Förtroende åt två håll

Förtroende. Det kan aldrig betonas för många gånger. Vi måste ha förtroende för våra barn. Detta måste även vara ömsesidigt. Om detta samspel klickar råder inte balans. Stora elaka mörka moln kan dyka upp i familjeidyllen som skapar oro.

Lizette är duktig i köket. Hon testar gärna nya maträtter och leker med sina apparater hon samlat på sig. I torsdags hade hon bakat en ny sorts kaka som skulle göras i många steg. I slutändan hamnade den i frysen. Längst upp. Hennes önskan var att den skulle avnjutas på fredagen när familjen skulle fira helg. På fredagen gav hon mig en hemuppgift. En livsviktig sådan. Hon berättade att jag skulle ta ut kakan klockan tolv. Den gick inte att tina i mikron.
”Glöm nu inte det pappa”, sa hon och kramade om mig innan hon på sina långa ben försvann ner i backen mot högstadiets sista skoldag för veckan.

Under förmiddagen log jag när jag skulle greppa vattenkannan. En stor rejäl lapp satt fasttejpad på vår svarta kanna. På kylskåpet och frysen fanns lappar med en personlig handstil och de söta fåren från blocket vi köpt på Gotland. När jag uppsökte toaletten kom jag heller inte undan. I sovrummet låg ytterligare en lapp strategiskt utlagd. Efter ett tag blev lapparna naturliga ingredienser i hemmiljön. Mina tankar fick ett annat liv. Jag kände mig jäktad. Mitt manus hade fångat mig igen. För vilken gång i ordningen orkade jag inte hålla reda på. Klockan skvallrade om att nu var det bråttom. Ännu ett livsviktigt lopp väntade mig. Min uppgift att heja på skidåkarna manade på. Det fick bli något snabbt i mikron och en matstund i soffan. Stressad slog jag mig ner i soffan med alla matbitar, dryck, bestick, glas och en smaskig efterrätt framför mig. Jag tog tag i fjärrkontrollen och såg i grevens tid en ny lapp. Svår att undvika. Jag flög upp från soffan…
”Fantastiskt pappa. Du kom ihåg kakan. Det trodde jag aldrig.” 

(OBS! tryck på bilderna så det går att läsa.)

DSCN8230

DSCN8233

37 tankar på “Förtroende åt två håll

  • En mycket intressant fråga som får mig att tänka på korsord och svaret RALLARE. 😀
   Hon är otroligt duktig och djärv på att våga laga nya maträtter som hon hittar på nätet. Älskar att göra olika sorters kakor. Önskar sig olika sorters ”maskiner”. Det doftar så gott i köket. Efteråt kan man se att vår fjortonåring varit där. Här och där. 🙂 Det ska tilläggas att hon blivit mycket bättre på efterarbetet på sista tiden efter våra små gliringar. Men det beror på vad man jämför med. 😉 Själv tycker jag att det är svårt att hitta saker i skåpet. De har liksom fått nya platser.

  • Tack Afrodite! Vilket fint alias. 🙂
   Vad kul att du vandrade hit via Åse. Jag tycker att hon har en fantastiskt fin blogg. Det är det som är så spännande med Blogglandia. Möjligheterna att kunna hitta okända bloggar och personer genom att endast trycka en gång. Så fort jag hittar en pärla hamnar den bland mina favoriter som börjar bli rätt många vid det här laget.
   Hoppas att du också har sol idag!

 1. Haha vicken tjej! Med humor! Ni är välsignade eller benådade eller helt enkelt utan inblandning av en högre makt begåvade med två underbara döttrar!
  Man skulle haft en dotter i bakåldern! Tur man har dotterdöttrar som gillar att baka, särskilt den ena… hon har gjort en egen liten bakbok med världens goaste rec. på ”dammsugare”. Rulla mandelmassa + lite mjöl, kavla ut marsipan å rulla runt till en dammsugare å doppa i mörk choklad = värsta sockerbomben!

  Lappar med budskap är ibland det kusligaste, fast oftast kuligaste, man kan hitta!
  En gång när vi kom hem från stan, satt en lapp på anslagstavlan i köket: ”Ge er son en skoter!”.. skrivet på en teckning av en Yamaha. Tydligare kunde det inte sägas. Kompisgänget hade haft konferens medan vi var borta – alla i gänget hade en utom sonen. (Han fick en skoter)

  • Egen bakbok låter duktigt. Jag föredrar också de små söta framför den stora som jag brukar umgås med på fredagarna. 🙂
   Lappar är kul eller gulliga på hemmaplan. Ibland hittar vi små söta. Som sist när vi levde utan barn på lovet. När vi drog undan överkastet första kvällen låg det en lapp på varje kudde med en underbar text som gjorde oss tårögda.
   De där fem orden sa en hel del. Budskapet gick fram. 🙂

 2. Hahaha Underbart. Snacka om att hon känner sin pappa 😉
  Önskar dig en fin dag på alla sätt,
  kram Lina

 3. Kan inte låta bli att fnissa, dottern känner sin pappa väldigt väl tydligen. Idag körde jag längs en väldigt vacker kustväg till min arbetsplats. Solen gnistrade i Östersjön, rimmfrost på träden, vackert helt enkelt.

  • Det låter vackert som en tavla av Monet. Vi tog en promenad vid Svarte strand i söndags. En underbar tid väntar oss. Vilket smörgåsbord vi har här nere i söder. Det är bara att öppna alla sinnen och njuta. Se det lilla i det stora.

 4. Ja.. vad ska man säga.. 🙂
  Jag skrattar.. det är ju så roligt.. så mänskligt.. och så fantastiskt klokt.
  Allt vore jättefint.. om bara Lizette kunde komma och baka i mitt kök också.
  Hon behöver inte städa efteråt.
  Jag gör det.
  Och äter upp alla kakorna.
  Själv.

 5. Läser och hamnar på ett annat ställe, lång ner i minnesbanken ser jag min 10-åriga dotters stolta min när jag kommer hem efter jobbet och hon har bakat bullar…alldeles själv. Tack för att du genom dina historier kallar fram andra hos mig.
  Gulliga små notiser på gulligt papper, säker på att kakan var fantastisk.
  Kram från Skogsfen.

  • Det är bra att du har lite nytta av mig. 😉
   Vad stolt din dotter måste ha varit. Tänk om man haft alla sådana härliga små episoder på film. När som helst kunde man se en bit. Vilken nostalgikick. Jag är glad för att jag skrivit ner en hel del i mina dagböcker.
   Kram Bosse

 6. haha vilken härlig berättelse och visst är det underbart när barnen känner oss bättre än vi själva gör ;-)…fantastiskt och jag hoppas verkligen att ni fick en fin stund med kaka och mys som avslutning på en skol- och arbetsvecka
  kram Åsa

  • Jag kommer ihåg hur vi kunde tjuvlyssna på dem när de var på rummet när de var små. Hur de i vissa sammanhang kunde låta exakt som vi två vuxna. Samma tonfall. Samma ord som de kanske inte hade en aning om vad de betydde.
   Det blev bra. Ännu bättre blir det när jag gömt mig i en av dina väskor. Jag vill också dit. 😉

 7. Vilket stort förtroende du fick👍men en jättebra sak fick jag lära mig av henne .. Det var att det inte räcker med en lapp till min man det skall vara. Många lappar överallt .. Hmm inte dumt .. Ta vara på att hon vill baka .. Då har hon gjort sitt o de andra får städa .. Var o en gör det som de är bäst på . Men en kaka till kaffet fick ni !! Mums! 🍰🍩🍮☕härligt !!!!

  • Vi är ett sammansvetsat team. Men ibland när de var yngre var det lätt att glömma bort att det skiljde 2.8 år på dem. (Lillasyster var lika lång. Nu är hon snart längst i hela familjen.) Ibland behövdes informationen föras fram på två olika nivåer.
   Kram

 8. Det är förunderligt, att hon redan har insett vad man som kvinna måste göra för att ni män ska komma ihåg ett litet uppdrag! Jag är också en ”lapplisa” i vissa sammanhang eftersom jag vet att teflonet var uppfunnet av en tillfällighet i samma stund som männen kom till jorden. Det blev ett fabrikationsfel hos många av det manliga könet där minnesbanken isolerades med ett material, som senare blev uppkomsten till våra teflonpannor. Inget, eller nästan inget fastnar!

  Skönt att du lyckades med uppdraget! Kul att få ironisera lite på morgonkvisten!
  Ha en fin dag! Jag ser snön yra utanför fönstret och har lust att dra ner gardinen igen!

 9. Duktig tjej! 🙂
  Tyvärr påminner det mig om två saker, jag är en lappmänniska, påminner alla andra, ändå glömmer jag bort det mesta…? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s