Tre hårda paket från bibblan

Gurun i PomonadalenDe hatiskaI mullbärsträdets skugga

Jag startade med Mikael Bergstrands tredje bok om Göran Borg och hans härlige indiske vän Jogi, eftersom det bara är ett fjortondagslån. Första boken ”Delhis vackraste händer” från 2011 tog mig med storm och jag gav högsta betyg. Därför är det alltid svårt med uppföljaren av en succé. Andra boken ”Dimma över Darjeeling” var också läsbar, men mina förväntningar var skyhöga och mina skratt under läsningen färre. Det ska bli spännande att få uppleva dramatik på nära håll då Mr Gora och Jogi drar till Österlen och en plats med namnet Pomonadalen. Undra om jag känner igen platser trots eventuella fiktiva namn? Men först ska det bli ett stort bröllop i Indien. Jag skulle aldrig vågat ha Jogis mamma till svärmor… 🙂

Björn Hellbergs förra bok föll mig inte i smaken. Den fick en mycket svag trea i betyg. Jag hoppas han ryckt upp sig i ”De hatiska”. Annars finns det en risk att han tappat mig som läsare, så länge som han håller till på ostkusten. Mitt tålamod med hans uppstyltade dialoger och torra humor är betydligt större när han vistas i mina gamla kvarter i Laholm med omnejd.

Egentligen borde jag läsa om ”Juryn” eftersom John Grishams senaste bok är en fristående fortsättning på hans hyllade roman från 1994, men jag har inte ork och tid. Jag tycker Grisham är en mycket skicklig författare inom denna populära genre och med en väldigt hög lägstanivå. Det är inte ofta hans svenska titlar innehåller så många ord som tre. Det har bara hänt två gånger tidigare. ”Det målade huset” och ”Den oskyldiga mannen”. Många av titlarna har bara ett ord. (17 st) Vilken är den bästa Grisham bok du läst? Eller tillhör du inte hans fanclub? I så fall tycker jag du ska prova ”Delhis vackraste händer” istället. Skrattar du inte där har troligtvis inte du och jag samma humor.
Humor är individuell, vilket är berikande. Jag och Lizette skrattade åt ”Pang i bygget” medan Solveig och hennes grönögda dotter inte klarade av den sortens humor när John Cleese överdrev. Då kröp det i dem. Jag tror att Jennifer skulle skratta mer nu än då. Solveig älskade att lyssna på mig i smyg när hon hörde mig skratta. Jag skrattade gott varje gång trots att jag sett avsnitten så många gånger förut. Orsaken stavades utbrändhet. Skratt förlänger livet enligt vissa experter. Men jag skulle aldrig komma på tanken att gå på en skrattkurs för att locka fram onaturligt skratt. Så lätt lurar man inte min kropp och knopp. Envishet är bara förnamnet. 🙂

 

18 tankar på “Tre hårda paket från bibblan

 1. Ja Björns förra bok var inte någon höjdare och Dimman låg kvar över Darjeeling kändes det som. Grisham har jag bara läst en gång, kanske skulle testa den igen 🙂 Ska bli kul att se vad du
  tyckte om dem senare.
  Fredagskram
  Pia

  • Grisham tycker jag har skrivit många spännande och välskrivna böcker. 🙂
   Än så länge har jag inte nått Österlen utan är kvar på en bröllopsresa i Indien. Men just nu lockar det att se sista avsnittet av Broadchurch igår, som jag inte orkade se då.
   Fredagskram tillbaka
   Bosse

 2. Jag gillade Mikael B:s första bok jättemycket och blev förvånad över att författaren var så okänd i Sverige. Men se jag har inte vågat ge mig på uppföljarna än. Det ska jag göra, men tack för varningen, jag ska försöka hålla förväntningarna nere.

  Björn Hellberg är Fästmöns favorit och toppen var det ju till förra julen när vi var ute och stressade på Stormarknaden – och plötsligt såg BH sitta utanför Akademibokhandeln och signera sin senaste bok! Denna, som du visa här, blir kanske årets julklapp till min kära.

  Ha en bra helg och kram!

  • Håller du nere dem och inte jämför med ettan klarar sig tvåan galant.

   Jag har trivts bra med många av Björns böcker och gillar ofta hans speciella torra humor. Men förra boken upplevde jag inte alls som spännande. Sedan finns det en riktig magplaskbok som jag upplevde det som för några år sedan. Dialogen mellan ungdomarna från 08-området var inte det minsta trovärdig. ”Den vita döden” var titeln. Otroligt långa avsnitt om tennis, fast häftigt där författaren drev med sig själv.
   Kul att han var där just då. 🙂 Vet du att Björn anses vara Sveriges främsta signeringsförfattare? Den kvinnliga motsatsen är en av mina facebookvänner. 🙂
   Kram Bosse

 3. Böckerna verkar bra!
  Ja humor kan vara helt olika, ,-)
  Bara man skrattar åt något ,-))
  Det sägs att bara man ”ler” så lurar man själen att man är glad ,-)
  Har inte heller varit på någon skrattkurs, men dom hjälper nog ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 4. Tack för boktipsen! #Gurun i Pomonadalen” låter spännande, men man kanske ska börja med ”Delhis vackraste händer”. Skratta behöver man minsann få göra då och då? Björn Hellberg har jag inte läst så hemskt mycket av. Jag har lite svårt för honom och Grisham har jag nog inte läst någonting av.
  När det gäller ”Pang i bygget” och John Cleese så skrattar jag gott varje gång jag ser serien och det har blivit åtskilliga gånger. Jag har just läst hans biografi och den var väldigt trevlig i början när han skrev om sin barndom och uppväxt, sen blev den lite tradig.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Börja definitivt med första boken. Alla tre hör ihop.
   Grisham och Björn Hellberg är riktiga motsatser inom samma genre.
   Det finns några avsnitt av ”Pang i bygget” som jag kan se hur många gånger som helst. Synd att det bara blev tolv avsnitt av denna klassiska humorserie. Biografin har jag inte läst.
   Tack. Jag skickar med en helgkram till Septembermästaren.

 5. ”Pang i bygget” Jag säger bara bläääää. Humor är absolut individuell, jag klarar inte av den sortens humor. Det kryper även i mig, jag försöker inte ens titta längre, har gett upp. Berikande eller inte så kan jag glädjas av att höra andras skratt om jag slipper kolla själv. ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s