Mannen som gick upp i rök

Egentligen är det inte klokt hur många roliga och dramatiska nyår jag varit med om trots att jag bara är 26 år plus. Ibland känns det som om jag levt dubbelt så länge. 😉

Jag väljer att skriva om en gåta som jag fortfarande inte vet svaret på. I normala fall brukar jag låtsas som att jag inte bryr mig, men den gången kunde jag inte låta bli att vara ivrig som ett nyfiket barn. ”Var har du varit? Fram med sanningen.”

Tiden var mitten av åttiotalet. Platsen Halmstad. Det hade varit en vit jul och snön låg kvar under årets sista dag. Vi var fyra glada ungkarlar i olika åldrar som bestämt oss för att lämna vår stad över årets sista helg. Vi hade betalt i förväg för bussresa, överfart med färja mellan Varberg-Grenå och Nyårssupé. Det var tidig avgång. Redan klockan två skulle tre turistbussar rulla iväg. Vi bestämde träff vid Carl Milles ”Europa och tjuren” på Stora Torget. Tre av oss gick iväg och tog ut pengar i en Bankomat. Den fjärde kunde inte bestämma sig. Blixten som var hans smeknamn ändrade sedan åsikt och sa att han också behövde kontanter. Smeknamnet syftade inte på någon slags snabbhet utan på att denna sköna lirare tog det väldigt piano i alla lägen. Oftast uppskattat och roligt, men irriterande när det fanns en tid att passa. Som nu denna Nyårsafton.
”Vi sticker till bussen och tar platser. Du får snabba dig. Vi kan inte hålla kvar chauffören mer än högst en minut.”
”Det är lugnt grabbar. Vi ses på bussen.”
Inte visste vi att det var så populärt med aktiviteten rymma från Halmstad till Danmark. Vi hoppade på en buss och tog upp fyra platser på sidan med fönstren mot Stora Torget. Jag tittade ut mot Sankt Nicholaus kyrkklocka och mot gatuhörnet där Bankomaten fanns ett par hundra meter bort, med allt tätare mellanrum. När det var två minuter kvar sprang jag av bussen och gick på de andra två bussarna och granskade alla resenärer. Ingen Blixten. Jag frågade vår busschaufför om han kunde vara snäll och vänta i några sekunder på en kompis som tog ut pengar… men det kunde han inte eftersom han hade fler påstigningstider att passa, liksom färjan.
Den där rätta stämningen infann sig inte under bussturen upp genom Halland. Vi tre grabbar kände oss fulla av frågetecken. Samtidigt gaskade vi upp oss och samtyckte, att äntligen fick Blixten skylla sig själv. Vid hamnen i Varberg granskade vi alla som klev av de andra två bussarna. Till slut var det bara att acceptera läget. Det som hade börjat så kul var inte alls lika skoj längre. Det fattades en länk i kedjan. Kamratkedjan. Skämten duggade inte speciellt tätt vid det bokade bordet där vi slagit oss ner. På gränsen till begravningsstämning. Samtalsämnena hackade på samma dilemma. Vad sjutton hade hänt och vart hade han tagit vägen? Blixten var sex år äldre än två av oss så vi behövde ju inte precis ta hand om mannen.
Vårt bord var placerat precis vid gången som gick parallellt med långsidan på färjan. Genom glasdörrarna såg jag vidare genom de runda fönstren på långsidan ut mot lanternorna från andra fartyg på havet. Tidigare hade jag sett fram emot det kända fyrverkeriet som vi skulle få uppleva från ett av de övre däcken. Jag hade i hemlighet målat upp det ultimata. Tänk om jag träffade en snygg, trevlig, rolig, intelligent, skämtsam, seriös och söt danska under kvällen och vi stod där med var sitt glas champagne vid tolvslaget, njöt av bubblorna och varandras sällskap och bytte telefonnummer och ett par miljoner baciller… så dök det dystra upp igen, om inte den dumma Blixten förstört möjligheten…
Vem sjutton av Sveriges över åtta miljoner invånare, kom då gående på den röda sammetsmattan i gången med sin vanliga lufsiga gång och händerna djupt nerstuckna i fickorna.
”Läget grabbar?”
Rösten var sävlig och torr. Ett litet lurigt leende i mungipan kunde inte vår egen Mr Bogart hindra från att komma fram. Sanningen berättade han varken då eller senare.
”Vaddå! Vad snackar ni om? Jag var väl med er hela tiden på bussen. Ni höll ju plats till mig. Vad finns det att dricka?”

Liftade han? Gick det ett tåg? Betalade han en månadslön till en taxichaufför? Han fanns definitivt inte med på någon av de tre bussarna, men jag tittade förstås aldrig efter i bagageutrymmet… Jag önskar dig ett Gott Nytt År. Kram Bosse 

64 tankar på “Mannen som gick upp i rök

 1. Skulle bra gärna veta hur han gjorde… ibland bara händer oförklarliga saker, men mystiskt var det…
  Det hundrade huset är på plats och det är inte min lilla oansenliga stuga 🙂 Den var med bland de första, som nr fyra, tror jag…
  Önskar dig och familjen ett Riktigt Gott Nytt År!
  Kram

 2. Vilken gåta! Och du har aldrig lyckats få Blixten att berätta? Rolig nyårsberättelse, Bosse.

  Vi kommer att fira en lugn nyårsafton här på landet med god middag och ett glas champagne klockan 24. Om det är klart väder tänker vi gå ut, vända ansiktet mot himlen och stirra på stjärnorna (istf att fyra av raketer, det blir lugnare så). Gott Nytt År!

 3. Såna där kompisar är ”hemska”, speciellt dom som sen inte talar om vad som hänt!
  Hade en sån med oss i LA en gång på 70-talet. Vi bodde hos våra vänner och vi var ute med dom på kvällen och festade lite. När vi kom hem så upptäckte Sune att han hade inga cigaretter kvar, så han tar en bil vid tolvtiden och åkte iväg till närmaste Supermarket som hade nattöppet.
  När klockan började närma sig två började jag bli orolig. Till saken hör att det var jag som läste karta och min man som körde vanligtvis. Sune var inte bra på något…..!
  Och inte 17 kunde man sova, jo både värdparet och min gubbe dom somnade sött. Så vid halv fem kommer han insläntrandes med en limpa cigarretter.
  Då var jag så vansinnigt arg att jag inte ens kunde prata, utan gick direkt in och la mig i gästrummet hos min man. Dagen efter försökte vi få honom att berätta vad han varit, men han knep ihop som en mussla.
  Vi tittade på vägmätaren och upptäckte att han kört över 2 mil, så förmodligen hade han väl åkt fel. Men vara borta i 4,5 timme i LA var även på den tiden inte så bra (dagens understament). Vi misstänker dock att han till slut hittat och parkerat vid supermarketen och där somnat i bilen. Vi umgås än idag, men vi har aldrig fått reda på sanningen, han bara ler när vi försöker pressa honom!
  GOTT NYTT ÅR
  Susie

 4. Tack för din hälsning …

  •°*”˜˜”*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
  ╔╗╔╦══╦═╦═╦╗╔╗ ★ ★
  ║╚╝║══║═║═║╚╝║ ☆¸.•°*”
  ║╔╗║╔╗║╔╣╔╩╗╔╝ ★
  ╚╝╚╩╝╚╩╝╚╝═╚╝ ♡¥☆
  NEW YEAR ☆ 2014!

 5. Nu kommer jag att grunna och fundera mig sömnlös om han låg i bagaget eller ej! Tur att det är nyårsafton så man får sitta uppe ändå.
  Gott Nytt År önskar jag dig och din familj, Bobo Bus! Kram på er! ♥

 6. Det var ju ett mysterium hur den där Blixten tagit sig till Varberg. Där blev ni tydligen grundlurade!
  Tack för din kommentar hos mig!
  Gott Nytt År 2014 önskar jag dig och din familj.
  Kram, Ingrid

 7. Hej och ett Gott Nytt År.
  Jag tycker mig känna igen Blixtens bravader när vi skulle till Helsingör vid något tillfälle för länge sedan. Vi satt på tåget men ingen Blixten. När vi kom till färjan så satt han där:-)
  Hälsa familjen
  Gerhard

 8. Jag har inte läst inlägget än, inte något av de senaste faktiskt. Däremot vill jag passa på att önskar dig och de dina en förträfflig Nyårsafton och ett fenomenalt 2014. Gott Nytt År!
  Kramar från Sandra

 9. Det var en gåta, det och en lurig kompis, det där.
  Önskar dig och de dina ett gott slut och ett fint 2014! ❤
  PS. Denna nyårsafton ska jag inte hitta på nåt oväntat i alla fall. Det är fullt upp här med hundar och barnbarn, så det finns inte en chans att smita undan. Kanske tur det. DS.

 10. hahahhihihii..så festlig vän som minner mig om någon också avlägsen i tid..minns ej vem och är no alltför trött just nu..kanske var det jag :)? Tack för den historien och ett leende in på det nya året. en timme har det gått. och tio minuter nu..önskar dig och de dina ett underbart gott nytt år, mycket kärlek och vackra sanningar *+*+***

  ~Lycke

 11. Ett mysterium, i sanning! Nu blev jag också nyfiken :-))
  Trots detta, så önskar jag er en alldeles underbar nyårsdag och ett gott nytt år!

 12. Nämen……..Kan tänka mig att ni har grubblat över detta många gånger. Nu satte du igång min fantasi. Unrdrar just om han inte………nej det vore väl för tokigt.
  Ett riktigt gott nytt år till dig och din fina familj. Nyårskramen.

 13. Vilken otrolig berättelse och nu vill ju jag också veta!!! – Hörru Blixten, släpp bomben nu….

  Önskar dig och din fina familj allt gott under 2014!!!!
  Kraam
  Petronella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s