligt på västkusten denna soliga helg.

 10. Hej Bosse! Recensionen var på pricken jättekul att du får uppskattning för din fina bok. Jag håller med. Tack för att du bara skriver så roligt, jag skrattade högt och det behövde jag. Jag följer också den serien tycker att den är jättebra.
  Ha en fin helg och en kram från Skogsfen.

  • Tack Skogsfen. 🙂
   Det är nyttigt att skratta ofta. Jag försöker alltid hitta det komiska, även i det jobbiga. Ibland behöver jag distans till det innan jag kan hitta orden.
   Visst är den bra. Jag är så nyfiken på om jag gissade rätt redan vid första avsnittet.
   Kram

 11. Jag hoppas det gick bra Bosse? Jag måste erkänna att gå till tandläkaren är bland det värsta jag vet. Det hjälper inte att jag vet att det är tur att de finns, att jag kanske inte skulle ha några tänder att tugga med om det inte vore för tandläkare och att jag investerar i mig själv. Det svider lik förbannat i plånboken efter varje besök (dessutom vet man aldrig vad notan kommer sluta på, lite som ett kinderägg – tre överraskningar i ett) och jag vet inget annat ställe där man år efter år, sedan barnsben, känner det som om man inte riktigt lyckas. Där jag alltid känner mig som ett litet barn som får en tillsägelse. Trots att jag borstar tänderna två gånger om dagen och använder både flourtabletter och tandtråd så är det aldrig tillräckligt. Alltid något jag inte gör tillräckligt bra. Suck! Men jag hoppas att det gick bra för dig, att det blev billigare än du hade väntat dig och att du fick mängder av beröm.

  Och gratulerar till allt beröm för din bok. Balsam för själen för en ensamarbetande författare. Själv har jag sparat din bok till de mörka höstkvällarna framför brasan. Vill att den ska få allra bästa inramning och uppmärksamhet. Och då är hösten bäst enligt mig. Så snart slår jag mig ner i fåtöljen framför brasan, med en kopp te och din bok. Och jag ser verkligen fram emot det. 🙂

  Jag hoppas att du och familjen njuter av en riktigt härlig sensommarhelg? Sommaren vill inte lämna oss och jag tackar och tar emot. Njuter av sommarvindar och värmande solstrålar.♥

  Kram Lotta

  • Suverän jämförelse med ett kinderägg. Stämmer verkligen. 🙂 Instämmer helt i din sammanfattning. ”Så är det aldrig tillräckligt”. Jag tycker det är jobbigt att få kritik när man försökt göra sitt bästa. Visst har jag slarvat ibland, men hade jag inte gjort allt jag gjort skulle det varit betydligt värre. Sedan är man bara en vanlig enkel människa.
   Det gick bra för mig och det blev betydligt billigare än vad jag räknat med. Sådana överraskningar är alltid härliga att få. 🙂

   På ett vis är det rätt läbbigt att ge ut en bok. Vad mottagaren tycker vet man inget om. En sak är säker. Jag ångrar inget i texten och skulle inte vilja ha ”resan” ogjord. Det sista halvåret har jag lärt mig otroligt mycket om den tuffa branschen och om människor runt omkring mig och den. Samtidigt var mycket inget nytt under solen. Vi kände båda till bokbranschen efter våra biblioteksår.

   Hösten är också min favorittid när det gäller att läsa böcker. Denna fina sommar blev det inte mycket läst för mig. Jag ser fram emot att få njuta när böckerna dyker upp som jag beställt från biblioteket. Den första är redan på plats.
   Sedan hoppas jag att du ska trivas med Sebastian Rosander och Lena Sanders. Jag tror att den duon passar bra in vid brasan. 🙂

   Hoppas du och dina får en trivsam söndag.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s