Den beställda oktoberdagen

I torsdags kom den. Den där dagen som damp ner som en skänk från ovan. En underbar oktoberdag efter en mycket kall natt med frost. Nu var det klar luft, så vindstilla som det bara kan vara få dagar vid kusten, en värmande sol och sprakande höstfärger.
Nu kom dagen så klart inte av en slump. Jag hade beställt den. Var så sugen på en höstutflykt med fikakorg och kamera. Ni vet väl att man kan beställa? Jag vågar inte berätta numret. Det är ingen idé att ni googlar eller slår på leta eller eniro. Jag är bara rädd för att någon av er skulle beställa höstruskväder. Hela veckor. Därför tiger mina läppar och mina tangentfingrar håller sig i schack. 😀

Jag började med att beta av ställen jag inte varit på tidigare. Letade hösttecken. Parkerade bilen impulsivt när jag såg ett vackert höstträd. Tog mig in i små parker och oaser. På minst två ställen såg jag människor som reagerade på varje steg jag tog. En elak sida av mig ville vinka lite glatt retligt in till dem i sina hus när jag i ögonvrån såg hur de flyttade sig från fönster till fönster. Trodde de på allvar att jag skulle stjäla en bok? De är fina att se på. Annars föredrar jag dem som jag kan bläddra i. En allvarligare sida av mig sympatiserade istället med mina medmänniskor. Rädsla. Även mitt på dagen, en solskensdag, lever den hand i hand med oss. Det händer på tok för mycket ont i vårt samhälle. Argast blir jag när de ger sig på oskyddade, äldre personer som är godtrogna och väluppfostrade sedan barnsben.

Jag hade heller inte blivit förvånad om jag fått ex. ett samtal från polisen när jag kom hem. Ni som läste mitt kåseri, ”Rädd på olika sätt”, som jag la in 13 juli vet vad jag syftar på (välj kategorin Kåserier om du är nyfiken eller leta på juli) Ni förstår min känsla. Allt kan hända när Bosse Lidén är i farten.

När jag kom till Svarte, en kustort några km väster från Ystad, blev frestelsen för stor. Jag bara måste få en bild på de vita fina husen längs med vägen. I ett av dem bodde Kurt Wallander i några TV-filmer. En klasskamrat till min ena dotter bor där i verkligheten. Familjen var tvungna att utrymma nästan all inredning till filminspelningarna. Fick visst väldigt bra betalt. De har även gjort det ett par gånger efteråt. Teamet får gärna välja vår bostad nästa gång Kurt vill röra på sig. Hoppas bara att våra böcker får stå kvar. Mördaren kan väl vara bokintresserad. En pensionerad bibliotekarie, eller bokhandlare. Vi får snacka om det när de ringer. 🙂

Det var inte lätt att hitta luckan i trafiken genom Svarte trots att det inte var högsommar. Hela tiden kom det bilar från Trelleborg eller Ystadhållet. Till slut ställde jag mig mitt i gatan. Fick en skaplig bild, men de fina rosorna utanför från i somras blommade inte. Synd. För det gör en del rosor fortfarande i Ystad.

En sak som jag alltid gör när jag åker iväg ensam på höstturer är att planera inför nästa säsong. Jag älskar att hitta egna små ställen som jag sedan tar med mig hela familjen och vänner till en solig vårdag. Helst ska det vara platser som inte är de vanliga turiststråken. Jag har alltid gjort så var jag än bott. När jag kommer hem lägger jag in anteckningar i en mapp på Word. Blåsiga och dimmiga höstdagar plockar jag fram smultronställena från mitt minnesskafferi. I torsdags hittade jag två ställen. Helt perfekta. Inte så långt dit. På ett av dem ska jag sitta med min laptop och skriva en solig aprildag 2013.

Varför smakar det så mycket bättre med kaffe och fika utomhus? Jag tog min fikastund vid Lilleskogs strandbälte. Såg Bornholmsfärjan ge sig iväg. Solens strålar gnistrade i vattnet. En klarblå himmel. Höstfärger på träden. Behagligt varmt. Tänk att få sitta i kortärmat den 11 oktober. Jag ville frysa ögonblicket. Sög in allt med alla mina sinnen. Så tacksam för att få vara med om stunden. Inget som man ska ta för självklart. Det var som om jag aldrig ville gå upp till bilen där jag i sakta mak gick i sanden. Alla jag mötte hälsade på mig. Visst är det mysigt att byta några ord med sina medmänniskor eller få ett leende som smittas så skönt. Kom på mig själv att tycka att rynkor i ansiktet är extra vackert när jag i ett kort möte fick ett leende av en äldre dam.

På hemvägen tog jag en promenad vid småbåtshamnen. Flera båtägare höll på att pyssla med förberedelserna inför det som väntar runt hörnet.
Mitt hörn idag är två vändor i regnet. Först ska vi slänga saker. Sedan skänka. En sak som gör mig ledsen är det sistnämnda. Nu har vi provat att skänka saker på väldigt många ställen sedan vi flyttade hit. Orsaken är att jag blir både sur och besviken. Aldrig. 😦 ALDRIG har vi fått ett ord på fyra bokstäver. Ordet börjar på bokstaven T. En del saker har varit riktigt fina. Det är då jag saknar våra turer till Fyren i Båstad. Där jobbar två av våra vänner. Peter & Kerstin.
Ni får ha en bra helg. Var rädda om varandra.

8 tankar på “Den beställda oktoberdagen

  • Kaffet hade räckt till dig med. De andra godsakerna i korgen fick inte vara med på bild.
   Det hände. Taktiken att åka långt med den fullastade bilen fungerade utmärkt. Den trevliga farbrorn tackade så hemskt mycket och därmed kommer han att få besök av oss fler gånger.

 1. Det var en verkligt trevlig tur jag fick följa med på! Det kändes så avslappnat och blev så lugnt inombords. Oftast är det dessa små guldkorn, som är de allra bästa och de svåraste att hinna se.
  Klokt att spara och ta fram när snön yr och längtan blir för stor efter smultronställena.

  Leenden är gratis som jag sagt så ofta förr. De kan vi gärna slösa med!
  Det lilla ordet som börjar på T är så bortglömt nu tycker jag. Tråkigt och speciellt när man skickar något till någon och det inte hörs ett enda dugg. Har det kommit fram? Var det så lite uppskattat? Ska jag verkligen skicka någon mera gång?

  Ha en härlig helg! /Kram!

  • Det är när vi tar oss tid att njuta av vardagen livet blir som bäst. Det var trevligt att ha dig med. 😀
   Jag tänker precis som du i exakt samma ordning på frågorna. Min älskade mamma brukade också säga samma sak. Då var jag yngre, tuffare på ytan och svarade snabbt NEJ på sista frågan.

 2. Gillar att åka på utflykter,, att bara njuta sitta lugnt med sin kaffekopp .. Härligt !! Ett leende Gör ofta att man får ett leende tillbaka.. Tyvärr så finns det många som inte lärt sig /order tack !! Även vad ditt och mitt är ,, egentligen skulle man inte behöva låsa in allt och dessa dyra försäkringar på alla sina saker .. ! Tack för åkturen i det fina höstvädret!! 👍😃

  • Tänk om man fört statistik på alla utflykter genom åren. Det måste handla om tusentals. Jag älskar sysslan. 😀
   Det stämmer. MITT och DITT verkar ha slutat att existera. Det är sorgligt.
   Vi skötsamma tycks dubbelförsäkra allt. Ingen rolig utveckling.
   Varsågod. Tack för att du läser.

 3. Bosse.. jag tror att även om inte mottagaren säger tack.. (vilket de borde).. så får man någonting tillbaka.. ofta från någon helt annanstans..
  I ditt (ert) hjärta vet du att ni givit/hjälpt och kan glädjas över det.
  De som inte uppskattat, får kanske tillfällen att tänka om, nångång..
  Så tror jag.. tralla la.. 🙂

  • Det fattades lite i min text. När vi dessutom fick höra frasen. ”Det är väl inga böcker ni kommer med.” Sedan kroppsspråk som säger en hel del. Vi blev glada när vi fick ett tack igår. Det blev några mil extra men vi kombinerade med annat trevligt.
   Visst har du rätt. Det viktigaste är att mottagaren blir nöjd. Tyvärr gäller det inte kläder i containrar i Skåne och delvis Halland. Vet inte hur det är hos dig i Lappland 😀 Här länsas de av smidiga småväxta personer. Skeppas över från Ystad till Polen med fullastade lastbilar. Trist nog får de bara en månads fängelse. Inte lastbilarna. De kommer undan helt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s