Väntans tider

Lite fortsättning på inlägget igår som jag la in på Lite galet och därefter mer allvar i texten som hamnar i kategorin Diabetes.

Visst. Solveig hade rätt. ”Dina bokstäver” gälldes inte på lotten. Strunt samma. Jag är så förtjust i att höra någon från Gotland prata så det gjorde inget alls. Kvinnan förklarade för mig i telefonen så gulligt att jag knappt lyssnade utan mest satt och smälte. Därför frågade jag ett par extra gånger. Tre…eller fyra om sanningen ska fram på bordet. Ska erkännas att hennes röst inte var riktigt lika len och tilldragande sista gången. Hon fick också hemskt bråttom av någon orsak. Nästa gång får det bli en Trisslott. 🙂

Igår höll regnandet på igen. Det blir så mörkt på nedre botten. Därför klev jag upp en våning för att likt Jack Nicholson se ”Livet från den ljusa sidan”. Orsaken var även att fixa till en lunch. Eftersom jag var ensam tog jag med något att läsa. Denna gång Diabetes, en tidskrift som jag själv gästspelade i några år som kolumnist en gång i tiden. Vad glad jag blev av rubriken ”Hopp om en framtid utan diabetes”. Vet inte om jag var så upprymd när jag kommit en bit in i texten. Det regnade ute men blev även rätt mörkt inne i den kropp jag bor i. ”Skillnaden mellan typ 1 och typ 2 i världen är att hälften av alla med typ 2 inte är diagnostiserade. Alla med typ 1 är diagnostiserade – eller döda. Sju personer i sekunden dör i världen av diabetes och förra året kunde 4.8 miljoner dödsfall knytas till sjukdomen.”
Jag följde sekundvisaren på köksväggen och kände ingen större livsglädje trots att jag insåg att jag tillhörde överlevarna. Just nu. I denna sekunden. För att inte missa något i livet unnade jag mig en god efterrätt. 😉
Jag bläddrade vidare och läste om sju myter om fetma. Fördomar sprids som sanningar. ”Du har säkert läst att långsam viktnedgång är bättre än snabb, att amning förebygger övervikt i framtiden, att jojo-bantning är farligt och att det bästa är att ha låga realistiska mål för din viktnedgång.”
”Fel, fel, fel”, säger nu danska och även amerikanska forskare och avslöjar ett antal myter och fördomar kring övervikt och fetma. Myter som utan vetenskapligt stöd sprids som sanningar.

Möss och råttor har fått konkurrens i forskningsrummen av en fisk. Ett alternativ som prövas på KI, Karolinska Institutet, i Solna är zebrafisk. Fisken har tre stora fördelar jämfört med möss och råttor. En av dem är att den är genomskinlig och lämpar sig väl för analys med mikroskop. Mycket intressant tycker jag som följer med i all forskning jag kommer över. Tänker tillbaks på när jag kom hem från sjukhuset med diagnosen typ ett diabetes och mamma ringde till mig och var jätteglad. Hon hade läst på en trottoarpratare från bussen att de kunde bota diabetes. Matt tog jag ut cykeln och tog mig till närmsta kiosk. Köpte tidningen och lärde mig bryskt en lärdom som sitter i fortfarande. Lita ALDRIG på en fet stor tidningsrubrik.

Jag måste erkänna att jag igår tittade in väldigt många gånger i mejlboxen på Solbo07. Igår var det arbetsdag nio på tryckeriet, som ska trycka upp x antal ”Mina fotsteg i ditt hjärta”.
Informationen 8-10 arbetsdagar och 1-3 leveransdagar har jag lärt mig utantill. Hellre en dags extra väntan än att fel bok dyker upp. Jag är lättlurad även om jag själv står för trösten. 🙂

Idag har jag beställt sol. 😀 Vad beställde du för väder?

39 tankar på “Väntans tider

 1. Sol, beställde jag med. Kvällsol allra helst…
  Ja Du, min vän. Dessa våra sjukdomar som kvällstidningarna frossar i. Jag upplever det som en aning respektlöst! Mycket bättre läsning från Mag- och Tarmförbundets tidning ”Kanalen”. Bara titeln på tidningen får mig att rikta mungiporna uppåt! 🙂

  Önskar dig en fin-fin torsdag!

 2. Jag beställde också sol. Vill sitta ute på balkongen och bläddra i en tidning och dricka kaffe. Och skall man tro på SMHI så skall det kl 14 vara strålande solsken… Den som lever får se. Jag har ju också diabetes, kanske trillar jag död ner när som helst?? Hoppas ni får sol där nere, men det får ni säkert. Kram!

 3. Oj vad spännande Bosse att du snart får titta på x antal av din bok, i verkligheten! Att du ser och känner i händerna att den äntligen finns där – jag önskar dig lycka till. Om hälsa och sjukdomar ska man inte läsa alltför mycket, det är oftast deprimerande… Kram och sol idag/Margareta

 4. Jag beställde sol, men den glimtar bara till. Det regnar inte åtminstone. Regn tröttnar man fort på! Så spännande att boken kommer snart 🙂 Sjukdomar är inte roligt, fetma är inte heller roligt. Jag behöver en sån där mirakeldiet, tappa 10 kg på en timme typ… Har du läst om en sådan?

 5. Nu känns det som jag vill se om den filmen. Min pappa dog i diabetes och min man har fått diabetes för några år sedan men kan bli av med den för han har insulinproduktion fortfarande så han är med i ett projekt. Han måste gå ner i vikt och han har gått ner 4 kg men det är inte lätt.

  Ja du det forskas hela tiden och sen kommer nya rön. Jag har beställt sol men inte mer än 20 grader 😉

  Ha en fin dag
  kram

  • En av många bra filmer som Jack N är med i.
   Hoppas att din man klarar av viktgränsen. Det finns några spännande projekt på gång i Sverige just nu. Här i Skåne har de satsat mycket hårt och är världsledande på några områden. Våra döttrar är med i ett.
   20 grader är behagligt nu på våren. Nästa månad får det gärna gå upp några grader till. Helst vill jag ha 20 grader i vattnet också… 🙂
   Kram

 6. Jag har beställt väder idag och samlar gärna flera dagars solsken till på lördag då min syster ska ha utomhusbröllop. Väderkartorna berättar att det ska ösregna på lördag. Från eftermiddag till natt. Så, om alla ger en smula solsken till mig så överlämnar jag den till brudparet på lördag! 🙂

  Vi måste vara rädda om de dagar vi fått oss tilldelade, även om vi inte vet hur många de är. Mer lyx åt vardagen, mer kärlek och mer skratt. Alla drabbas av något, direkt eller indirekt. Mer eller mindre. Jag önskar att det fanns mer liv och mindre med sjukdomar.

  Nu håller jag mina tummar för att det plingar till i inkorgen, från tryckeriet. Att det står att de turligt nog har en oplanerad tur till Ystad idag och att din last kommer med i bilen. Visst?

  Kramar!

  • Vad romantiskt. Hoppas verkligen hon får lika fint väder som det var förra lördagen. En smula solsken var borde räcka så att det blir lokalt solsken över brudparet. 😀 Lena härunder gör också sitt bästa.
   Rätt resonerat. Vårda och hålla i de dagar vi får. Tänk om alla sjukdomar kunde utrotas. Istället somnar vi människor in lugnt och med ett leende på läpparna samma dag som vi fyllt 100 år. Nöjda och belåtna.
   Jag har fått ett annat konstigt mejl i min inkorg idag. Undra om det är något lurigt. Fick ett liknande förra veckan. Har inte vågat trycka på det blå. Snart känner jag mig som Tomas de Leva. ”Vem ska man tro på?”
   Kan det vara så att de inte kan räkna till tio i Danmark? Tycker du att jag ska sätta mig på ljugarbänken utanför och vänta? Dingla lite med benen. Det är solsken på framsidan just nu.
   Kram

 7. Det där med diabetes är en knivig pryl. Och det var verkligen ingen munter läsning du hade där! Däremot så väntar jag också på din bok 😉 Hoppas pressarna har gått för högtryck och att de
  t.o,m kör ut din bok!! Jag har beställt sol såklart ;D

  Ha en härlig dag i solen!!
  Kramen

  • Ibland får man läsa om tråkigheter också. Helst inte för långa stunder. Samma sak med att titta på nyheter på TV.
   De danska pressarna i Århus har kanske fått solsting. ”Kör ut din bok.” Visste du att du var extra rolig där? 🙂
   Tack för solbeställningen.
   Kram

 8. Jag tänker så här.. att ingen vet när och av vad vår sista dag tar slut.
  Inte heller om det är en stund i solsken eller hagelstorm.
  Man bör nog vara lite hälsosamt realist i det som är svårt..
  men försöka fokusera på det som är bra för det ger kraft.
  Och kraft behöver man.. för att klara de där ”utmaningarna”.

  Jag skickar alla ”mina” solstrålar till Sandra R så systerns bröllopsdagen blir fin.
  Men om det skulle komma lite regn.. så sägs det ju att det betyder lycka för brudparet. 🙂

  • Din första mening var intressant. Jag hade en utläggning om det i mitt manus som tvättades bort i sista genomläsningen. Gick på magkänslan där. Annars tyckte jag om mitt djupa resonemang.
   Kraft och kärlek behövs alltid i svårigheter.
   Ser att du garderat dig om vädret. Om det blir hagel kan de skippa risgrynskastningen. Jag hoppas att de får lokal sol. 😀

 9. Sol och sol fick jag, men med snålblåst :-). Beträffande myter och fördomar om viktnedgång; jag hoppas att just de här forskarna har rätt. Och hörde på nyheterna häromdagen (hörde inte allt så jag kan inga detaljer) att forskare håller på att arbeta fram försök med att forska på celler. Om det löper väl ut, kan människan sluta forska på andra djur och det tycker jag verkligen är på tiden.

 10. Hej Bosse! Kikade in för att säga HEJ, och se hur det går med din bok. Inget är som väntans tider. SOL SOL SOL har jag beställt.
  Kram från Skogsfen.

  • Spännande, overkligt och en lite seg väntan. Jag brukar inte ha problem med det annars. Kan bero på att jag idag fick det till 10 arbetsdagar. (8-10 stod det)
   Svaret är NEJ. Det är flera år sedan jag köpte kvällstidningar. En gång i tiden köpte jag varje dag. Sedan varje söndag för att lösa korsord. Nu ytterst sällan. Missar inget. Läser hellre en bra bok. ”Mina fotsteg i ditt hjärta” ska vara rätt bra har jag hört. 😉

 11. Hej och tumlingarna hållna för allt och alla som behöver tur, hopp och inte minst sol! Här är det ett strilande och droppande och fullt av vattenpölar men också grönt tack vare det! Så det är bra om det regnar lite mellan varven! Det blir så frisk luft av det, dessutom…
  Bosse, jag har en klocka som går baklänges, men det är klart, sekundvisarna hoola-hoopar där också, den skulle du nog blivit snurrig av. Skickar en hälsning och skön helg med sol till Ystad!
  Till Sandra: jag omdirigerar alla solstrålar som vågar sig hit till ett visst bröllop på lördag!
  Hoppas det hjälper!

 12. Oj, nej, diabetes är verkligen ingenting att leka med… Hoppas att det går någorlunda för dig med rutiner och sådant. Kan tänka mig att det sitter i benmärgen liksom… Såå spännande med din bok, Bosse! 🙂

  Kraam
  Petronella

  • Ibland är det en nackdel att vara extra söt. 🙂 Egentligen kan jag inte komma på någon fördel med det. Är mest tacksam för att våra tjejer inte fått ärva det. Här i Skåne kontrolleras barn extra mycket om de och deras föräldrar vill.
   Det är både spännande och overkligt än så länge. Hade hoppats att få böckerna imorgon. Än så länge har jag bara en provbok som jag lekt med överstrykningspennor i. Idag läste jag hela boken. Såg inget fel som tur var.
   Kraaam

 13. Nä nä, rubriker ska man ta med en last salt, modell lastångare.

  Jobbigt med kroniska sjukdomar. En gång hade jag en kollega som hade typ 1. En annan kollega och jag delade på ”ansvaret” för henne, hon fick ganska ofta sockerfall, eller vad det heter. Och då blev hon kaxig och störig, innan hon föll i koma. Då fick vi ta i med hårdhandskarna:
  – Nu tar du en dextropur, hör du det!
  – Dextropur! Fånigt. Jag tänker inte ta nåt.
  – Nu tar du en! Gapa! NU! (med tordönsstämman).
  En gång kom en arbetsledare in i rummet när jag, runt 20 år, höll på och domderade över denna 45-åriga kvinna, som satt och hånlog.
  Han tittade konstigt på mig i alla år efter det.

  • Din stackare. 🙂 Så går det när man agerar ”sockerängel”. Det finns olika sätt att agera och reagera på när man får insulinkänning. Tur för min omgivning att jag ALDRIG blivit arg under mina mindre lustiga stunder. Det där med koma och ambulans… peppar peppar… det är bättre att testa sitt blodsocker en gång för mycket än…ligga ett steg före sin inre kompis. Men vid maginfluensa gäller helt andra spelregler. Alltid min fasa.
   Tack för att du delade mig dig av storyn.

 14. Vädret jag beställt:
  Sol, men inte från klarblå himmel utan från en mer ljusblå med lite tunna slöjor av moln som filtrerar solen så den blir sådär alldeles lagom mjuk i sitt sken. En lätt bris på det och ca 20 grader.
  Blir det bra?
  Kram!

 15. Hej! Jag har också typ 1 diabetes, haft det i många år. Visst stör man sig på tidningarnas rubriksättare! Och rubriker typ ”så undviker du diabetes”! Vore trevligt om de kunde bemöda sig med att sätta ut en tvåa efter. Då känns okunskapen stor.
  För att inte tala om okunskapen i filmer och böcker, där folk med diabetes blir darriga och ”behöver” sin spruta.

  • Jag har nästan bestämt mig för att blunda för jag blir annars så störd av alla felaktigheter som människor får i sig via tidningar, filmer och böcker. Är det då i kända böcker och filmer blir det en sådan stor genomslagskraft. Ibland frågar personer mig om det är sant att… ”NEJ. Sanningen är precis tvärtom.” Deras reserach kan vara riktigt usel. Precis som du skriver.” Bli darrig av sin diabetes och behöver ta sin spruta”. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är inte den hjälpen jag vill ha av okända om jag får en kraftig insulinkänning på främmande mark. Jag och mina ”extra söta” diabetesvänner behöver söt dryck eller druvsocker om vi är omtöcknade. En banan om vi kan svälja. Kolhydrater snabbt. Sedan en god macka när ni ändå håller på. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s