Fel utseende

Efter en jobbig natt fick jag nog. Värken var intensiv i högerörat där jag har ett rör inopererat. Solveig lyste med ficklampan och konstaterade att det fanns en stor gul sak på röret. En ovälkommen vaxpropp som irriterade. Jag beställde en tid på Vårdcentralen. Fick komma på en gång. Sköterskan berättade att doktorn ville att hon skulle ta två blodprov innan jag träffade honom. Hon stack till i mitt finger. Jag berättade att det var i min vilande hand. Eftersom jag är diabetiker brukar jag sticka mig i samma hands fingrar i en månad. Sedan byter jag så att fingertopparna får vila en månad. En rättvis fingertoppskänsla för min kropp.
Jag är nyinflyttad. Har bott i Skåne förr, men min halländska har fått följa med i bagaget i alla år. Sköterskan hade inte tid att lyssna på mitt småprat. Eller hade hon också en vaxpropp? Jag blev hänvisad till ett annat rum där jag skulle vänta på att han, doktorn kom. Efter en stund stack sköterskan in näsan. Hon såg riktigt orolig ut. Tog det lätta först.
”Sänkan är normal. Men ditt blodsocker är lite… lite mycket… i normala fall ska det vara…”
Sköterskan såg som hon sålt smöret men tappat pengarna. Flackade med blicken. Jag hjälpte henne på traven så att hon slapp komma med det trista beskedet att jag drabbats av diabetes. Berättade att jag var diabetiker sedan många år tillbaka. Med ens såg hon lättad ut.
Det kom ingen han. Istället öppnades dörren och in kom en söt grönklädd kvinna med hästsvans. Jag har alltid varit knäsvag för fladdrande hårsvansar. På tjejer i alla åldrar. Hade jag inte varit lyckligt gift så hade jag nog glömt både värken i örat och att jag hunnit bli tjugo år äldre. Eller var hon verkligen redan en doktor? Möjligtvis fotomodell.
Doktorn var inte det minsta intresserad av att titta i mitt öra.
”Har du märkt hur konstig du ser ut i ansiktet? Har du sett ut så länge?”
Egentligen är det rätt fult med hästsvansar. Djuriskt. Hon kanske är veterinär? Smutsig lite överallt. Definitivt inte torr bakom öronen.
Jag försökte avväpna henne med gammal charm och humor. Hjälpte föga.
”Jag har gjort borrelia prov som var negativt om det var det du fiskade efter.”
”Res dig upp och gå och titta dig i spegeln. Vad ser du?”
”En man som håller på att bli gammal. En spegel ljuger aldrig.”
”Du har ingen anhörig i närheten?”
Solveig kallades in från väntrummet och undrade vad jag nu gjort för dumt. Bitit doktorn i örat? Istället fick hon stå till försvar för mitt utseende. Hon stod fast vid att jag sett ut sådan alltid.
Stackars mamma tänkte jag ironiskt. Föda en ful gammal gubbe.
Till slut fick doktorn en stund över för att titta i mitt öra. Vi gick iväg en lång bit till ett rum med möjligheter. Jag bakom den fult svängande svansen. För att inte göra något dumt hade jag händerna på ryggen under promenaden, men det kliade som ett otäckt eksem i min högerhand.
Jag fick sätta mig ner i det nya trånga rummet. Doktorn tog fram en apparat med en lång sladd som hon snubblade på, började sedan stressigt leta runt i vänsterörat. Blev småsur på mig för att det var fel öra. Jag som trodde att hon skulle jämföra. Dra lärdomar inför framtidens karriär. Aha! Så ser ett normalt öra ut hos en man som ser konstig ut. Doktorn tog i ända från tårna. Stönade. Spottade ut några ord som inte finns med i SAOL. Försökte två gånger innan hon gav upp. Den gula ostbiten satt stenhårt fast på röret. Vägrade att flytta på sig en millimeter. Hästsvansen ändrade sig tre gånger innan det slutade med droppar och penicillin, trots att det inte var någon öroninflammation. När jag kom hem blev jag nästan helt döv på örat. Under tio dagar hörde jag bara det jag ville höra. Vissa viktiga fraser nådde inte fram. ”Har du tömt torktumlaren? Satt igång diskmaskinen? Ringt det viktiga samtalet? Vill du ha en smaskig efterrätt?”
”Ja. Gärna.”
”Gå och töm torktumlaren då.”
Nu är det bara att hoppas att jag lyckas. Jag ska ikväll när jag går förbi hallspegeln hoppa fram från sidan, och överraska vaxproppen. Tanken är att ostbiten ska bli så rädd för spegelbilden att den desperat hoppar ut av ren självbevarelsedrift. Risken finns att det blir stroke. Remi är trots allt en halv seger. 😉

Extra. En specialistläkare på öron-näsa-hals sa vid ett senare besök att det är absolut inget fel på mitt utseende. Jag är inte helt symetriskt efter att en skalpell jobbat sig igenom hudlagren vid en halsoperation. Ibland kan det vara nyttigt att behålla sina åsikter för sig själv. Jag sa aldrig till hästsvansen att jag tyckte att hon var söt och sedan trist jobbig. 😉
Extra, extra: Hästsvansläkaren tillhörde inte den ordinarie styrkan utan var inlånad från en annan skånsk ort denna lördag. Förhoppningsvis kommer vi inte att träffas någon mer gång.

67 tankar på “Fel utseende

 1. Haha! Ursäkta att jag skrattar för det kan inte ha varit direkt roligt att vara patient denna dag, men det var riktigt roligt berättat!

  Och nu väntar jag ivrigt på ett Extra, extra, extra. Där står det att vaxproppen är borta.

 2. Jag har också suttit här i min ensamhet och skrattat gott men tyst åt alla dina ordkullerbyttor och humor som är medryckande! Vilken doktor … henne skulle du ryckt i svansen!! Ja du kan få allt till att bli underhållande och till en bra start på morgonen, som hos oss är solig och fin! Må gott och lycka till! Hoppas det ”löser sig” …. Kram!! 🙂

 3. Vissa borde aldrig ta steget in i rummet där patienten väntar! Tack Bosse… tack för att du förgyller min morgon med ytterligare ett kåseri ur vardagen 🙂
  Hoppas vaxproppen släpper inom det snaraste.
  Kram

 4. Oj oj oj, skrattar fast man borde gråta. Vad livet kan vara lustigt ibland, mitt i all bedrövelsen. Modigt av dig att våga bli ”behandlad” av en läkare, som är både söt, snubblig och inhyrd samtidigt. Vet inte vilket som var det största handikappet..

  • Det är bättre att skratta åt eländet. Jag som tyckte att det för ovanlighetens skull var så lätt att ställa en snabb diagnos som ingen borde missa. Det allra största handikappet var att hon utgav sig för att vara så styv i korken och hade så många åsikter om allt annat också. 😦

 5. Roligt berättat – som vanligt – men fy vilken oförskämd hästsvans! Såna som hon har inte i vårdsvängen att göra över huvud taget!
  Jag fick tämligen nyligen fixat undan ostbitar i båda öronen på min läkarstation. För övrigt den enda sortens ostbitar som trivs med mig.
  Min stund var betydligt trevligare. Ung, snygg, läcker och trevlig manlig läkare. hehe 😆

 6. Roligt att läsa men kanske inte så roligt att vara med om. Vissa människovårdare borde helt enkelt valt ett annat jobb, .
  Du verkar ju lagt det bakom dig på ett bra sätt…inte alla som klarar…

  Hoppas ni får en vacker dag där nere, där jag vill vara….

  • Jag har varit med om mycket inom ”den branschen”. Detta var så dumt så jag hade nästan trevligt hela tiden, såg henne som ett stort skämt. Tacksam för att vi inte skulle ses nästa gång. För hade det varit något viktigare hade jag aldrig kunnat ha något förtroende för denna människa, som gick fram som en slåttermaskin över en medmänniska och patient, som hon mötte för första gången.
   Hoppas du har en fin söndag. Kram

 7. Vad var det för en konstig doktor, som började diskutera ditt utseende. 😉
  Man får hoppas att hon lär sig att om en man söker för ont i örat, så är det örat som ska undersökas.
  Men du fick mig att sitta här och småle i min ensamhet. Tack för det!
  Ha en skön helg!

 8. Ja du skriver så kul om en hemsk upplevelse…så jag skrattar, men vilken tokig läkare. Tyvärr har hon många medsystrar och bröder. För unga för att förstå när gränsen är nådd. Men du klarade ju av det hela galant. Så har vi vaxproppen. Är den bortskrämd, eller?
  Hoppas du hör Solveigs ljuva stämma nu i helgen.
  Kram från Skogsfen.

  • Det är det som är det olustiga. Hon är inte ensam. Det ska tilläggas att jag träffat på många duktiga läkare, sjuksköterskor, undersköterskor i branschen som jag haft mycket glädje och nytta av. Ändå känns det som ett lotteri varje gång.
   Det funkade. Den är borta. 😉
   Jag hoppas att stämman ska ropa på västgötska, från andra våningen, när som helst. ”Bosse. Söndagsmiddagen är klar. Kommer du?”
   Det är klart jag gör. Helst om det blir en smaskig efterrätt.
   Kram

 9. Jag kan inte förstå att hon sa som hon sa till dig. Kanske var det hennes första dag utanför den egna lilla världen?
  En fråga, ska jag önska lycka till med att få ut ”ostbiten” eller är det ur tiden?
  I vilket fall som helst önskar jag dig och de dina en fin fredag.
  Kram

  • Jag är rädd för att det var hennes vardag. Jag slog namnet på nätet och fick fram en del uppgifter som ex. ålder och utbildningar. Hittade inget om empati och att inte säga allt man tänker. Jag lovar dig. Du hade inte gillat henne.
   Det hände våren 2012 så osten är en historia. Det har hyvlats några andra sedan dess. 🙂
   Hoppas du njuter av solen och inte har för blåsigt hos dig. Kram

 10. Hoppas svanstjejen har lärt sig lite hyfs vid det här laget! Jag sitter just med min dotter på öronmottagningen, hoppas jag inte får några påhopp om hur jag ser ut 😉

 11. Hahaha! Dagen är räddad! Finns det verkligen sådana konstiga läkare som anmärker på ens utseende. Du är både tålmodig och väluppfostrad. Jag hade inte kunnat hålla ”klaffen” där utan gett svar på tal i vanlig Pantertantordning. Kram

  • Hon hade verkligen några luckor här och där, men försökte utstråla självsäkerhet om allt möjligt utom om mitt öra. Människor tycker jag inte hon ska jobba med. Hon är kanske jätteduktig på att ta hand om sovande patienter. Lägga makeup på dem. Dona med frisyrerna. 🙂

  • Jag önskade att det hade spelats in och visades upp på TV så många fick se det. Både för att roa och oroa. Kunde även visats under deras långa utbildning som ett varnande exempel på opedagogisk kontakt med en patient.
   Kul att höra av dig igen.
   Kram

 12. Men hallå eller!!! Tyst min mun så får du socker, vilken jäkla läkare. Tyckte gott du kunde slitit till i hästsvansen med kommentaren att du ville se om det var löshår 😀
  Hoppas den selektiva hörseln har upphört och att du numer hör även sånt du inte vill.
  Ha en härlig helgt!
  Kramen

 13. Jisses vilket roligt läkarbesök det blev. Kanske inte för dig, men för oss. Hon hade säkert dragit åt den där svansen så hårt för att inte alla rynkor skulle synas, och då blir man nog på lite dåligt humör. Hoppas nu bara att den där envisa proppen lossnar så du får en härlig helg och skit i den där elaka snyggingen. Kramen

  • Jag kanske skulle ta en vända imorgon också. Berätta om att jag petat in några oliver på lite dumma ställen. 🙂 Vi har haft en mysig solskenshelg. Denna storyn hände våren 2012. Mina kåserier flyger omkring i luften och kan handla om vilket år som helst.
   Kram

 14. Ha ha, håller med, så roligt du skriver om ett trist läkarbesök!

  Tack för din fina kommentar hos mig om skonsamt åldrande, fniss…

  Kram och ha en skön helg!

 15. Åh vad JOBBIGT att en doktor får för sig att man ser konstig ut när man ser ut så! 🙂
  Den doktorn vågar jag inte gå till.. för i bland tycker till å med jag att JAG ser konstig ut..
  å.. då blir man ju lite rädd.. vad händer då?? Ordinerar hon en akut plastikoperation?
  En annan fin kommentar fick jag en gång när klädesbutiksdamen drog lite i tröjan jag provade och sa att ”ja den är ju lite insydd där.. där.. där midjan brukar vara.” 🙂

  • Samma här. Men jag försöker att inte blänga för mycket på gubben i spegeln. Om man ler sådär lite trevligt och slänger upp handen i en hälsning brukar han vara trevlig tillbaks. Skulle han inte heja så…så… skulle jag bli riktigt orolig för min mentala hälsa och ringa hästsvansdoktorn igen. 🙂
   Jag borde frågat när jag ändå hade henne öga mot öga om hon kunde fixa till nian.
   Vad finkänsligt sagt av klädesbutiksdamen. 🙂

 16. Hahahaha……kan man säga något annat med din finluriga humor som blandas hejvilt med allvar.
  Också har vi hästsvansen bland alltihopa,,,hihihihi
  Hästsvans brukar jag ha ibland MEN…….önskar den vore lite mörkare hihihi
  Ha nu en jättetrevlig helg med de dina och DU!!!!! Din humor är helt underbar rolig att läsa.
  Kram från TantBus!

 17. Ja du Bosse, vad ska jag säga… Efter att ha jobbat som sjuksköterska i 21 år är jag inte förvånad. Vilka stolpskott det finns där ute i vårdverkligheten! Jag glömmer aldrig den gången jag jobbade inom psykiatrin med patienter som missbrukade ffa tabletter av olika slag. Jag satt med patienten vid inskivningstillfället. Läkaren frågade patienten vad han sysslade med om dagarna. Patienten svarade att han var egenföretagare, varpå läkare kontrade med ; ”- Ah, då är du inte helt dum då…” Behöver jag säga att jag höll på att smälla av??
  Jag hoppas att du slipper råka ut för fler ”hästsvansar” i fortsättningen, och att proppen snart är ett minne blott.

  Ha en fin helg!
  Kram

  Ps. Tack för tipset om lavendeldryck – har inte tänkt så långt. Tror tyvärr inte att det räcker, krävs mer ”heavy stuff” när det gäller minigolf i kombination med mig :)…

 18. En rum med möjligheter…. Ja, du kan då få till det. Jag väntade mig nästan pornografiskt innehåll men kanske var det min egen fantasi som skenade;-) Tack för skrattstunden här på sängkanten. Nu är det nattinatt. Kram från Bergen

  • Det undrade jag med. Själv kände jag mig som en pigg sjubarnspappa till sju söner på bokstaven S. Inte det minsta sju…sjuk. 🙂 Jag funderade på att stänga in henne i en garderob, men var rädd att hästsvansen skulle sticka ut eller att Solveig inte skulle uppskatta min smarta idé.
   Kraaam Bosse

 19. Hahahahaha man kan inte utan skratta. Ja jösses vilka läkarbesök det kan bli. Eller som jag som fått ett papper att allt var bra och några dagar senare kommer ett nytt papper att det inte var riktigt bra och att det ligger medicin på apoteket. Jaha vilket papper ska man tro på????

 20. Men oj…..vilket läkarbesök…och du berättar så bra…och med humor …
  men att de inte fick ut vaxproppen…för det kan göra rejält ont att ha
  hade det själv en gång när jag var yngre och läkaren plockade ut den med en pincett
  och vilken besvikelse den söta grönklädda kvinnan / doktorn blev…
  en helt otrolig kommentar hon gav dig om ditt ansikte
  kan inte fatta att en läkare kan säga så
  och ja, förhoppningsvis ni inte kommer att träffas någon fler gång.
  Ha en fin fortsatt helg

  • Tack för de orden. Problemet var att den satt så dumt och hårt på ett rör jag hade i örat. Jag blev verkligen överraskad av hennes öppningsreplik. Högst oväntad och plump. Jag önskade bara att jag var säker på att det inte fanns fler medsystrar/medbröder. Det gör tyvärr det. Jag har ex. redan träffat på en annan kvinna, som var mycket värre, som jag inte kan skriva ett ”roligt” kåseri om ännu. Det har jag mått dåligt av i flera månader. Tur att jag har ett pålitligt vittne. Kram

 21. Hujedamej, du borde klippt av henne hästsvansen och sedan sagt något i stil med – Nej, men du ser ju inte klok ut i håret, har du tittat dig i spegeln idag!
  Tyvärr träffar man på en del rötägg, till läkare. Vill dock tillägga att de flesta är fantastiska och empatiska.
  Men en anhörig till mig råkade ut för något liknande, så jag blir inte förvånad. Hon kom in i ambulans med svår andnöd, hade fått massor av mediciner pga detta, mediciner som ger utslag som reaktion och i ambulansintaget utbrister den manliga läkaren (så det ju kan ju inte vara samma tokstålle) att – vad är det där du har i ansiktet, är det finnar eller? Min vän hade ingen aning om hur hon såg ut eftersom det inte fanns någon spegel i ambulanstaket och hon fokuserade på att försöka andas. Hujedamej vad jag blev frustrerad när jag fick höra det.
  Läkarutbildningen kanske borde förlängas med en kurs i empati…… fast sådan tur är så är de flesta lite mer finkänsliga.

  Hoppas att du mår bättre!
  Ha en riktigt fin helg! Kram

  • Vilket suveränt bra tips du kom med Christina. 🙂
   Tack för att du delade med dig av episoden. Skrämmande. Det är verkligen inget skämt utan jag håller med dig. En seriös kurs i empati borde vara obligatoriskt. Vissa är inte lämpliga trots att de har de högsta skolbetygen.
   Det där hände förra våren. Mycket har hänt sedan dess.
   Kram.
   Ps. Igår var vi i Smygehuk igen.

 22. Men vad sa hon? Ibland undrar man hur en del kommit igenom alla nålsögon för att hamna där dom är. Hästsvansen borde hålla sig till saken. Du skriver roligt, men jag tycker inte det var roligt, inte det allra minsta…….man slutar aldrig förvånas. Hon var nog veterinär!
  Kram på dig!

  • Vår äldsta dotter Jennifer kanske träffar på henne när hon ska ut på fyra veckors praktik imorgon på ett djursjukhus. 🙂
   Egentligen var hästsvansen ännu värre, men jag fick hålla mig till en sak i kåseriet.
   Du har så rätt. ”Man slutar aldrig att förvånas.”
   Kram

 23. Ha ha! 😀 Nu har jag fått mig ett gott skratt 🙂 Och det behövde jag för min älskling har precis gett sig iväg hemåt till de mörka småländska skogarna och vi ses inte på minst 2 veckor… Du är för rolig 🙂 Jäkla hästsvans! Sådär kan man ju inte bete sig. Kram på dig!

 24. Där var två läkare och en sköterska i rummet och ingen av dem sa något om mitt utseende!
  Dottern blev däremot ompysslad efter alla konstens regler och mår mycket bättre nu tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s