Vi umgås dygnet runt

Ja tre

Imorgon firar min kompis ”Libra” ett år. Antagligen det bästa framsteg som jag har upplevt under mina tjugosex år med min kompis Diabetes 1.  ❤

https://bosseliden.wordpress.com/2015/02/14/min-sista-friska-dag/
Här kan du läsa mitt inlägg från 14 februari 2015 om min sista friska dag, som jag fortfarande minns kristallklart.

Mindre mätare, måltidsinsulin och pump i all ära… det har varit trevliga nyheter för mig men …
Ja

… knappen på armen har gett mig en mycket större frihet och förståelse för min svårinställda diagnos.
Om jag inte vill kan jag till och med stänga av pipljudet. Då skulle ingen ens bli störd i mörkret i en biosalong.

Än så länge har jag haft 26 knappar på armen. Om de sitter kvar fungerar de i fjorton dagar. ”Libra” meddelar hur många dygn/timmar som jag har kvar av tiden.
När jag tryckte in den första sensorn (en liten sensor sitter under knappen) och den trillade av efter 72 timmar när jag tog av mig min tröja, tänkte jag besviket på hur det antagligen skulle bli om det blev en tropisk sommar 2015. Det blev inte så farligt. Än så länge har 7 av de 26 ramlat av innan tiden gått ut. Riktigt snabbt efter ett telefonsamtal har jag fått en ny av företaget.
Jag tror att klistret blivit bättre på sista tiden. Hoppas min hy fortsätter att acceptera läget. Så är det tyvärr inte för alla användare.
Annars har de vanliga beställningarna via min mottagning tagit längre tid. Företaget hade troligtvis inte räknat med den stora framgången och växte därför snabbt ur sin ”kostym”.
”Libra” mäter inte blod som de andra mätarna. Istället är det kroppsvätska. Nackdelen är att värdet ligger 10-15 minuter bak i tiden. Har jag riktigt lågt på ”bortaplan” fixar jag till det snabbt med dryck & druvsocker innan jag jämför värdet med en blodsockermätare och vidtar åtgärder därefter.
När jag sätter dit en ny knapp tar det exakt en timme innan den går att läsa av. När jag provar under ”väntetimmen” får jag inget värde utan antalet minuter som är kvar tills enheten är kalibrerad. Konstigt nog har jag aldrig känt någon stress under dessa sextio minuter. Jag har ju alltid en vanlig blodsockermätare att ta till.
Det kan kännas lite de första sekunderna, men oftast inget alls när jag trycker in ”prylen”. Sedan känner jag inget av det under de två veckorna. Rätt snabbt blev det inbyggt i hjärnan att se upp med trånga utrymmen och dörrkarmar.

Mina omtänkstankar går till oroliga föräldrar med sovande små barn som fått diabetes 1. Vad skönt att de inte behöver väcka sina barn med att sticka dem i fingret. Många saker blir smidigare i vardagen, under skoldagen, i förskolan, på aktiviteter på fritiden, under resor o.s.v. Samtidigt gäller det att ha med en extra gul låda vid längre turer, om knappen åker av. 30 minuter är gränsen för att ha ”överarmsknappen” i vatten. Bastu och flygplatser ska gå bra. Några användare har haft problem på sina stadsbibliotek, då det börjat tjuta när de gått in genom ”stöldskyddet”. Jag som är van vid vardagsäventyr tyckte det var lite spännande första gången som jag gick till bibblan. Det har hänt förr där att det börjat pipa om mig. 😉 Färg ettFärg tvåFärg tre

Givetvis har jag skaffat kläder till ”Libra”. Hon trivs bäst i den limegröna dressen.  😀

Jag hoppas FreeStyle Libre under 2016 blir ett kostnadsfritt hjälpmedel för alla diabetes 1 patienter i Sverige. Det dyra priset på sensorerna kompensas med en låg kostnad för blodstickor och ett sänkt HBA1C som kommer att spara miljarder i framtiden när det gäller senkomplikationer. Politiker borde tänka långsiktigt. Slopa istället t.ex. alla fallskärmsavtal. Om jag gjorde ett experiment med ”Libra” skulle jag kunna följa hur mitt blodsocker höjs när jag tänker intensivt på just ämnet fallskärmsavtal och andra orättvisa ämnen i samhället. Bäst att lämna de mörka tankarna. Jag får ända inte bestämma om saker där alla partier plötsligt håller ihop.  😦

Här är en mycket kort fakta om de olika typerna av diabetes:

Diabetes 1: Är en autoimmun sjukdom. Det har blivit fel i det egna immunsystemet och det har bildats antikroppar i blodet som anfaller de Langerhanska cellöarna i bukspottkörteln. Personen blir insulinberoende.
Diabetes 2: Kallas också till vardags för vuxendiabetes eller åldersdiabetes. Kroppens förmåga att producera insulin är hämmad men har inte upphört helt. Det kan gå bra med att lägga om kosten, eller ta tabletter i flera år. Endast 10 % behandlas med insulin.
LADA: Är en form av typ 1 diabetes med insjuknande i vuxen ålder som orsakas av kroppens eget immunsystem. Personer med LADA är oftast inte överviktiga och de är mycket insulinkänsliga. Ofta har de kvar en egen insulinproduktion under många år. Man räknar med att 10-15 % av de som fått diagnosen typ 2 diabetes egentligen har LADA. Man kan bekräfta diagnosen genom att mäta sk. GAD-antikroppar.

Dags för SJUNDE UPPGIFTEN i min lilla lek:
A.
Ta kort på fem saker som du förknippar med diabetes 1 (förklara med text i ditt blogginlägg dina fotoval).
Dessutom chans till bonuspoäng. DEN person som först har lagt in ett foto på en rund knapp på överarmens baksida får två poäng. (OBS! Den ska sitta på baksidan av överarmen, men många väljer att göra precis som de vill och sätter dem på olika ställen på kroppen) Inga googlebilder i min lek tack.
Det hade givetvis varit busenkelt om det varit bad eller kortarmad säsong. Du som läst detta inlägg och nu sett min överarm kommer troligen att veta vad det är frågan om när du ser ”knappar” till våren och sommaren.  😀

B: Lägg in ett inlägg med bilderna på din blogg.

C: Skriv därefter en kommentar i detta inlägg. (Du måste göra B före C.)
Gärna med förklarande ord (ex kost, motion) för de fem bilder som du deltar med (sex bilder om du hittat en knapp) Helst inget ”skyddsnät” med extrabilder. 🙂

D: Jag kommer att besöka din blogg. Om du har lämnat en ”blå bloggadress” eller ännu bättre en länk i kommentaren hos mig, kan jag som domare snabbare se ditt blogginlägg. (Mina gamla bloggvänner har jag som favoriter så er kan jag nå.)

E: Du får poäng i mitt svar på din kommentar. Allt från 0-7 poäng. En poäng för varje diabetes 1 bidrag. Två poäng till den som är först med en godkänd knapp på överarmen.

F: Det finns en tabell sist i detta inlägg som jag kontinuerligt ändrar tills uppgiften är stängd. Jag lägger också in en länk till din blogg. (Vill du inte ha med din blogg på länklistan får du ”ryta” till)

G: Du bestämmer själv hur mycket text du vill lägga in till bilderna i ditt blogginlägg. (Det är bilderna du får poäng för.) Det är okej att ”fösa” in det i ditt ”vanliga” inlägg som du tänkt lägga in.

Denna lek ger dig frisk luft, motion, leklust och hjärngympa. Du kan göra den ensam eller ta med en vän som uppskattar ditt sällskap. Det viktigaste för mig är att du gör det med ett leende på läpparna och har kul. ❤

OBS! Jag vill att du använder egna ”nytagna” bilder med mobil eller kamera. Om du inte hittar allt är det helt okej. Du får poäng efter vad du gör under uppgifterna.

Fast text:
Uppgiftsjakten 2016 kan dyka upp var som helst på min blogg – i vilken kategori som helst. Varje uppgift pågår i minst fem dagar. När det är ungefär 24 timmar kvar tills jag stänger en uppgift, kommer jag att meddela detta i en kommentar i detta blogginlägg. Det är mycket troligt att jag lägger in andra inlägg som hamnar över detta om någon/några dagar. Scrolla ner hit om så är fallet, om du ska lämna ditt bidrag och meddelande.

Just nu vet jag inte hur många uppgiftsjakter det blir under året. Jag kommer att informera när jag vet lite mer. Den bloggare som leder när jag slutar får titeln UPPGIFTSMÄSTARE 2016 och en skraplott. Någon annan av de tio högst placerade kommer också att få ett pris.

Lek-Tabell:
1. Wiolettan, 49 p.
2. Ditte Akker, Eva Rohlén, 46 p.
4. Gunilla Wahlberg, 44 p.
5. Ethel Hedström, Sussie, 43 p.
7. Znogge, Anki , 40 p.
9. Kersti, Villa Herberts, 38 p.

11. GunBritt, 37 p.
12. Comsi Comsa, 35 p.
13. Sanna, 32 p.
14. Mia, 29 p.
15. Maria Bromander 27 p.
16. Gunnel Moberg,  24 p
17. Gerd Lindblom, Lma, 15 p.
19. Susan Johansson, 11 p.
20. Ezter, Mickan, Gun Toresson, 10 p.
23. Tant Glad, Ninnie, 6 p.
25. Primrose,  5 p.
26. Anna Andersson,  4 p.
27. Pia Boman, 3 p.
28. Övriga 0 poäng. 🙂

Limegrönt namn = Har gjort aktuell uppgift. Denna färg= Ledare av leken.

Här har du mina lekkompisars bidrag:
https://znogge.wordpress.com/2016/02/15/ingen-rast-och-ingen-ro-2/#comment-188472
http://tittelina.blogspot.se/2016/02/bosses-tavling-2016-02-15.html?showComment=1455550773027#c5306906446749273116
http://akker.blogg.se/2016/february/langs-havet.html#comment
http://egopyret.blogspot.se/2016/02/bosse-diabetes-utmaning.html?showComment=1455564779374#c3775609926801875937
http://wiolettan.bloggplatsen.se/2016/02/16/11268203-lite-om-diabetes-typ-1/
https://lma7.wordpress.com/2016/02/16/diabetes-1/comment-page-1/#comment-12508
http://kolonilotta1.blogspot.se/2016/02/bosses-utmaning-7.html?showComment=1455641321933#c3167388677634195057
http://eva49.bloggo.nu/Diabetes-1/#comments
http://ankistankar.blogspot.se/2016/02/varfor.html?showComment=1455809844867#c6682851893667169097
http://gunwah.bloggo.nu/Diabetes-1/#comments
https://villaherbert.wordpress.com/2016/02/19/diabetes-1/comment-page-1/#comment-824
http://minsoltrappa.se/2016/02/19/roriga-tankar-i-en-snabb-vardag/#comment-140

Diabetes

 

 

86 tankar på “Vi umgås dygnet runt

 1. Jag nöjer mig med att läsa och försöka få en inblick i det liv som diabetes innebär. Jag är glad att forskning och annat går framåt så man kan underlätta för alla drabbade. Det är svårt att sätta sig in i situationen med allt ”kringarbete” men jag tycker att du ändå ger en positiv bild även om den ibland av förståeliga skäl blir lite dystrare.

  Hoppas du får många bilder i den pågående tävlingen och att din dag blir en ljus och fin dag.
  Kramar får du!

  • Själva leken är som yster leksvans i slutet av mina blogginlägg och kan dyka upp när som helst och i vilken bloggkategori som helst.
   Den här gången handlade det om ett seriöst ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Ibland kanske mer som en kvarnsten eller fotboja trots att jag inte gjort något dumt. 🙂
   Egentligen borde jag kanske lägga in mer information än jag gör med tanke på att jag har en blogg. Men det var ingen sjukblogg som jag startade upp sommaren 2012 då du och jag tillsammans med många andra hade det så kul på 1av3.se. Ett mycket trevligt minne. 😀
   Jag tror att de grävde för djupt de första som gett sig till känna. 🙂 Egentligen behövs inte många steg i bostaden om man vill göra det enkelt för sig … 🙂
   Kram från söder.

 2. Jag nöjer mig med att läsa ditt inlägg och att försöka förstå hur det är att leva med diabetes. Jag har inte ens någon i min närhet som lever med denna sjukdom så då är detta inte något för mig.
  Om jag får tycka till lite…. 😧 så verkar tävlingsuppgiften tävlingsuppgiften en aning betungande… Ha en fin dag!

  • Du är så välkommen till min lilla blogg där jag tycker om att blanda och ge.
   Klart att du får tycka till. 🙂 Jag ser att du betonar ordet tävlingsuppgiften. 🙂 Själv ser jag det bara som en trevlig fotolek och den sjunde lekuppgiften anser jag personligen vara den lättaste av de som jag bjudit på. Bonusuppgiften är svårare generellt. Ändå är jag övertygad om att någon lekkompis kommer att knipa de två poängen. Det finns familj, släkt, arbetskamrater, vänner, grannar, hobbykompisar, kurskompisar, okända personer på fiket, restaurangen, på sjukhuset, tåget & bussen och många andra offentliga ställen. Hade det varit ”bar-armat-säsong” hade det varit för lätt. 🙂 Att titta på sina medmänniskor. Se det lilla i det stora. Färgen i det grå. Sådant ingår gratis i mina lekmoment. Som jag mest gör för att roa, men jag smyger gärna in allvar och diabetes 1 är allvar på högsta nivå. Alltför många människor kan inte skilja på de olika varianterna eller blir vilseledda i böcker, filmer, av ”snack” och rykten, på TV m.m.
   Tack ska du ha. 🙂 Jag önskar dig detsamma.

  • Den sjunde leken startades upp av en lekdeltagare som kände sig hemma på området i sitt yrkesliv. 🙂 Jag vill gärna komma från skyddsnätet med extrabilder. Eftersom jag denna gång ville se hur allmänheten ser på just min sjukdom. Som har likheter, men där det absolut inte ska dras ett likhetstecken till den sjukdom som är mycket, mycket, mycket mer vanlig och heter diabetes två.
   5 poäng till Znogge! 🙂

   • Tack! Egentligen tycker jag det är bra 😀 Har man sagt fem bilder så har man. Fler alternativ på ett nationellt prov ger fel 😉

    Kram

   • Ha ha! Där fick du till en utmärkt jämförelse. 🙂 och nationella prov är väl också en trevlig lek? Tycker inte fröken Znogge det. 😉 Nu föddes en knasig idé som jag fick plötsligt när jag läste dina ord. Tack för den Znogge. Den skulle kunna bli riktigt kul om jag kan få till den. Mer säger jag inte. Måste klura vidare. 😀
    ”Fyra dagar kvar” kommer jag att höra om några timmar. Du vet vad jag syftar på.
    Kram

 3. Förstår att Libra föredrar den limegröna dressen… den är klart snyggast!
  Vad säger jag om uppgiften då? Ja, inget! Har ingen i min närhet som är diabetiker… min mamma var det, men nu finns hon inte längre i livet, så jag får nog ge mig den här gången… suck…
  Kram

  • Visst är den tuff. Jag såg på en sida igår i en facebookgrupp som jag är med i, att det fanns flera möjligheter att piffa till knappen också. Igår hade en del hjärtan i rött på armen. Härligt att det går att göra något trevligt av något både allvarligt och jobbigt. Framför allt viktigt för barnen och den där Bosse Lidén som aldrig blir helt vuxen. 😀
   Det behövs ingen levande diabetiker ett i närheten. Som jag skrev ovan. Detta borde vara den lättaste av de sju uppgifterna som jag lagt ut. Om man förstås kan övertala domaren i sina motiveringar. 😉 Bonusuppgiften kan kräva mer.
   Kram
   Ps. Titta bland lekkompisarnas bidrag och spinn vidare eller vänta till nästa gång. Då kanske det handlar om att hitta Vintersvampar. 😉

 4. Jag har heller inga diabeteskontakter, så jag avstår också. Klart godis och sådant kan jag ta biler av 😉
  Skämt åsido, det är tur de kommer på nya hjälpmedel, som underlättar vardagen. Inte minst för små barn!

  • Utan skämt. Har man en bra formulering till domaren skulle … kunna vara livräddande i vissa utsatta lägen. 😉
   Synd bara att vissa saker ska ta så många år innan de gått igenom alla tester och nålsögon. Diabetesgåtan hoppades jag skulle vara löst innan år 2000. Hade det lagts ner lika många miljoner på diabetes ett som på diabetes två kunde ”vi” kanske varit där, tänker jag ibland.

 5. Det är fantastiskt att man kommit så långt med diabetesforskning och hjälpmedel. Och för mig vore det självklart att när man är sjuk, ja, då får man det som behövs utan extra kostnad. Jag skriver extra kostnad för vi har ju alla betalt skatt i alla år till det här. Jag håller alltså med dig till fullo om det där med fallskärmar och ohemult höga löner inom viss administration inom sjukvården (det sista var mitt eget).
  Ha det gott!
  Kram

  • För mitt liv som håller på att rinna iväg tycker jag att forskningen stått stilla (vilket inte är sant) Men hjälpmedel-marknaden och alternativen att välja på har blivit fler. Ändå står vi där och stampar och väntar otåligt på att alla frågetecken ska suddat ut och mirakelmetoden som går att genomföra på ”alla” dimper ner och godkänns. När det gäller kostråden tycker jag personligen att de gått runt i en cirkel och då menar jag inte en kostcirkel. 😉 Jag blir mörkrädd när jag tänker på vad jag fått för information genom åren.
   Fallskärmar log jag snett åt första gången jag läste om det. Nu har leendet fastnat i en stel gipsposé. 😦
   Kram Bobo

 6. Tack för ditt fina inlägg om diabetes. Blev så glad att skrev om LADA som dom flesta inte vet något om. Jag har denna sen några år tillbaka. Har försökt få knappen men det finns inte pengar till alla. Kronoberg har fattat beslut om att vissa kan få den. Skall fortsätta tjata.
  Kram Anki

  • Tack själv ”sötkompis”. 🙂 Mitt tips är att du deltar i min lek på ditt sätt. Du har en möjlighet att sprida information om din mer ovanliga variant. Om du har tid och ork. 🙂
   Har de fattat beslut om att vissa som har LADA kan få? Om svaret är JA måste du göra allt du kan för att få den gratis. Gör under några veckor utförliga blodsockerkurvor som du kan visa upp. Berätta om alla problem som du stöter på i vardagen. (skriv stödlappar) Redogör för dina möjligheter att få en bättre kontroll på just din sjukdom. Ge dig inte. Det kostar betydligt mer på sikt om du INTE får den. Personligen anser jag att ”Libra” är den finaste julklapp man kan få som en diabetiker med en instabil sjukdom. Den löser inte sjukdomen, men gör dygnet mer hanterbart. Lycka till.
   Kram Bosse

   • Skall försöka delta. Är inte så bra på att skriva. När det gäller knappen har det ingen betydelse om man har etta eller LADA.
    Kram Anki

   • Tack för informationen Anki. Om du inte kan få den ”rakt av” borde du få chansen att testa under några månader. Om ditt HBA1C sänks är det första kvittot, att du ska få behålla den. Kan du spä på med fler personliga fördelar … 🙂
    Det har snart gått 15 månader sedan debuten på svenska marknaden. Alla landsting i vårt land borde inse att fördelarna som Västra Götaland och Region Skåne visar upp är skäl till att hänga på tåget. Förhoppningsvis sänks priset på sensorerna snart.
    Kram

 7. Tack Bosse för ditt personliga och engagerande inlägg om dina ”vänner”. Jag har läst och grunnat mycket, slagit upp och läst på….
  Och nu är uppdraget klart och mitt blogginlägg är postat.
  Tyvärr inga bonuspoäng. Men vad gör det! Jag har haft väldigt trevligt och kärt mig massor.
  Stor kram!

  • Kul att du försöker sätta dig in i ämnet. Egentligen är det en hel djungel, men vissa saker är lättare att ta till sig. Jag ”pratade” rätt mycket tidigare med en svenska som bor i Spanien och som har diabetes ett. Du kommer garanterat att se många runda plastknappar i framtiden. Kanske redan imorgon. 🙂 Många väljer att sätta dem på andra ställen på kroppen. Helst de som är ”totaltatuerade” på överarmen. Kanske ser du någon som för en dosa mot armen och det piper till. Eller så har de stängt av ljudet. Jag fick precis en ny knapp (nummer 28). Jag låter S göra det för jag kan inte själv se var det finns ”ledig plats”. Det behövs variation på ”stickställe” och jag är ingen akrobat längre. 🙂
   Tjusigt collage du fixat ihop. Du är kreativ, påhittig och har det rätta sättet att tackla både tävlingar och lekar. Med andra ord ett bra föredöme att ha med för en lekledare. 😀
   5 poäng till Ditte! 🙂

 8. Nu finns diabetes i min familjekrets. Men jag hoppar över din lek denna gång….jag tittar in i din och de andra lekbloggarna’s bloggar istället. Att gå på bloggpromenad ger ju åxo motion hehe.

  Din ”libra” passar fint i den gröna dressen. Är det vårens mode för ”librorna”?? Ärtgrön ? Jag tycker det är fint jag. Den passar jättebra till min gröna hatt som jag hade i ett tidigare inlägg hihi.

  Kör så det ryker lekfarbror Bosse.

  Buskram från TantGrön.

  • Trist att du fått in diabetes i din familjekrets. Synd att det inte går att slänga ut objudna gäster. 😉
   Det finns många sätt att få motion på. Alla sätt är bra, utom de dåliga. 🙂
   Jag ångrar att jag inte beställde fler färger. Portot var mycket högre än priset på kläderna.
   Tack ska du ha, fina bloggvän.
   Kram Bosse

  • Och det var ingen ligga och dega förmåga framför burken. Du var aktiv och alert. Fångade ögonblicket i flykten. Förhoppningsvis lärde du dig något nytt på kuppen. 🙂 Bra jobbat.
   7 poäng till Comsi Comsa! ❤
   Ps. Du använde dig av samma metod som domaren hade när det gällde filmhundar.

   • Du hittade oväntat ”hålet” som vi uppfattade som okej. (denna gång). Precis som filmhundarna (där jag använt mig av din teknik), orange eller brandgult och denna tredje variant var min tanke att alla som ville kunde lösa lekuppgifterna inomhus. Om de inte ville ut i något ruskväder.
    Det jag tror att en del tycker är svårt vid första läsningen, är riktigt enkelt om man tänker till när det gäller de fem små uppgifterna. Att det lämpligt skulle dyka upp ett perfekt informationsprogram på TV var bara en slump. Jag uppskattar när det visas pedagogiska saker som stämmer. I allt för många serier, filmer och böcker har jag sett och läst stora felaktigheter som gör mig lika trött varje gång, när jag tänker på att tittarna/läsarna får falska kunskaper. 😦 som de sedan går runt och lär andra. När de sedan kommer till mig och ska lära/berätta …. suck. 🙂
    Nu ska jag ta mig en go fika. Solen och den blå himlen utanför mitt fönster lockar mig. Snart kan jag sitta på balkongen och njuta igen.

 9. Intressant inlägg!
  Det finns ingen diabetes i min familj, men det finns annan bröte. Jag testades också för allting i min donationsutredning och vet att jag inte har anlag för någon typ av diabetes.
  Jag avstår från tävlingen denna gången 😉
  Kram, Gerd ❤

 10. Jag blev lite deppig av detta inlägget faktiskt. Jag har blivit lovad denna libre. Eftersom jag har en väldigt svår diabetes ville läkaren att jag skulle ha en sådan. Diabetesköterskan motarbetar mig hela tiden. Läkaren är förbannad på sköterskan. Hon verkar ha något emot mig. Nu skulle han ta tag i saken själv. Vi har en jättefin relation själva.
  Jag tog bilder. Men jag blev sänkt, efter fyra stycken.
  men kramis ändå.

  • Jag blir mer arg när jag läser dina rader. 😦 Borde inte läkaren ha en högre ”rang” än din diabetessköterska? Du bor på rätt ställe (Västra Götaland). Du har en svårinställd diabetes. Med andra ord borde du vara dubbelkvalificerad för att få en gratis Libre.
   Om jag kunde byta diabetessköterska och bor på ett litet ställe (har kvar samma doktor). Borde du inte också kunna byta d-sköterska och ändå ha kvar din läkare?
   Så ska du INTE ha det. Du borde fått den redan förra året.
   Du kan inte gå till en diabetessköterska om ni inte har samma personkemi och du tycker att hon motarbetar dig. Det funkar inte i längden. Varken för dig eller din diabetes.
   Fast du haft din diabetes ett länge kommer du snabbt att lära dig nya saker om din kropp och hur den reagerar på ”allt”. Mat, motion, ”slarv” och allt annat. Jag tror du kommer att bli mycket mer motiverad att ta hand om dig själv. Den chansen borde diabetessköterskan ge dig. Så där får du inte ha det.
   Kram Bosse. Ps. Ge dig inte. Se mitt blogginlägg som en tändvätska istället. Orka du inte själv just nu, så be någon nära att hjälpa dig med ”kontakten”. Nästa gång jag hör av dig vill jag att du ska vara glad för att du fått … ❤

   • Läkaren tycker det med. Han är en av de högsta i teamet. Därför röt hanifrån. Du ska ha det här sa han. Jag får väl prata med dem själv sa han. Jag har kämpat. Han har varit med. Jag har till och med hans privata nummer. Han är en läkare med kall. Svarar jag inte är jag väl bara ute och cyklar, säger han. När jag ringde en gång höll han på att beställa kaffe, privat. Han ställer upp. Akuta diabetespatienter, finns han för. Man ringer inte i onödan.
    När jag har legat inne, är han alltid chefsläkaren, som driver ronden. Han tar alltid hand om mig. Han skrattar och driver med mig. Men han talar alltid allvar med mig också. Vi kan tala om allt. Vem tusan har en sådan läkare?
    Men den där sköterskan??? Läkaren sa till henne, att jag skulle ha libre. Förra året. Jag fick en tid till henne. Då sitter hon och säger att de var slut. Läkaren påpekade klart och tydligt att jag skulle ha en sådan. Nu får han fixa den själv, säger han. Kärring!!
    kramis, tack för att du tog dig tid

   • Det låter som du är i riktigt trygga händer när det gäller läkaren. Skönt att läsa att det finns sådana eldsjälar. 🙂
    Att sensorerna var slut var säkert sant. För det är det som varit det stora problemet hela tiden. De har inte hunnit med. Hade säkert ingen aning om att det skulle bli ett sådant sug. (eller var de medvetet försiktiga) Jag har läst hundratals sura/besvikna kommentarer om hur många veckor det dröjt till nästa leverans osv.. Jag har hört att de byggt fler depåer men inte i den takt som hade behövts.
    Däremot retar det mig att hon aldrig beställde till dig. Jag ser det som ett tjänstefel när det gäller patienter i Västra Götaland.
    Är du med i Facebook? Där finns en speciell grupp för de som har Libre. Mycket bra att läsa i början. Man får många läsvärda tips. Sedan blir det självklart många repriser som jag scrollar förbi.
    Hoppas han tar tag i det direkt och din uppgift är att påminna honom om det snart igen. Du kan tänka dig vilken härlig känsla jämfört med att joxa med mätare, rent finger, pressa fram blod och allt det trista. Men man måste hela tiden ha med fjärrkontrollen (Libre). Det kommer inget svar från knappen 🙂 Det är synd att man bara får en fjärrkontroll. Man ska också tänka på att den ska laddas. Åker man bort får man inte glömma laddaren. En laddning räcker dock riktigt länge. Mycket längre än mobilen. Åker man bort måste man även ha med sig en låda med en extraknapp. Som jag skrev ovan. 7 av mina 27 knappar har åkt av innan de fjorton dagarna gått. Då ringer man ett nummer och jag brukar få en ny låda körd med DHL ända fram till min dörr på ett par dagar. Dessutom måste en vanlig blodsockermätare med vid resor. Vid extremt lågt eller högt jämför jag alltid med den gamla mätaren som mäter blod. Det handlar ju om ett värde som är 10-15 gammalt och har man ex 4.2 och pilen står rakt ner blir det stressigt. Då åker pumpslangen snabbt av. 😦 jag dricker söt cola och tvättar ett finger. Darrande tar jag reda på den gamla mätaren och konstaterar dystert att den kanske visar 3.3 och jag är trött på livet som gav mig denna skitsjukdom. Det kunde räckt med en förkylning om året. 🙂
    Styrkekram Bosse

 11. Diabetes typ 1, en sjukdom som många lider av och som forskningen behöver mycket mera stöd till, för att kunna forska vidare.

  Mitt bidrag till din tävlingsuppgift har jag nu publicerat på min blogg. Orkade inte sätta mig på träningscykeln annars hade det ju varit en syn.
  Kram!

  • Tack för att du sprider information om diabetes 1 på din blogg. Det är en riktigt liten ”kaka” av forskningspengarna som går till denna variant. Inte så konstigt med tanke på alla som har diabetes två i världen.
   Jag tog ett pass på min motionscykel igår. Idag lockar vädret till en utomhusaktivitet som motion. Solen lyser och det är en klarblå himmel. Hoppas det håller i sig två timmar till. Vädret ändrar sig snabbt vid dessa breddgrader.
   5 poäng till Wiolettan som återtog ledningen!
   Kram Bosse

 12. Så bra att du skriver och berättar om denna jäkla sjukdom. Vet själv inte så mycket då jag tillhör de lyckligt lottade som slipper detta elände med sprutor m.m. Men blir glad då jag läser och hör att forskningen sakta men säkert går framåt. Kom just att tänka på en liten sann småfräck händelse från mitt badis: Det var min dåvarande kollega vars man hade diabetes. Och en morgon så frågade vår chef henne – Hur mår Johan nuförtiden? Då svarade hon – Jo, tack det är så bra så, för i morse hade han sex…….Gissa om vi skrattade. För hon tänkte ju naturligtvis på hans blodsocker men det tänkte ju inte vi på.
  Tyvärr har jag alldeles kommit av mig då det gäller att vara med och leka. Men jag lovar att jag kommer igen……
  Tisdagskramen

  • Det är kul när man kan hitta humorn i de trista situationerna. Det gör vi oftast som tur är. 🙂 Visst är det häftigt när replikerna blir så. 😀 Vågade din chef fråga henne fler gånger? 🙂
   Om Johan haft ”Libra” och han hade ”sex” och en lodrätt pil rakt ner hade han kanske inte tyckt det varit så bra. Det är intressant när jag läser på sajter och inser vilken individuell sjukdom diabetes 1.En del är supernöjda och går och lägger sig med 3.3.
   Jag kan meddela att fröken Annika ligger på en delad 28:e plats med resten av världen. 🙂 Zero Points. Du är alltid välkommen att spräcka nollan.
   Hoppas du också har sol och molnfritt.
   Kram Bosse

 13. Jag har ingen i min närhet som har diabetes, så jag är ganska okunnig om den sjukdomen. Får nog hoppa över din tävling denna gången, fastän jag tycker att temat är väldigt viktigt. Jag fortsätter ändå klura lite, så kanske jag kan komma på något innan tiden är slut för uppgiften. Kram

  • Skönt att ingen i din närhet har den. Den har en trist tendens att ”smittas” (ärftlighet) 😦
   Min tanke var att förena nytta med nöje denna gång.
   Mina länkar till än så länge fem lekkompisar är både trevliga och bra sätt att lära sig på. De har varit extra duktiga. Egentligen behöver man inte gå så långt för att knäppa fem bilder som kan övertyga domaren om att förslagen ska ge fem poäng. 😀
   Hoppas du har samma väder som jag har. Jag längtar ut. Efter lunchen så …
   Kram Bosse

 14. Tack för mycket intressant information. Det är svårt att föreställa sig hur det kan vara att leva med diabetes och jag skäms lite när jag tänker på att jag grämer mig över mina småkrämpor.
  Jag hade en liten grannflicka som har svår diabetes, så pass att föräldrarna var tvungna att väcka henne varje natt för att kolla värdena. Hoppas att hon kan få en sån där Knapp.
  Lite extra intressant blev det också att se nyhetssändningen på Rapport igår kväll där det berättade om den här nya Knappen.
  Varm kram till dig Bosse!
  /Ingrid

  • Kul att du ville titta in och läsa. 🙂 Vi har alla våra ok att bära. I min ungdom kunde jag gnälla över en förkylning. Det gäller att försöka göra det bästa, se möjligheterna, ljuset i mörkret. Sedan beror det på vad diagnosen är. Inte kan det vara lätt att ge råd till någon som precis fått sin dödsdom skriven i pannan. Trogna vänner som inte flyr när det blåser motvind är de bästa att hålla i handen och umgås med.
   De har börjat sänka åldersgränsen vilket kommer att bli bra. Inte konstigt att de ville prova på vuxna först. Vilken lättnad det kommer att bli för oroliga föräldrar med all rätt. Likadant för förskole och skolpersonal. Det kostar mycket pengar. Men varje patient borde få två ”Libra”. Det räcker inte att ha knappen på armen. Man måste sätta på sin ”Libra” och föra den mot armen. Då får den inte vara glömd hemma. I ”småskolan” kunde läraren ha en ”i reserv”.
   Vilket sammanträffande. Det kunde jag inte förutspå när jag la in blogginlägget igår.
   Tack för kramen Ingrid. ❤

 15. Nu har jag besökt sonen som gärna ställde upp föremålen på köksbordet och inlägget är klart!
  Knappen får han ha bara för en veckas uppföljning ett par ggr/år och nu hade han den inte. Insulinpump har han inte heller …
  Tack för att du upplyser folk om allt extra jobb det är med diabetes1 förutom att inte alltid må så bra .. Kram

  • Vad trevligt att han ville ställa upp och sprida information om vår gemensamma diagnos. 🙂
   Synd att han inte kan få ha knappen året om. 😦
   Jag förstår att det var inga problem med att lösa mina lekuppgifter denna gång.
   Tack för att ni ställde upp. 😀
   5 poäng till Lma! 🙂

 16. Hej Bosse
  Några bilder blir det inte men en liten berättlse kan jag fixa.
  Fick diabetes för ca 6’år sedan. Deltog i en studie där man kollade sambandet mellan hjärtinfarkt och diabetes 2. Vid sista träffen konstaterades att jag fått diabetes och p.g.a min ålder naturligt vis 2.
  Hamnade på VC och en liten häxa modell äldre. Ingen information om vad det innebar att ha diabetes. Först måste jag gå ner 10 kg (hade precis gått ner 18 kg efter att mitt knä blivit fixat så jag kunde gå) sen skulle jag spring 3 i vacka och gå på motionsgympa. När jag förklarade att det inte gick eftersom jag har protes i ett knä så fnös hon.
  Fick en blodsocker mätare ocj tabletter.
  Socker steg och blev inte bättre och hon var bara arg och påstod att jag inte skötte mat och motion.
  En morgon låg sockret på 27 och jag mådde skit. Ringde sköterskan som haft på forskningen och hon ordnade en akut tid på diabetes avd. Träffade en underbar sköterska som genast tog prov för att kolla vilken typ jag hade. Sen fick jag insulin och nya tabletter.
  Fick träffa en läkare samma dag och jätte mycket information.
  Problemet med LÁDA är svårigheten att ställa in rätt dos. Ibland är det högt och nästa dag får jag en känning. Måste kolla innanjag går en längre promenad är det 5-6 brukar jag dricka mjölk för att känna mej trygg.
  Ibland får jag en känning som går snabbt den är lätt att känna för då svettas jag och blir darrig. Är det en känning som går sakta kan det vara lite lurigt men numera märker jag det .
  Kram Anki

  • Vilken bad story. 😦 Jag skrev en lång kommentar som plötsligt försvann och inte gick att få tillbaka. 😦
   Det finns både häxor och änglar inom detta viktiga område, vården. På VC hörde du inte hemma såklart.
   Hoppas du numera tillhör diabetesmottagningen och har tillgång till en läkare, diabetessköterska, fotvård, dietist och får göra ögonbottenfotografering minst vartannat år.
   Hade du bott i Skåne borde du varit kvalificerad till ”Libra”. Om jag varit din läkare skulle jag satt på dig en slags mätare som läser av BS-värden kontinuerligt under en vecka och sedan fingranskat värdena för att se ett eventuellt mönster. Allt för att ställa in grunddoserna så bra som möjligt.
   LADA brukar som du vet vara svår att ställa in. Det är min variant också. Min personliga menar jag. Din vardag hade blivit mycket bättre om du fått en Freestyle Libre som den egentligen heter. Du hade fått en trygghet och lärt dig massor bara på ett par dagar. 🙂 Dessutom skulle jag satt dig på insulinpumpterapi istället. Fördelarna är betydligt fler än nackdelarna vid en jämförelse med sprutterapi. Så där ska du inte behöva ha det. Allt går inte att lösa, men alla ska få bästa möjliga vård och hjälp.
   Du får skriva dig i Skåne. Eller så hänger Kronoberg på snart under året.
   Styrkekram Bosse ❤

   • Jag går numera på diabetesavd.och har en läkare som jag träffar 1 gång om året samt en underbar sköterska. Vi träffas 2 gånger och jag kan maila henne om jag behöver fråga något. Får snabbt svar eller så ringer hon upp. Skall fråga om pump och knapp igen.
    Kram Anki och Minton

   • Den biten låter trygg. 🙂 Då ska du bara bevisa för dem att du borde prioriteras. Vänta inte till nästa gång du får en tid. Ring och ring. 🙂 Jag har suttit en timme och läst igenom flödet i den grupp på Facebook som jag är med i för att se vad medlemmar i ditt landsting skriver. En del har fått Libre. Andra är besvikna. Just nu bor du på fel sida gränsen. Skåne Region hängde tidigt på tåget och insåg att detta är en investering för framtiden. Lycka till. Kram

 17. Tack för ditt inlägg. En av mina bästa vänner har en dotter som har en diabetes som är väldigt svårinställd. Jag har ju bara följd det på avstånd men förstår att det är ett stort problem. För att inte tala om när tonårstiden kommer och man vill vara som alla andra.
  Här kommer länken till mitt inlägg. http://plommenad.se/diabetes/
  Kram

 18. Mycket intressant, och så bra att tekniken går framåt. När jag jobbade med diabetespatienter fanns inte Libran ännu. Några sjuksköterskor på mitt jobb har fått den pga oregelbundna arbetstider men jag vet att alla inte har fått. Känner med föräldrarna till diabetesbarn och så klart med alla diabetiker, och hoppas att allt som gör livet enklare blir snart tillgängligt!

  • Prövoåret passerade i höstas. Nu borde alla landsting inse att detta är en investering på sikt för diabetes 1 och LADA patienter. Precis som med insulinpumpar borde priset för sensorerna gå ner kraftigt när användare antalet skjuter i höjden.
   Det känns som tekniken hela tiden rusar framåt – men forskningen håller inte samma takt. Diabetes 1 får en så liten del av pengarkakan jämfört med Diabetes 2. ”Vi” är ju ganska få om man jämför de två varianterna.

  • Välkommen till min blogg! 🙂
   Jag läste ut den för några veckor sedan. Flera gånger fick jag avbryta sista kapitlen för att det fanns inga vindrutetorkare på mina läsglasögon. Mycket gripande. Vilken fighter han var in i det sista. En av mina stora idoler på de gröna arenorna på nittiotalet. Jag såg på din blogg att du bor i staden som han fortsatte att köra till, trots kroppens alla tillkortakommanden.
   Kram Bosse

 19. Tack för att du tog oss till Sjöbö. Intressant. I min gamla Sverigehjärna klingar det ju inte så bra, men du har vänt detta.Tack!
  Intressant läsning om diabetes, man tror man vet en del, men nu vet jag iallafall mer.

 20. Skönt att det går framåt med den medicinska utvecklingen. Måste bara komma ihåg att inte klappa om dig på överarmarna om vi skulle mötas någon dag.

  Lite spännande att Libra piper. Bara i bibliotek. Ska man ta det som att hon är bokmal eller analfabet? Tur att hon inte piper vid alla stöldskydd. Skulle bli lite jobbigt att gå och handla då. Jag hade en dator en gång som fick ingång stöldskydden i vissa affärer. Lite småjobbigt var det.

  Kram

  • Min otåliga sida tycker den medicinska stått still i många år och mest stampat på samma fläck, vilket inte är helt sant. Ett stort problem är att hela ”kedjan” tar många år innan den når test på människor. Det satsas betydligt mer på diabetes 2. Däremot har den tekniska utvecklingen rusat fram de sista åren. Libre är bara ett exempel på det. 🙂
   Det kan vara vilket som. 😉 Böcker som jag lånat i Tomelilla kan börja tjuta när jag går in på Ystads bibliotek om jag har dem i ryggan. Jag är van vid att det tjuter om mig vid kontroller vid flygplatsen. Pinsamt.
   Tänkte du klappa hårt? I så fall säger jag att jag har knappar på båda armarna. 😀
   Sant är i alla fall att jag har en på magen också.
   Kram från KnappBosse

 21. Så där bästa Bosse! Jag vill ju så gärna vara med, så nu finns mitt inlägg på plats. Det har varit en lärorik vecka, som även gett mig många minnesbilder från min mors sista år i livet som multisjuk.
  Ha det gott!
  Kram

  • Bra att du ångrade dig. Du presenterade en fyllig redovisning av diabetes ett. Glömde skriva att din sista bild var både gullig och texten så sann och viktig. ❤ Jag har själv haft tur på det området. Min mamma och Solveig var underbara i den tuffa starten.
   5 poäng till Anki! 🙂
   Kram Bosse

 22. Kikar in och lämnar ett litet avtryck 🙂 Det är bra att upplysa andra om sin/sina sjukdomar och vad det finns för hjälp att få. Många har inte en aning. Kram Katarina 🙂

  • Det är många som inte vet, eller som tror att de vet allt fast de ofta blandar ihop min variant med den stora variant som betydligt fler har. Diabetes två. Det som tidigare kallades åldersdiabetes.
   Jag gillar att förena nytta/allvar & skoj/lek. 🙂
   Kram Bosse

  • Jag tycker inte det var rörigt utan bra upplagt. 🙂 Självklart är det godkänt. Helst med tanke på var du tog bilderna. 🙂 Finland och Sverige toppar den tråkiga listan sedan många år när det gäller insjuknandet av diabetes 1 i förhållanden till folkmängd. Kylan och kaffekulturen kan vara bidragande orsaker. Vi äter för lite fisk. Har för få soltimmar under året osv.
   5 poäng till Villa Herberts! 🙂
   Tack ska du ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s