Hon har gjort det igen…

”Idag måste vara en av höstens bästa dagar. Stockholm var fantastiskt fint att vakna upp till efter en natt med väldigt lite sömn. Nu finns skivan där ute och inte bara här inne. På ett sätt är jag skräckslagen men samtidigt lättad och glad att äntligen få visa er vad jag åstadkommit” Detta skrev Melissa Horn på sin hemsida idag.

Åsa Carlsson på Ystad Allehanda var hård och gav bara två vakthorn av fem till fjärde skivan ”Om du vill vara med mig” fast hon började med FÖRST: Melissa Horn har en skönt närvarande röst, en egenhet och närhet. Och arrangemangen bakom den rösten är bättre än någonsin osv. Sedan kom MEN: i Tony Irwing-stil.
Lars Landström på Allehanda.se är snällare och ger fyra stjärnor och menar att Melissa fortsätter att övertyga efter varje album trots att texterna och även låtarna påminner så mycket om varandra.

Hos mig har Melissa haft en egen plats i mitt vemodshjärta sedan jag hörde ”Lät du henne komma närmre” för fyra år sedan. Jag minns hur jag och Solveig åkte i riktigt dåligt väglag flera sena fredagar i rad under en kall vinter och hämtade hem våra två älsklingar. Vi lät skivan sitta kvar i CD-spelaren i bilen. Det är tio låtar på den och de varade precis lagom för att ta oss fram och tillbaka till Laholm. Därefter köpte jag debutskivan och längtade till den tredje som kom förra hösten. Jag har aldrig haft problem med att gräva i sorgliga melodier, varken om jag befunnit mig i någon mörk källare eller inte. Tvärtom. Precis som med dikter har de nakna, intima melodislingorna och texterna lättare för att fånga mig. Jag har alltid föredragit äkthet. Där tog jag i lite för mycket. När jag var längst ner i min utbrändhet lyssnade jag bara på klassisk musik utan sång. Måste man alltid hålla sig till sanningen. 😉
Att lyssna igenom nio låtar med Melissa och direkt ha åsikter är en alltför svår uppgift. Det handlar inte om att vaska fram en hitlåt, dagslända. Vissa saker ska växa sakta fram. Det är då rötterna får fäste och upplevelsen får ett eget liv som kan bestå under en lång tid.
Ps. Du behöver inte vara skräckslagen Melissa. I Ystad finns det en som sträcker upp en glad tumme och väntar på en konsert på Ystad Teater. Ds

38 tankar på “Hon har gjort det igen…

 1. Har lyssnat en del på Melissa och tycker hon har sköna meditativa avslappnande sånger och fin sångröst. Kommer väl ihåg hennes mamma, Maritza Horn, som hade (har antar jag fast jag inte har hört av henne på många år) en väldigt speciell personlig röst.

 2. Jag läste också vad Åsa C hade skrivit om skivan. Håller med henne till fullo. Det är entonigt och tråkigt, lite som att hon söker efter sorg och mörker i sitt liv. Alltså undviker jag att lyssna, så enkelt att låta bli och så får de som gillar lyssna utan att bli suckade åt. 🙂

 3. Hmm…. henne har jag lyssnat på, slölyssnat…. ska göra som någon annan skrev här ovan – lyssna bättre för att undersöka om det är musik som tilltalar mig mer än ”lagom”…

  • Hon är utmärkt att ha som bakgrundsmusik när man sysslar med annat. (Texterna kan jag efter ett tag utantill.) Hade jag ofta när jag skrev på ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. När jag är helt inne i min fiktiva värld, har jag ingen aning om vad för musik som finns i bakgrunden. Möjligtvis kan jag notera att den tystnat. Tid och rum där jag befinner mig fysiskt har suddats bort. Det är en underbar känsla att befinna sig där. Jag längtar redan efter nästa gång.

 4. Tyckte om Maritza Horn och hennes lite vemodiga framtoning. Melissa är jag inte så bekant med men får väl lyssna och känna efter. Ha en solskenstorsdag!

 5. Tyvärr, trots en vacker lite naken och vemodig röst – eller kanske tack vare – så är det inget jag gillar. Men så är det ju, vi kan inte alla gilla samma saker då skulle livet bli väldans tråkigt…..

  • Du är för härlig. Min fru skrattade gott åt din mushistoria du bjöd på. Tusen tack! 🙂 Jag gillar också olika sorters musik och artister. Beror till en viss del på vad jag ska göra. Vara aktiv lyssnare eller passiv. Röra på mig eller sitta stilla.

 6. Jag blir så påverkad av musik, så jag blir lite nedstämd då jag lyssnar. Gillar hennes texter. Men då jag är på humöret att jag ”bara vill vara” så lyssnar jag gärna på henne. Nu på morgonen hade Melissas skiva passat mig perfekt. Men sen i eftermiddag så hoppas jag att det är riktig glad rock musik som dånar här hemma. Ha nu en skön Torsdag.

 7. Härligt med musik. Mellissa horn är så bra.

  Gillar ALL musik nästan. Det beror liksom för stunden vad jag känner för.
  Ha det så gott nu.
  Torsdagskramen från mig!

 8. Jag lyssnar gärna på Melissa, tycker ofta att texterna har ett innehåll, hon får liksom ”till det”. Rösten… lite hes, ibland nästan sprucken…tilltalar mej!!
  Här satt länge Brolle i spelaren i bilen, när han tolkar Cornelis. Jag hann aldrig igenom skivan förrän jag var på jobbet, det var väl enda problemet…Men gud så jag diggade!!
  Ha en riktigt fin hösthelg!!
  Kram kram

 9. Å så glömde jag ju…angående badkaret i mina förra kommentar hos dej…det sprack i emaljen när den trötte fadern slog huggkubben (jo, det är sant, det vad var han först greppade utanför källardörren!!)i huvudet på den väsande…så karet åkte ut!!
  Jo, jag kan hålla med om angående böcker, det ska prassla, man ska få bilder på näthinnan under tiden man läser…men en solig dag i skuggan i vilstolen, perfekt med en ljudbok!! Och lite andra ställen också…men är det en bok jag vet jag kommer att vilja läsa om, ja då köper jag den!!

  • Det här blir värre och värre. Undra ´ om det finns ett tredje kapitel. Vad hände sedan? Tack härliga du för att du delar med dig. 🙂

   Det handlar mycket om uppläsaren. På den fronten har det blivit bättre och bättre sedan man anlitade duktiga skådespelare. När jag tänker tillbaka på när jag lyssnade på inspelade talböcker var det allt för ofta riktigt enformigt. Extra: Jag jobbade som socialbibliotekarie och fick ofta spola tillbaka banden för låntagarna hade glömt det, då passade jag på att lyssna.

   Ett ställe som jag inte kan rekommendera, att boken överglänser ljudböcker, är bakom en bilratt. 😉

 10. Ha-ha. Äntligen föll polletten ner… Tycker alla pratar om Melissa Horn och att hon är så bra. Har inte förstått varför…. Har hela tiden trott man pratade om Maritza Horn. Som jag minns från min ungdom….. Kanske måste börja följa med lite mer i musikvärlden. Har nu lyssnat till henne och hon var verkligen bra. Tack för det 🙂

 11. Melissa är jättebra… gillar henne mycket! Jag gillar det mesta i musikväg… men är nog ganska präglad på Beatles, Rolling Stones, Animals och en hel massa andra som var populära på ”min” tid – 60-talet alltså :)… ja, men jisses så gammal jag känner mig nu då…
  Kram

  • Jag trodde det var ANTINGEN Beatles eller de rullande stenarna. Själv väljer jag fortfarande de ”långhåriga” grabbarna från Liverpool. Det gjordes mycket bra musik på sextiotalet. Då var jag för liten för att uppskatta den, men jag har tagit igen det med råge och har en hel del skivor från den tiden. Du är inte gammal Anki.
   Kram

 12. Och jag tänker bara på hennes mamma när jag hör henne, men båda är bra!
  Vemod är vackert, jag tycker om vemod ibland. Mycket vemod till och med.
  Kram

  • Jag tänker även på hennes mormor Matilda och hennes mormor i sin tur Myriam, som på sin tid var riktigt vemodiga när de framförde sina låtar på logdansar och utescener. Enligt ett rykte kom det tusentals bönder på sina hästar för att lyssna på Myriam när hon sjöng vid Ale Stenar. Konstaplarna hade fullt upp att hålla reda på hästarna som började bråka med de lösgående kossorna. Sedan var det då Myriams mormor som… 😉

   Allvar: Jag tycker också stundtals om mycket vemod, trots att jag inte är i den mörka källaren. Det är så vackert och naket. Berör mig så mycket. Orden och melodislingorna går rakt in i mitt hjärta. Allt känns så äkta.
   Kram

 13. Jag har nästan spelat sönder hennes cd-skivor härhemma. Och sambon håller nästan för öronen när hon är på tv. Tur att Spotify finns. Och hörlurar. I bilen spelar jag Melissa på högsta volym. Och så sjunger jag med. Högt och falskt. Riktigt trevlig kväll! Kram

  • Där har vi en sak gemensam. Tänk om det fanns ett spelverk på skivorna som registrerade varje spelning. Jag vill nog inte veta. 🙂 Av de tre första tycker jag att andra skivan, som jag köpte först är den bästa. I helgen ska jag köpa den sista. Har bara lyssnat på Spotify än så länge. Det är klart att man ska sjunga med.
   Trevlig helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s